Veelzijdigheid is troef tijdens de Pinksterlanddagen die van vrijdag 25 mei juni tot en met maandag 28 mei in Appelscha gaan plaatsvinden.

 

De Vlaamse groep Anarchie is Orde plaatst de missie van de hedendaagse anarchistische beweging op de agenda. GroenFront! presenteert haar nieuwe campagne Shut Them Down! De inzet betreft het tegengaan van de bouw van maar liefst vijf nieuwe steenkolencentrales in Nederland om zodoende een start te maken met een anarchistische versie van de energierevolutie die noodzakelijk is.

Controversieel is de workshop van de Amerikaan Peter Gelderloos die meent dat geweldloosheid een dogma vormt in de anarchistische beweging. Voorts is er aandacht voor de strijd die diverse vrijplaatsen in Europa voeren voor hun voortbestaan en de wijze waarop ze dit aanpakken. Uiteraard wordt aandacht besteed aan de protesten die in Duitsland rond de topbijeenkomst van de G8-landen gaan plaatsvinden.

Het programma weerspiegelt de veelzijdigheid van de anarchistische beweging, haar betrokkenheid bij de samenleving en de maatschappelijke problemen die momenteel spelen. Campagnes worden gepresenteerd, kennis en vaardigheden worden overgedragen, van voorzieningen kan (kosteloos) gebruik worden gemaakt. Ze laat zien dat organisatie van onderop mogelijk is, onafhankelijk van de overheid, politieke partijen en gevestigde (gesubsidieerde) maatschappelijke organisaties.

Van vrijdag 25 mei juni tot en met maandag 28 mei vinden in het Friese Appelscha de Pinksterlanddagen plaats. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt reeds vanaf 1934 plaats op het eigen terrein 'tot Vrijheidsbezinning' in dit voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Het programma voor de Pinksterlanddagen zit dit jaar opnieuw bomvol! Op deze 74-ste editie domineren tal van thema's. Het vormt een weerspiegeling van wat de anarchistische beweging in ons land bezig houdt. GroenFront! gaat in op de vraag of duurzame technologie wel mogelijk is. Buro Jansen en Janssen stelt het morrelen aan onze grondrechten aan de kaak. A Seed presenteert haar campagne omtrent Gentechvrij Zone's. Grassroots Projects houdt een discussiebijeenkomst over internationale solidariteit. Recht voor Dieren voert een debat over de uitbouw van de dierenrechtenbeweging. Ontwapen! en de Onkruit Steungroep

bespreken acties tegen de wervingspraktijken door Defensie voor kanonnenvlees.

Er is dit jaar wederom sprake van een aantal workshops. GroenFront! organiseert wederom klimsessies. Bij Respect voor Dieren kun je iets opsteken over EHBO voor dieren.

Het cultureel program is gevuld met optredens van verschillende bands. Op zaterdagavond treden een tweetal bands op die meewerken aan een benefiet CD van Grassroots projects, namelijk, de Fatwa's (punky Girlzzz power) en Suicidal Birds (mix van blues, soul en garage rock 'n' roll). De avond start echter met een optreden van de bekende Amerikaanse protestzanger David Rovics.

Op zondagavond spelen Muyayos de Raïz (gypsy/spaans/folk) en De Beatzers (aanstekelijke ska met folk deuntjes). Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit.

Beide avonden worden besloten met huis DJ Mic Zoot en de Vitamine ACU DJ's (Utrecht).

Filmhuis Pathei (Utrecht) verzorgt op vrijdagavond opnieuw een filmavond met Kruistocht in Spijkerbroek, L'Etoile Noire, Christiania Trias Politica, #1, "To Live Outside The Law You Must Be Honest" en Kwezel.

Het kinderprogramma kent dit jaar als thema 'Kromme rechten' en bevat ondermeer het maken van recycle-muziekinstrumenten maken met de band de Bucketboyz .

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet)radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende vrije radiostations zullen live verslag doen van diverse bijeenkomsten op de dagen. Nieuw dit jaar is een perscentrum waar getracht wordt de verslaggeving van de verschillende programma-onderdelen meteen ter hand te nemen. De mobiele internetwerkplaats van Indymedia maakt publicatie op het net mogelijk.

Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin.

Dankzij de belangenloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 10 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein 'tot Vrijheidsbezinning', Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst en volg de bordjes!) en met de auto via de N31. Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl, het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inhoudelijk Programma

Zaterdagochtend

Grote Zaal

10.00 - 11.00 uur Openingsprogramma Pinksterlanddagen

De Pinksterlanddagen 2007 starten met een openingsprogramma waaraan diverse mensen hun medewerking verlenen. Korte presentaties van en voorbeschouwing alsmede discussie over heikele zaken.

11.00 - 13.00 uur Dissent NL

Update van informatie en het laatste nieuws rond de acties tegen G8 top in Duitsland. Aansluitend discussie over de strategie van de antikapitalistische beweging.

Tent

11.00 - 11.45 uur GroenFront!

Introductie over de wereld van GroenFront!

Zaterdagmiddag

Grote Zaal

13.00 -16.00 uur Vrijplaatsen

Programma rond diverse Vrijplaatsen in Nederland en Europa.

16.00 - 17.30 uur A Seed

Presentatie van de campagne Gentechvrije Zone van en door A Seed.

 

Tent

12.00 - 13.00 uur GroenFront!

Workshop over acties die in IJsland worden gevoerd tegen de zware industrie die daar de ongerepte natuur bedreigt.

 

13.00 - 14.00 uur Respect voor Dieren

Workshop over EHBO voor Dieren.

14.00 - 15.30 uur Buro Jansen en Janssen

Workshop over de hedendaagse bedreiging van burgerrechten.

15.30 - 16.30 uur Grassroots Projects

Discussie over internationale solidariteit toen en nu.

16.30 - 17.30 uur Ontwapen! / Onkruit Steungroep

Bespreking van acties tegen werving door Defensie.

Gymzaal

12.00 -13.00 uur Wereld Sociaal Forum

Verslag van het laatst gehouden Wereld Sociaal Forum in Nairobi door groep GGZ-Cliënten die het Forum bezochten.

 

13.00 - 14.30 uur Idealen als drijfveren

Workshop van Jens van Tricht en Rymke Wiersma over idealen als drijfveren in ons leven.

14.30 -16.00 uur Bajessysteem VS en ondersteuning gevangenen

Workshop van de Amerikaan Peter Gelderloos (VS) over het bajessysteem in de VS en de ondersteuning van gevangenen door Anarchist Black Cross groepen. (Voertaal Engels)

16.00 - 17.00 uur GroenFront!

Lezing van Jaap Krater over de mate waarin duurzame technologie een contradictio in terminis is (oftewel een tegenstrijdigheid in zichzelf vormt).

Zondagochtend

Grote Zaal

10.00 - 11.00 uur De Socialistische Partij van Harm Kolthek (1918-1925)

Lezing van Ron Blom over libertair-socialistische partijvorming in Nederland: De oude SP van Harm Kolthek.

11.00 - 12.00 uur Anarchisten en de opkomst van fascisme

Lezing van Arie Hazekamp over de wijze waarop Nederlandse anarchisten in de jaren twintig en dertig tegen het opkomende fascisme aankeken en wat er tegen werd gedaan.

Tent

11.00 uur Verzamelen voor Klimworkshop GroenFront!

11.00 - 13.00 uur Houding tegenover oorlogen

Discussiebijeenkomst van Wereldrevolutie over de houding die tegenover oorlogen dient te worden ingenomen.

Gymzaal

 

11.00 - 12.00 uur Anti-psychiatrie

Workshop rond Anti-psychiatrie door groep van GGZ-cliënten.

Zondagmiddag

Grote Zaal

12.00 - 14.15 uur Mannelijkheid en geweld

Workshop van Jens van Tricht rond het thema Mannelijkheid en geweld met vertoning van de video Tough Guise (duur: anderhalf uur).

14.15 - 15.45 uur AFA

Informatief programma van AFA over de nazi organisatie Blood and Honour waarbij ook filmbeelden worden vertoond.

15.45 - 17.00 uur GroenFront!

Programma rond de "Greenscare" in de VS: Activisme en repressie in de VS (met beelden).

17.00 - 18.00 uur AFA

Workshop van AFA over de anti-abortusgroep Schreeuw om leven en acties daartegen.

Zondagmiddag

Tent

13.00 - 14.30 uur GroenFront!

Presentatie van de nieuwe campagne van GroenFront! getiteld 'Shut Them Down! Geen nieuwe kolencentrales in Nederland'.

14.30 - 16.00 uur Respect voor Dieren

Respect voor Dieren houdt een lezing met discussie over het thema 'De uitbouw van een beweging'

16.00 - 17.30 uur Geweldloosheid als dogma

Lezing van Peter Gelderloos (VS) rond zijn boek "How nonviolence protects the state" waarvan zojuist een tweede druk is verschenen in de VS met aansluitend discussie over dogma's rond geweldloosheid. (Voertaal Engels)

Gymzaal

12.00 - 16.00 uur Anarchie is Orde

Programma van de Vlaamse groep Anarchie is Orde over de missie van de hedendaagse anarchistische beweging.

16.00 - 17.00 uur Apen zonder kooien

Sport en spel in de gymzaal voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar.

Maandagochtend

Grote Zaal

11.00 uur Evaluatie

Evaluatie van de PL 2007, samenstelling PL-voorbereidingsgroep 2008, wederom een jubileumjaar aangezien de Pinksterlanddagen haar 75-ste verjaardag vieren!

Cultureel Programma

Vrijdagavond

Grote Zaal

19.30 -24.00 uur Filmprogramma m.m.v. Filmhuis Pasthéi, Utrecht

19.30 - 21.35 uur Kruistocht in Spijkerbroek (125 min.)

Grootse verfilming naar het boek van Thea Beckman waarin een jongen terechtkomt in de Middeleeuwen en vrienden, vertrouwen en liefde vindt.

Pauze

21.45 - 22.15 uur L'Etoile Noire (28 min.)

Een poëtische film over de 'Sans papier' en wat een vreemdeling nou precies is.

Pauze

22.30 - 23.15 uur Christiania Trias Politica, #1, "To Live Outside The Law You Must Be Honest" (25 min)

Eerste deel van een videodrieluik waarin overheidssystemen en haar interpretaties van het begrip van vrijheid worden onderzocht. "To Live Outside The Law You Must Be Honest" is opgenomen in Christiania, een vrije stad in het centrum van Kopenhagen die in de vroege jaren '70 werd gecreëerd. Filmmaakster Nicoline van Harskamp zal hierbij aanwezig zijn.

Pauze

23.30 - 24.00 uur Kwezel (30 min.)

Film van Marius Bruijn gemaakt voor het Festival Musica Sacra in Maastricht dat als thema had 'Kluizenaars en kloosterlingen'. Als basis van de film gebruikte de maker gesprekken met ex-theaterman en poppenspeler Jozef van den Berg en liet zich inspireren door Walden van Thoreau. Filmmaker is aanwezig.

Zaterdagavond

Grote Zaal

20.30 -21.30 uur David Rovics

Vermaard Amerikaanse protestzanger

21.45 - 22.45 uur Suicidal Birds

Mix van blues, soul en garage rock 'n' roll

23.00 - 24.00 uur Fatwa's

Girlzzz power

Daarna Vitamine ACU DJ's en/of DJ Mic Zoot tot 01.30

 

Zondagavond

Grote Zaal

19.30 - 21.00 uur Bonte Avond/Open Podium

Voor iedereen die iets op het podium kwijt wil in samenwerking met de organisatie van het kinderprogram. Met o.m. de vertoning van de video-opnamen uit de kinderen/jongerenworkshop. Presentatie: Ka en Harrie

21.00 - 21.15 uur Vertoning TAZ

Vertoning van TAZ - Tijdelijke Autonome Zone, een korte film over het terrein die in 2003 werd gemaakt door Christina Hallström.

21.15 - 21.45 uur Buitenspektakel

Enige buitenactiviteiten op het terrein.

21.45 - 22.45 uur Muyayos de Raïz

Gypsy/spaans/folk band

23.00 - 24.00 uur De Beatzers

Aanstekelijke ska met folk deuntjes

Daarna Vitamine ACU DJ's en/of DJ Mic Zoot tot 01.30

Kinderprogramma

Dit programma vindt plaats in en om de kindertent!! Het thema dit jaar is: Kromme rechten! Dit jaar wordt het kinderprogramma wederom verzorgd door de voortreffelijke groep rond Kinderpret uit Amsterdam (OCCII/ Binnenpret). Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag

10.00 - 13.00 uur Bouw je eigen huisje

Kom wonen zoals jij dat wil! Rechte en kromme boshuizen.

14.00 - 16.00 uur Workshop video-interview

Leer werken met de videocamera en stel je vragen aan de festivalgangers over kinder/mensen/dierenrechten.

 

14.00 - 16.00 uur Coöperatieve spelletjes

Leuke spelletjes, maar niet om van elkaar te winnen! Samenwerken is samen winnen.

16.00 - 18.00 uur Avonturenspeurtocht

Wat zal er dit jaar weer mis gaan? Er loopt weer van alles rond door de Appelschaaster bossen. Misschien weten zij er meer van? In ieder geval is jouw hulp nodig om alles wat krom is weer recht te krijgen!

20.00 uur Verhaal door ome Krelis

Ja, kom maar bij de vuurpot. Dan zal ome Krelis je eens wat vertelle!

Zondag

11.00 - 13.00 uur Bouw verder aan je eigen huisje

En maak het nog mooier!

11.00 - 13.00 uur Vervolg workshop video-interview

Eventueel nog verder filmen en wat je gefilmd hebben, ga je editten.

15-16 uur en/of evt. 17-18 uur Recycle-muziekinstrumenten maken met de Bucketboyz band & friends

Coole rechte bucket-bas bouwen? Of krom spacebuisje ofzo? Muziek van afval! Leer er op spelen en treed ermee op bij de bonte avond als je wil!

16.00 - 17.00 uur Apen zonder kooien!

Sport en spel in de gymzaal

19.00 uur Bonte Avond door jullie zelf! (Grote Zaal/kantine)