Afgelopen woensdag is voor WEF en WEF-tegenstanders rumoerig verlopen.

ImageTerwijl kleinere groepen demonstranten mobiele blokkades uitvoerden in de binnenstad van Zurich (oa. van bedrijven die in het WEF zitten) werd ook het vliegveld Kloten bezocht. Binnen in de hal van het vliegveld blokkeerden zo'n 50 mensen de speciale balie van het WEF (waar aanreizende hotemetoten hun informatie af konden halen). Buiten werd door zo'n 200 mensen ook de oprit naar de snelweg geblokkeerd door ingehaakt op die oprit te gaan zitten. Tot de ME er aan kwam natuurlijk, die met het nodige sjorren en trekken een deel van de demonstranten regelrecht over de vangrails kieperde. Zie foto's hier en verder

Zie de Zwitserse Indymedia-site voor een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen. . Politie trad tamelijk hardhandig op, maar dat was niets vergeleken bij de rubberkogelschieterij die ze in voorgaande dagen in Winterthur en Burgdorf verzorgden (zie voor nare foto's: deze site hier). Of Duitse beschrijving en foto's

Tegen de 400 mensen deden begin van de avond mee aan het experimentele radioballet van radio Lora in Zurich. Demonstranten deden daaraan mee door een radiozender per koptelefoon te beluisteren in de binnenstad. Dat leverde merkwaardige taferelen op. Behalve dat er af en toe spontane groepen mensen gingen demonstreren, begon op een gegeven moment ook iedereen voorbijgangers leuzen toe te fluisteren (Wipe out WEF, Wipe out WEF). Waarschijnlijk is dit de eerste demonstratie in de wereld waarbij de leuzen niet geroepen maar gefluisterd werden. Later op de avond begon de politie mensen te omsingelen en moesten sommige demonstranten slag leveren met fascistjes die achter de politie hun frustratie wilden uitleven.

Ook op andere plekken werd actie gevoerd. 15 fietsdemonstranten wisten in Graubunden een bus met WEF-gangers tot stilstand te dwingen en enige tijd omsingeld te houden.

In Davos zelf moesten verschillende hotels ontruimd worden omdat er rare pakjes met vuurwerkachtige substantie in bloemvazen en prullenbakken verstopt bleken te zitten. bericht hierover.

In Geneve werd een straat in de binnenstad gereclaimed door er een stadsskipiste (nieuw scrabblewoord!) op te bouwen ((reclaim the Piste)

En in Locarno hebben zo'n 150 mensen meer dan een uur lang een McDonalds bezet.

Ondertussen is het WEF in Davos geopend met lege toespraken, onder andere van de Iraanse dictator Khatami die de handjes flink op elkaar kreeg. (bericht uit de krant).

Zie voor meer info no-wef of de eerdergenoemde Zwitserse indymedia-website. In een eerder bericht op globalinfo stond een serie links naar het programma van de komende dagen. Zaterdag is de grote demonstratiedag...

Aanvulling: Zaterdag

De gebeurtenissen in Zwitserland rond de WEF-protesten zijn goed te volgen op de twee websites (indymedia-Zwitserland, http://www.indymedia.ch/demix/index.shtml en Stop WEF: http://no-wef.ch.vu/ er zijn er nog meer) Zie daar voor meer details en foto’s en dergelijke.

Een kort overzicht van wat er gisteren, zaterdag gebeurde:

Tussen de 2000 en 3000 mensen in Chur.

In Davos zelf was de demonstratie een stuk kleiner omdat de meeste demonstranten nooit aankwamen. De demonstranten werden al na een klein stuk lopen tegengehouden (er was geen vergunning voor de demo) en het kopspandoek werd in beslag genomen. Nadat er wat vuurwerk gegooid werd, werd de groep door een linie ME en een jeep met hekwerk teruggedrongen naar het stationsplein waar de demonstratie begonnen was. Drie bussen met demonstranten hebben op weg naar Davos kort de snelweg geblokkeerd (waarover ook gasten van het WEF vervoerd worden), maar binnen 15 minuten was er al een hoop ME. Meeste demonstranten worden in Landquart (30 km van Davos in het dal) tegengehouden door politie. Ook de trein vanuit Zurich, propvol demonstranten, komt niet verder. Politie eist dat iedereen eerst id toont en zich laat fouilleren, wat de demonstranten weigeren, waarna een urenlange patstelling volgt. Mensen in de bussen mogen ook alleen verder als ze uitstappen , door een fuik lopen en alles laten controleren. Sommigen die weigeren worden gearresteerd (zo slagen zo’n 30 mensen toch nog om in Davos te komen, om daar opgesloten te worden in het politiebureau…)

De demonstratie in Chur verliep redelijk rustig. Sneeuwballengooien naar de politie was het ergste dat er gebeurde, en wat verfbommen die gevels van banken en bedrijven opsieren. Op de terugweg passeerde de trein het station Landquart, waar de trein naar Davos gestopt werd. Demonstranten uit Chur besluiten het spoor te bezetten om vrijlating te eisen van de demonstranten die op weg waren naar Davos. Ze worden door de ME van het spoor gedrongen, oa. met behulp van een waterkanon (het vroor). Als ze zich terug in de trein begeven, worden ze daar weer uitgejaagd met traangas en geknuppel. (Meest Zwitserse kranten wisten alleen te berichten dat “demonstranten de trein hadden vernield”). 150 Demonstranten die zich nog in Chur bevinden besluiten vervolgens ook daar het spoor te bezetten. De demonstranten in Landquart worden nadat ze uit de treinwagons gejaagd werden, verder gedreven naar een met prikkeldraad omgeven stationsplein. Daarbij schiet de politie nog meer traangas, en ook rubberkogels en knalgranaten. Daar vandaan worden ze in groepjes afgevoerd om zich gedwongen te laten identificern. Pas tegen middernacht zijn de laatste demonstranten uit de ‘kessel’ van Landquart.

Om 20.30 komen pas de eerste demonstranten per trein weer in Zurich aan. Onder ogen van de politie blijkt zich daar een groep van 50 neonazi’s verzameld te hebben, die de arriverende demonstranten onverhoeds aanvallen en verschillende mensen verwonden. Politie treedt aanvankelijk niet op, maar arresteert na verloop van tijd een paar nazi’s en grendelt later het hele station af.

In Bern en Zurich, waar veel terugreizende demonstranten heengingen, bleef het anders dan in voorgaande jaren betrekkelijk rustig.

Ook in andere Zwitserse steden waren (kleine) demonstraties, zoals in Neuchatel, Coire en in Lugano waar 70 mensen een zitblokkade bij het lokale tv-station hielden, omdat die niets liet zien over de repressie

Volgens een persverklaring heeft een actiegroep in de nacht van 22 op 23 januari een aanslag gepleegd op een van de firma’s die lid zijn van het WEF, uitzendbureau ADECCO in Zurich. De firma zou onder meer gepsecialiseerd zijn in het leveren van goedkope stakingsbrekers. Onduidelijke blijft wat er precies gedaan is, maar de persverklaring heeft het over ‘raketten’.

Het WEF zelf (dat vandaag, zondag, ten einde loopt) had gehoopt het hoofd van de bezettingsmacht in Irak, Paul Bremmer te verwelkomen, maar die had geen tijd. Kofi Annan wel, en die vertelde de zakenmannen dat ze minder met veiligheid en meer met ontwikkeling bezig zouden moeten zijn. Maar dat laatste zat wel goed. Als grapje moest iedereen bij binnenkomst zijn stropdas inleveren of anders vijf zwitserse franken in een bus stoppen voor unicef. Zo goedkoop zijn ze er nog nooit vanaf gekomen. De poging om de WEF-bijeenkomst te gebruiken om meteen maar de vastgelopen WTO-onderhandelingen vlot te trekken, door handelsvertegenwoordigers van 19 landen bij elkaar te zetten, is gelukkig mislukt. Ondanks dat ze met een lekker positieve verklaring naar buiten kwamen, bleek er geen enkele vooruitgang geboekt te zijn en wordt geconcludeerd dat de onderhandelingen verder in het hoofdkantoor in Geneve gevoerd zullen worden. Maar dat wisten we al.
(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)