Op zaterdag 28 mei organiseert het Leidse Eurodusnie collectief een politiek-cultureel festival over de Europese Grondwet. Het vindt plaats vanaf 12 uur 's middags op de Beestenmarkt in Leiden. Overdag zullen deskundigen ingaan op diverse deelterreinen van de Grondwet en zullen voor- en tegenstanders met elkaar in debat gaan. 's Avonds is er een uitgebreid cultureel programma met poëzie en muziek.

ImageHet Eurodusnie collectief heeft de afgelopen weken uitgebreid campagne gevoerd tegen de Europese Grondwet, die volgens haar een ondemocratisch en neoliberaal karakter heeft. Tijdens de campagne heeft Eurodusnie op grote schaal posters en briefkaarten tegen de Grondwet verspreid, hebben Eurodusnie leden zich gemengd in openbare debatten en is er een alternatieve stemwijzer (www.referendumwijze.nl) op het internet gepubliceerd. De Eurodusnie stemwijzer is inmiddels door tienduizenden mensen ingevuld. Daarnaast werd de website Fout! De hyperlinkverwijzing is ongeldig., die grotendeels in het teken van de Grondwet campagne staat, op topdagen 20.000 keer bezocht.

Op 28 mei, enkele dagen voor het landelijke referendum over de Grondwet, sluit Eurodusnie haar campagne af met een omvangrijk "Grondwet-nee" festival dat gratis toegankelijk is. Overdag zijn sprekers uitgenodigd die in zullen gaan op de gevolgen van de Europese Grondwet op het energiebeleid, sociaal beleid en milieubeleid. Ook op het terrein van het Europese defensiebeleid en het algemene economische beleid zijn deskundigen uitgenodigd. Politici van onder meer GroenLinks - voorstanders - en de SP - tegenstanders - zullen hun standpunten uiteenzetten. Het publiek zal ruimschoots in de gelegenheid zijn vragen te stellen. Aan het einde van de middag vindt een groot debat plaats tussen voor- en tegenstanders, met als deelnemers David Vervoort (Eurodusnie collectief), Sophie in 't Veld (Europarlement D66), Arno Bonte (partijbestuur Groenlinks) en Daniël de Jongh (Comite Grondwet Nee). De discussie staat onder leiding van VPRO-programmamaker Bahram Sadeghi.

In de avond is er, tevens op de Beestenmarkt, een uitgebreid cultureel programma met dichters en muziek. Hierbij zullen onder andere Harry Zevenbergen, Karlijn Groet en Maarten Das optreden. Muziekoptredens worden verzorgd door skaformaties 'Ollie Q en the deep six' en 'De Hardheid', de opkomende hiphopsensatie Raaskalbomfukkerz en de rapper Raymzter. Het avondprogramma wordt gepresenteerd door Eurodusnie huisdichter Aik Kramer.

Het programma begint om 12 uur 's middags en eindigt om 12 uur 's avonds. Meer informatie over het festival en over de Europese Grondwet is te vinden op de website van Eurodusnie, www.eurodusnie.nl. Ook kunnen geïnteresseerden nog steeds de alternatieve stemwijzer van Eurodusnie invullen, te vinden op de website www.referendumwijze.nl


Programma:

GRONDWET NEE FESTIVAL
ZATERDAG 28 MEI 2005
BEESTENMARKT LEIDEN
ORGANISATIE: EURODUSNIE

12:00 Opening
12:30 Inleiding: achtergrond Europese Grondwet

PRESENTATIES DEELONDERWERPEN GRONDWET

13:00 Peer de Rijk (World Information Service on Energy): energiebeleid
13:20 Bart van der Steen (Rood Leiden): standpunt Socialistische Partij
13:40 Piet van der Lende (Stichting naar een sociaal Europa): sociaal beleid
14:00 Eric Wesselius (Corporate Europe Observatory): economisch beleid

14:40 Karin Verbaken (Groenlinks Europa): standpunt Groenlinks
15:00 Marcel Ham (Milieudefensie Magazine): milieubeleid
15:20 Arno Bonte (Groenlinks / Abvakabo): gevolgen voor de dienstensector
15:40 Frank Slijper (Campagne tegen Wapenhandel): defensiebeleid

FORUMDISCUSSIE
AANVANG 16:30

Sophie in 't Veld (Europarlement D66)
Arno Bonte (Partijbestuur Groenlinks / Abvakabo)
Daniël de Jongh (Comite Grondwet Nee)
David Vervoort (Eurodusnie collectief)

AVONDPROGRAMMA
AANVANG 18:00

Aik Kramer * Jetjeskunst * Luke Nyman * Lotte Asveld * Alex Franken * Harry Zevenbergen * Germen * Ken Parsons * Pom Wolf

Ollie Q & deep Six * De Hardheid * Raaskalbomfukkerz
Raymzter

volledig programma: http://www.eurodusnie.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Eurodusnie.)