Ga naar de inhoud

Waterstrijd; Cochabamba en Zuid Afrika

In de slag tegen de privatisering van drinkwater zijn twee belangrijke gebeurtenissen te melden. Er zit schot in de zaak Cochabamba, maar een Spaans bedrijf ligt dwars. En in Zuid-Afrika is een water-activist tot zware straf veroordeeld.

4 min leestijd
Placeholder image

Allereerst zit er eindelijk schot in de zaak Cochabamba. Zoals velen weten werd de privatisering van de drinkwatervoorziening daar in het voorjaar van 2000 ongedaan gemaakt na hevig verzet van de bevolking. Daarbij raakten honderden mensen gewond en kwam een demonstrant om het leven, de 17-jarige Hugo Daza. Het consortium van multinationals dat het drinkwaterbedrijf op had gekocht (onder leiding van het Amerikaanse bedrijf Bechtel) claimde daarna 25 miljoen dollar schadevergoeding – hoofdzakelijk wegens “gedorven te verwachten inkomsten” bij het ICSID, de geschillencommissie van de Wereldbank. Ook Nederland en de Nederlandse bank ING speelden een belangrijke rol in deze zaak aangezien de nieuwe eigenaars van het water de maatschappij in Nederland bij een brievenbusmaatschappij van ING hadden laten vestigen, in de hoop de bescherming te kunnen genieten van het Nederlandse investeringsverdrag met Bolivia.

Mede door onze inspanningen deed de Nederlandse regering overigens de uitspraak dat die bescherming onterecht zou zijn, aangezien het bedrijf pas in Nederland was gevestigd na de overname. Zie voor allerlei details over deze hele zaak de website die we indertijd opgezet hebben.

Begin december is bekend geworden (via een gesprek met de Boliviaanse staatssecretaris die het land vertegenwoordigt voor de geschillencommissie) dat Bechtel zich bereid heeft verklaard om haar claim te laten varen in ruil voor betaling van een symbolische schadeloosstelling van omgerekend 30 eurocent. Dat is het resultaat van de internationale solidariteitscampagne met de bewoners van Cochabamba, waardoor Bechtel zich flink in het nauw gedrukt voelt. Maar nu blijkt dat een van de overige leden van het consortium hier niet mee akkoord wil gaan. Het gaat om het Spaanse bedrijf Abengoa dat voor een klein deel mede-eigenaar van het consortium is. Nu is het belangrijk dat deze dus doelwit van acties wordt. Om te beginnen is het goed als zoveel mogelijk mensen per email of post de boodschap sturen dat ze in dienen te binden.

Srs Benjumea LLorente
Abengoa,S.A.
Avda. de la Buhaira,2
41018-Sevilla
Tf. (00-34) 95-493 70 00 – Fax.95-493 70 02
e-mail:abengoa@abengoa.com
http://www.abengoa.com

De simpele mededeling volstaat als:

Dear sirs,

We heard that you do not want to settle the conflict with the inhabitants of Cochabamba. Shame on you. We would like you to drop your claim in the case of Aguas del Tunari. We think that you have harmed the people of Cochabamba enough already.

Sincerely,

…… (ondertekening)

Als ook Abengoa zich neerlegt bij de zaak, zal dat een belangrijke overwinning voor de mensen in Cochabamba betekenen, die ook elders op de wereld de boodschap brengt dat het mogelijk is om de privatisering van publieke voorzieningen terug te draaien.

Zuid Afrika (Soweto)

In Zuid Afrika is de activist tegen de privatisering van water Matthews Ndlovu veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf of 25.000 Rand boete. Matthews is actief lid van de Gauteng Anti-Privatisation Forum (APF).

Deze groep ondersteunde de bewoners van Phiri (Soweto) in hun campagne tegen de installering van betaalmeters voor water in hun buurt. Deze meters laten alleen water door als je van tevoren hebt betaald. Bewoners verzetten zich fel tegen deze methode, omdat het mensen zonder geld van toegang tot water afsluit, maar ook omdat ze levensgevaarlijk is in geval van brand. In 2003 gingen de bewoners van Phiri met steun van APF over tot het systematisch en openlijk vernielen van de nieuwe watermeters. Ze werden onder meer triomfantelijke meegevoerd in demonstraties en voor de ingang van het waterbedrijf gedumpt. De Zuid-Afrikaanse staat treedt hard op tegen mensen die dit doen, omdat ze van plan is overal in het land een dergelijk systeem in te voeren.

Er is nu een oproep om geld te doneren zodat de boete betaald kan worden en Matthes niet twee jaar zakjes hoeft te plakken. Details hierover zijn te vinden op: Indymedia Zuid-Afrika.

Voor meer nieuws over de campagne en APF: zie www.apf.org.za
foto’s protesten: zijn hier te zien.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)