Ga naar de inhoud

Wereldcafé Special over Nicaragua

Stedenband maakt zich zorgen om Nicaragua. Het Wereldpodium en de Stedenband Tilburg-Matagalpa organiseren op donderdagavond 5 juli een Wereldcafé Special over Nicaragua. Sinds half april is het onrustig in dit Midden-Amerikaanse land.

3 min leestijd

(bron: aankondiging op facebook)

In deze speciale editie van het Wereldcafé zal Willem Bos uitleg geven over de achtergronden en de oorzaken van het huidige conflict. Willem is journalist en socialist en heeft in de jaren ‘80/’90 in Nicaragua gewoond. Hij schrijft nu o.a. voor Ander Europa en Grenzeloos. En twee Nicaraguanen, Luisa Blandon en Noelia Corrales, komen vertellen wat de huidige situatie voor hen betekent. Luisa komt uit Matagalpa, woont nu in Nederland, en studeert voor docent Spaans. Noelia woont in Matagalpa en is op vakantie in Nederland. Zij heeft een taalschool in Matagalpa.

Het Wereldcafé wordt afgesloten met een oproep om de mensen in Nicaragua te ondersteunen.

Wat is er aan de hand? Demonstraties tegen bezuinigingen op de pensioenen legden andere onvrede bloot. Studenten, vrouwenorganisaties en ook boeren en ondernemers sloten zich aan bij de protesten. De regering reageerde met harde hand, door de politie de opdracht te geven in te grijpen. Inmiddels zijn al meer dan 200 doden te betreuren. De dialoog, waartoe president Ortega opriep en waarbij de katholieke kerk een bemiddelende rol speelt, levert nog nauwelijks iets op en de protesten en het geweld houden aan.

Ook in Matagalpa, zusterstad van Tilburg, is het niet veilig. Hoewel het er hier niet zo heftig aan toe gaat als in de hoofdstad Managua, zijn ook in Matagalpa demonstraties en blokkades langs de wegen. Kinderen gaan niet naar school, als de scholen al open zijn, omdat ouders bang zijn dat hen iets overkomt. Maar het ergste zijn misschien nog wel de verdeeldheid onder de bevolking en de angst en onzekerheid waar mensen nu mee leven. Na decennia van rust en relatieve voorspoed is deze situatie een flinke tegenslag voor Nicaragua.

De muzikale invulling van de avond komt van ‘Max en maten‘, Max Swagemakers op viool en Wouter Horvers op gitaar, die met een mix van verschillende stijlen zorgen voor een dynamisch muzikaal avontuur.

Wereldcafé | Talkshow over Tilburg in de Wereld
Wanneer: donderdag 5 juli 2018
Waar: Kolektivo, Trouwlaan 189, 5021 WG Tilburg
Tijdstip: aanvang programma 20.30u, inloop vanaf 20.00u
Entree: € 3,50 inclusief 1 koffie of thee, kaarten aan de deur

Voorafgaand aan het Wereldcafé, tussen 17.00u en 19.30u, kunt u ook eten bij Balkan-eethuis Kolektivo. Speciaal voor bezoekers van het Wereldcafé biedt Kolektivo een maaltijddeal: Balkantafel (voor- en hoofdgerecht) voor €15 p.p. Reserveren kan via ivo@kolektivo.nl of hun Facebookpagina.

Deze Wereldcafé Special wordt georganiseerd door het Wereldpodium, Stedenband Tilburg-Matagalpa, PortAgora Centrum voor Europese Samenwerking en Culturele en Culinaire ontmoetingsplek Kolektivo.