Ga naar de inhoud

websites communicatie-guerrilla

Een lijstje van de websites die getoond werden tijdens de presentatie over activisme op het symposium grafisch terrorisme van de HKU.

2 min leestijd
Placeholder image

Beginpunt was het Handbüch der Kommunikationsguerilla. De (oude) website daarvan vind je hier. Er is ook een (meer actuele) weblog

Het getoonde filmpje liet de eerste verschijning van St. Precarius in Milaan zien. Een doorwrocht achtergrondstuk over het verschijnsel St. Precarius vind je in fibreculture. Ander voorbeeld van reli-activisme is Reverend Billy in de VS.

Migratie
Als voorbeeld van communicatieve acties werd de internationale campagne tegen vliegtuigmaatschappijen die uitzettingen uitvoeren toegelicht, oftewel de deportation alliance

Die begon in Nederland met een ‘spoof’ van KLM en waaide over naar Duitsland (Lufthansa), Engeland (Brutish Airways), Belgie (sadena), Spanje (Siberia) en Roemenie. De websites zijn inmiddels verouderd, maar dienden als ondersteuning voor fysieke acties, bijvoorbeeld tijdens aandeelhoudersvergaderingen of bij de balie’s in het vliegveld. De grootmeesters van de ‘spoof’ zijn de Yesmen (jaknikkers), die tamelijk bekend zijn geworden met oa. een film over hun acties.
—–
Groep die hardnekkig Rita Verdonk ging toejuichen tijdens de verkiezingscampagne: voorbeeld van een actie.

Het tweede voorbeeld: acties tegen overdreven veiligheidsgedoe. De SCP (Surveillance Camera Players) bestaan inmiddels tien jaar: website. Als alternatief voor de Irisscan werd de anuscan voorgesteld.

Derde terrein: extreemrechts. Bijvoorbeeld de Front Deutscher Apfel die neonazi-demonstraties infiltreren om bij groentewinkeld te tieren tegen buitenlands fruit.

———-

Adbusten ’terrorismecampagne’ in Nederland fotoreportage. En het kraken van de abri.

———–

(niet meer vertoond, wel in het verhaal genoemd:)

Fake filmlancering over de EU die ten strijde trekt: United we Stand

En net binnen: hoe Amazon legaal gepunkt is:
Amazon Noir

———–

Nu ik toch bezig ben:

Website van Karel Kuitenbrouwer
Website van project unembedded

Eerder uitgebreider verhaal over Kommunicatieguerrilla-acties
Uitleg tactiek K-Guerilla
Stukje over acties om Publieke ruimte
Over Yomango

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)