Vrijdag 14 juli is internationale actiedag tegen de G8. In Amsterdam is er een fietsdemo die om 14.00 op het Leidseplein begint.

ImageVoor het eerst in haar bestaan vindt de G8-top in Rusland plaats en wel van 15-17 juli in St. Petersburg.

De dag voor begin van de top, 14 juli dus, is uitgeroepen tot internationale actiedag. Doel van die dag is om aandacht te vestigen op de G8-top en diens agenda, maar vooral ook om solidariteit te betuigen met demonstranten in Rusland, die onder moeilijke omstandigheden actie moeten voeren. Het politie-optreden daar is erg hard en ook zijn er groepen gewelddadige fascisten die (vaak in samenwerking met de politie) linkse activisten aanvallen.

Wij willen op die dag een demonstratieve tocht organiseren in Amsterdam. Deze begint om 14.00 uur op het Leidseplein en wordt per fiets afgelegd. Onderweg zal op verschillende plekken gestopt worden, die een symbolische of directe relatie met de G8-top hebben.

Komt dus allen, met fiets of ander rollend vervoersmiddel. En neem dingen mee die de tocht en thematiek zichtbaar/hoorbaar maken (vlaggen, versierselen, fluitjes, etc.). De tocht eindigt met een heuse beachparty (neem wat eten/drinken mee). Om die geslaagd te maken, wordt het deelnemers ook aanbevolen om wat strandspullen mee te nemen. Denk aan strandstoelen, parasols, handdoeken, emmers en scheppen, opblaasdrijfdingen etcetera.

Meer informatie Engels: website
Duits: link
Nederlands: link

aanvulling:

Behalve direkte aktie is er ook een tegenconferentie van zo'n 600 NGO's (MOskou). Toen Putin deze tegentop op 4 juli bezocht, werd hij met actie geconfronteerd. Zie: "G8: Actie tegen kernnenergie bij tegentop Moskou," door WISE 6 juli 2006 (link).

Een verslag van de staat van repressie in St. Petersburg, vlak voor de G8-top, zie:
"Report on St. Petersburg repression," door Reclaim The Commons (link).

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Dissent!-NL.)