Ga naar de inhoud

Vrijhandelstop Argentinie start 4 november

Hinkstapsprong op weg naar de vrijhandeslzone FTAA/ALCA: Mar del Plata, Argentina

2 min leestijd
Placeholder image

Op vrijdag 4 november begint in Argentinie de conferentie van regeringen van het Amerikaanse continent die vooral gaat over de vorming van de ALCA/FTAA vrijhandelszone. De tweedaagse conferentie vindt plaats in het de badplaats Mar del Plata, 400 kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. Zoals gebruikelijk is de vergaderplek in een vesting veranderd, die bewaakt wordt door 8000 ME-ers en andere politieagenten.

Bussen en treinen met demonstranten zijn ondertussen vertrokken naar de badplaats voor de nodige manifestaties. Ook is er al een tegentop bezig. Hoewel verwacht wordt dat er duizenden mensen aan de acties en demonstraties deel zullen nemen, zijn er weinig voortekenen dat de protesten zo massaal (en militant) zullen zijn als enkele jaren geleden in het Canadese Quebec. Ook in het Mexicaanse Monterrey, waar de top in 2004 gehouden werd, werd fel geprotesteerd en braken flinke veldslagen uit.

Vrijdag zal ook de Amerikaanse president Bush aankomen, hetgeen onder bepaalde demonstranten voor extra commotie zorgt. De Venezolaanse president Chavez heeft medegedeeld de demonstranten toe te zullen spreken en geen vrijhandelsverdrag te zullen ondertekenen. Fidel Castro van Cuba is niet eens uitgenodigd (door de regeringsleiders). Chavez en Fidel hebben een voorstel gelanceerd van een ‘Bolivariaanse handelszone’ (ALBA) die een alternatief zou moeten vormen voor de ‘Amerikaanse’ vrijhandelszone.

Door de groeiende protesten van begin deze eeuw is de vorming van de continentale vrijhandelszone ernstig vertraagd. Oorspronkelijk was de planning dat deze begin 2005 al in werking zou treden, maar nu is het uiteindelijke verdrag nog niet eens afgerond, laat staan ondertekend en geratificeerd door de lidstaten. Een en ander is onder meer direct resultaat van de massale protesten in Quebec in 2001. Toen besloten de onderhandelaars om de concepttekst van het verdrag vrij te geven om de critici te paaien. Tot dan toe was die tekst geheim gehouden. De onthulling van de tekst leverde critici van het vrijhandelsverdrag (zoals vakbonden, milieuorganisaties en inheemse volkeren) alleen maar extra munitie op om het project aan te vallen.

De gebeurtenissen in Mar del Plata zijn te volgen op indymedia Argentina.
Hier een overzicht van activiteiten link
Volgens een bericht op de BBC-website is een groot aantal van de politieagenten die de top moeten bewaken al uitgeschakeld door voedselvergiftiging
Achtergrondinformatie over de FTAA/ALCA: (Spaans)
Engels
Officiele website: hier
Officiele website top: hier.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)