Manufacturing Consent, de film over de mediatheorien van Chomsky, draait op 25 april in De Balie in Amsterdam. Hieronder de enigszins irritante inleiding die de balie in de aankondiging zette.

Maandag 25 april

INFOWARROOM 04.05 (LITE)

20.00 uur / de Balie gratis toegang

MANUFACTURING CONSENT: NOAM CHOMSKY AND THE MEDIA

regie: Mark Achbar en Peter Wintonick (Canada, 1992)

Back to basics: een avond met de meester van de mediakritiek - de "rebel without a pause", de "Elvis of Academia" - fenomeen, icoon, celebrity, karikatuur - Noam Chomsky, media- en cultuurkriticus van het eerste uur.

Al vaker vertoond, maar "Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media" is verplichte kost voor toekomstige of zelfverklaarde infowarriors. Een film over massamedia en over de wijze waarop zij dominante ideologieën stand houden ("manufacturing consent"). Een visueel boksgala over media, cultuur en samenleving.

------ ------
Slachtoffers van het mediageweld van de 21e eeuw, op zoek naar een verlosser, komt op 25 april allen naar de INFOWARROOM om het fenomeen Chomsky te ondergaan.

Noam Chomsky: icoon, mediaster, held van links Amerika. Hij is de "rebel without a pause, the Elvis of academia", zoals U2 voorman Bono hem noemde.

[...]

Onder meer te zien is een door NRC Handelsblad georganiseerd debat dat Chomsky in 1988 in Groningen voerde met neocon Frits Bolkestein. Inzet: de mediakritiek van Chomsky - profetisch of paranoïde? Chomsky claimt het bestaan van een web van (on)bewuste zelfopgelegde censuur binnen de Amerikaanse media, die de macht van de elite moet legitimeren en in stand houden. Bolkestein beticht Chomsky van naïveteit en paranoia: "it's a boys dream, it's all conspiracy theory". Chomsky veegt
echter de vloer aan met de VVD'er. Bolkestein, in het nauw gedreven, druipt onder hoongelach af: "it's all conspiracy theory. Now if you will excuse me, I have to leave now. I have to go to Amsterdam."

[...]

Radicale anarchistische kritiek past met geen mogelijkheid in het dominante liberaal-conservatieve discours van de Amerikaanse elite, en wordt dus naar de rand van het debat gedreven. Na jaren van politiek activisme, is er van Chomsky niet veel meer over dan een karikatuur. Iedereen kent hem. Hij is de eeuwige criticus van het Amerikaanse establishment, maar waar hij precies kritiek op heeft weet niemand. Zijn linguïstische revolutie, die van hem in eerste instantie een beroemdheid maakte, is volledig op de achtergrond geraakt. Chomsky, is dat niet de man die actie voerde tegen de Amerikanen in Vietnam? Chomsky, is dat niet de man die het recht van vrije meningsuiting van de Franse holocaustontkenner Faurisson verdedigde? Chomsky, is dat niet die anarchist? Chomsky, is dat niet die links-radicale idioot? Chomsky, wie is dat ook al weer?

LEES DE HELE TEKST OP www.infowarroom.nl

------ ------

INFOWARROOM 04.05 (LITE)

maandag 25 april
20.00 uur

MANUFACTURING CONSENT: NOAM CHOMSKY AND THE MEDIA

(lengte van film 167 min. / DVD / engels gesproken / niet ondertiteld)

toegang gratis

de Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
www.debalie.nl

---
geen mail meer van de INFOWARROOM? stuur een mail naar(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)