Ga naar de inhoud

Vrijhandelstop America’s geheel mislukt!

De continentale vrijhandelszone FTAA/ALCA die een paar jaar geleden onder regeringsleiders nog als vanzelfsprekend gold, zit ernstig in het slop nu de topconferentie van Mar del Plata zonder slotverdrag geëindigd is.

3 min leestijd
Placeholder image

De tweedaagse top van de Amerikaanse staten (minus Cuba) is uitgedraaid op een mislukking. Er werd niet eens een gezamenlijke slotverklaring getekend. Dat betekent dat het proces van de vorming van een continentale vrijhandelszone gigantisch in het slop geraakt is. Een schril contrast met de taal die een paar jaar geleden uitgeslagen werd door de hoofdrolspelers. Tijdens de top van Quebec (april 2001) werd nog de verwachting uitgesproken dat begin 2005 de
vrijhandelszone in werking zou treden. Toen was er voor het eerst massaal protest op straat te zien van vakbonden en maatschappelijke organisaties [1]. Bij de top van Monterrey (januari 2004) was er al flinke interne onenigheid onder de vergaderaars en werd besloten tot een ‘light’ model waarbij landen het recht hadden om zich ook slechts tot een deel van het vrijhandelspakket te verplichten.

En nu is er dus nergens meer overeenstemming over. Brazilië [2] en Venezuela [3] waren de voornaamste dwarsliggers. De Venezolaanse president Chávez begon de conferentie ook symbolisch met het toespreken van de demonstranten. Hij ging vergezeld van de voetbalster Maradonna, die een t-shirt droeg tegen Bush. Ook de Boliviaanse inheemse leider Evo Morales en veel inheemse demonstranten waren aanwezig.

De vergadering in de Argentijnse badplaats Mar del Plata ging gepaard met grote demonstraties met tienduizenden deelnemers en forse straatgevechten waarbij vernielingen werden aangericht aan (voornamelijk) banken en vestigingen van multinationals. Op onder andere Indymedia Argentina [4] is de berichtgeving hierover terug te vinden. Ook in anders steden in Argentinië (en in buurland Uruguay) waren er betogingen en straatgevechten.

Vooralsnog is in Mar del Plata sprake van enkele tientallen arrestanten, waaronder twee medewerkers van Indymedia. In Montevideo, Uruguay verliep het protest ook gewelddadig en heeft de politie extreem geweld tegen de betogers gebruikt, waaronder vuurwapens, traangas en rubberkogels [5].

Op de centrale Indymedia-website [6] is een verzamelartikel te vinden met links naar meer nieuws. Voor wie engelse vertaling wenst van de
meestal Spaanstalige berichtgeving is Indymedia San Diego een optie [7].

Bush is ondertussen doorgereisd naar Brazilië, waar hem ook weer de nodige protesten wachten [8].

Meer info:
* Radioverslag Democracy Now:
http://www.democracynow.org/article.pl?sid=05/11/04/1532200
* Kort berichtje over mislukken top in Nederlands:
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2005/11/art0000F0060805.html
* Foto’s:
http://www.accionfotografica.com.ar/
* Achtergrondinfo over de FTAA/ALCA:
http://www.noalalca.org.ar/ (Spaans)
http://www.ftaa-alca.org/ (Officiële website)
http://www.summit-americas.org/ (Officiele website top)

Noten:
[1] De massale protesten in Quebec in 2001 leidden ertoe dat de onderhandelaars de concepttekst van het verdrag vrijgaven om de
critici te paaien. Tot dan toe was die tekst geheim gehouden. De onthulling van de tekst leverde critici van het vrijhandelsverdrag (zoals vakbonden, milieuorganisaties en inheemse volkeren) alleen maar extra munitie op om het project aan te vallen.
[2] Zie voor uitspraken van Lula: “Brazil Lula: WTO Free Trade Talks Preferred Over FTAA,” 6 november 2005 (http://www.thebusinessonline.com/DJStory.aspx?DJStoryID=20051105DN000
685).
[3] Chávez en Castro hebben een voorstel gelanceerd van een ‘Bolivariaanse handelszone’ (ALBA) die een alternatief zou moeten vormen voor de ‘Amerikaanse’ vrijhandelszone.
[4] http://argentina.indymedia.org/news/2005/11/344785.php (af en toe overgelast).
[5] http://uruguay.indymedia.org/archives/archive_week_r
edirect.php?category_id=3&day=5&month=11&year=2005
[6] http://www.indymedia.org/en/
[7] http://sandiego.indymedia.org/
[8] http://www.midiaindependente.org/pt/blue/2005/11/336
449.shtml

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)