Op 1 december 2007 is er in Utrecht een workshop over de zorgeconomie, een economische benadering voor een duurzame toekomst.

 

De zorgeconomie is een benadering die streeft naar een wereldwijd evenwicht tussen het ecologisch systeem, de onbetaalde economie en de markteconomie. Het model van de zorgeconomie vertrekt vanuit de ethiek van zorg. In dit model is betaalde arbeid even belangrijk als onbetaalde arbeid. Economische groei betekent in de zorgeconomie niet slechts toename van de geldeconomie, maar groei van de sociale en natuurlijke rijkdom. Economisch beleid dat gebaseerd is op de zorgeconomie leidt tot duurzame kringloopsystemen voor productie en consumptie, tot respect voor het sociaalbiologische ritme van de mensen in de verschillende fases van het leven, tot een toename van lokale of regionale zelfvoorziening en tot versterking van sociale weefsels en solidariteit.

Een van de beleidsinstrumenten van de zorgeconomie is de BOA (Betaalde-Onbetaalde-Arbeidsquote). De FNV-Vrouwenbond heeft in samenwerking met organisaties in Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar de BOA. De resultaten van dit onderzoek zullen tijdens deze workshop gepresenteerd worden.

Doel

De workshop geeft inzicht in de basisideeën van de zorgeconomie. Daarbij komen ook de eerste resultaten van onderzoek vanuit de zorgeconomie aan bod.

Doelgroep

Mensen die al wat langer meedraaien in activiteiten van of onderzoek over economische alternatieven, en/of de cursus Inleiding Solidaire Economie hebben gevolgd. De vervolgcursus staat ook open voor anderen, bijvoorbeeld studenten of activisten uit de vrouwenbeweging, de vakbeweging, de sociale beweging of de milieubeweging. Van de deelnemers wordt belangstelling voor alternatieve vormen van economiebeoefening verwacht. Een opleiding in de economie is geenszins vereist.

Docente

Docente bij de workshop zorgeconomie is Thera van Osch. Zij is voorzitster van de recente opgerichte Stichting voor de Zorgeconomie (zie www.zorgeconomie.org )

Plaats en tijd

De workshop zal plaatsvinden op zaterdag 1 december in Utrecht van 10.00 uur tot ca. 16.30 uur bij het Milieucentrum, Oudegracht 60.

Programma

09.30 - 10.00 Inloop

10.00 - 11.15 Deel I met powerpointpresentatie:

Wat is er mis aan ons huidig economisch model?

- Historische oorsprong van het model

- Paradigmas en vooronderstellingen van het model

- Waardebepaling in het model

- Nationale rekeningen

- Conclusies

11.15 - 11.30 Pauze

11.30 - 11.45 Vragen

11.45 - 12.15 Discussie in kleine groepjes op basis van een paar stellingen

12.15 - 12.45 Groepsdiscussie (in de grote groep)

12.45 - 13.45 Lunchpauze (met heerlijke lunch)

13.45 - 15.00 Deel II met powerpointpresentatie:

Welk alternatief biedt de zorgeconomie?

- De zorgethiek als uitgangspunt voor een nieuw paradigma

- Historisch perspectief

- Het model van de zorgeconomie

- De doelstellingen van de zorgeconomie

- De beleidsinstrumenten van de zorgeconomie

- Enkele onderzoeksresultaten vanuit de zorgeconomie

15.00 - 15.15 Pauze

15.15 - 15.30 Vragen

15.30 - 16.00 Discussie over de kiemen van de toekomstige samenleving in kleinere groepjes

16.00 - 16.30 Groepsdiscussie en afronding

Deelnemersbijdrage

De kosten van deelname aan de workshop bedragen € 35,-, inclusief de lunch.

Dit is het richtbedrag. Als deze bijdrage een probleem voor je is dan is het ook mogelijk om voor een geringer bedrag deel te nemen. Neem hierover dan even contact op met Jan Vugts (013 - 5425587 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

De deelnemersbijdrage moet worden overgemaakt op giro 609060 van XminY Solidariteitsfonds te Amsterdam o.v.v. workshop Ecologische economie

Aanmelding

Aanmelding voor deelname aan de workshop is mogelijk tot uiterlijk 27 november 2007 en geschiedt via het aanmeldformulier dat te vinden is op globalternatives.nl