Ga naar de inhoud

Voedselrellen Mozambique

Eerste tekenen van een nieuwe voedselprijzencrisis? Deze zomer begonnen de alarmbellen te rinkelen over een herhaling van de voedselprijzenstijging die begin 2008 miljoenen mensen de honger ingedreven had. (Zie eerder bericht daarover van 11 augustus).

2 min leestijd
voedselargent

 

Een van de oorzaken is de toegenomen speculatie met voedselgewassen door ‘investeerders’ die eerder geen toegang hadden tot deze markt en nieuwe investeringsbronnen zoeken nu de huizenmarkt is ingestort. Met name Goldman Sachs wordt hiervan beticht.  De slechte graanoogst, mede veroorzaakt door de droogte van deze zomer en de branden in Rusland, geven de prijzen ook een slinger.

In Mozambique sloegen mensen aan het protesteren en plunderen toen de broodprijzen op 1 september de hoogte ingingen.
Naar verluidt zijn de protesten zelfs heviger dan begin 2008. Toen duurden ze maar een dag, nu houden ze dagenlang aan en wordt er hevig geschoten door politie, die vele mensen doodschiet. Website WW4 Report bericht erover.
De rellen begonnen na een bijeenkomst van het Mozambikaanse kabinet waarop besloten werd dat de prijsstijgingen “onomkeerbaar” waren. Het afgelopen jaar is brood dertig procent duurder geworden. Volgens WW4 zijn deskundigen bang dat ook de bevolking in andere landen onrustig zal worden. Wereldwijd zijn voedselprijzen de afgelopen twee maanden vijf procent gestegen. Iedereen vraagt zich af of we een herhaling van 2008 krijgen, toen overal op de wereld hongerrellen uitbraken, vertelt Johanna Nesseth Tuttle, directeur van het Global Food Security Project van het Center for Strategic and International Studies in Washington.
Tenminste honderd mensen werden gearresteerd.

In Egypte is de helft van de bevolking afhankelijk van gesubsidieerd breed en is onlangs al een dode gevallen bij protesten. In Pakistan zijn de voedselprijzen gestegen na de vernietigende overstromingen die een vijfde van de oogst en infrastructuur heeft vernield. In China dreigen autoriteiten speculanten aan te zullen pakken en in Servië hebben vakbonden al waarschuwingsstakingen gehouden nadat aangekondigd werd dat de prijs van bakolie dertig procent omhoog gaat.(Bron: AP)

Zie ook eerder bericht van WW4 over ‘peak food’.

Zie ook opiniestuk van Ray Patel in The Guardian waarin hij verband legt met klimaatverandering in combinatie met de onrechtvaardige handelsregels.

Voor foto’s en een verslag van hoe mensen gemobiliseerd werden voor de rellen, zie France 24.

De VN heeft een spoedvergadering belegd over de voedselcrisis.

Volgens een rapport van de VN en de OECD uit juni zal de prijs van voedsel de komende tien jaar veertig procent stijgen.