In de serie: we houden u op de hoogte van de aanloop naar de G8-top...

ImageOp de website van Dissent! Zijn meer en meer aanwijzingen en tips te vinden voor mensen die begin juli naar Schotland komen om deel te nemen aan de protesten. Hier vind je een overzicht van de aanwijzingen voor aanreizenden:

In een algemeen overzicht (dat gedeeltelijk vertaald werd op de website van De Vrije) wordt ook een kort overzicht gegeven van de overige activiteiten, dus naast die van Dissent!.

Zoals van G8 Alternatives. "(...) G8 Alternatives organiseert een Tegentop in Edinburgh op zondag 3 juli en een demonstratie naar Gleneagles op 6 juli, de openingsdag van de top. Deze demonstratie is door de politie in de ban gedaan, behalve een kleine manifestatie op grond waarvan G8 Alternatives haar plannen aan het heroverwegen is.".

Vanuit Dissent! werden de collega's van G8 Alternatives al maanden geleden gewaarschuwd dat ze waarschijnlijk geen toestemming zouden krijgen om te demonstreren bij het hotel. Groot manco in de voorbereidingen van G8 Alternatives is verder dat ze nauwelijk iets gedaan hebben aan de bij een dergelijke demonstratie behorende bijkomende zaken (infrastructuur, juridische bescherming, voedsel, ehba, etc.). Het lijkt erop dat ze voornamelijk mikken op een kortdurend symbolisch vertoon van getallen (en borden) en het daarbij willen laten. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de organisatie gedomineerd wordt door de 'Bolsjevistische' SWP, die notoir zijn omdat ze nooit aan akties doen, maar wel graag pronken met die van anderen. In Nederland is de IS hun tak...

De IS lijkt een beetje in de war geraakt van alle platformen, want heeft aanvankelijk aktief de oproep van Make Poverty History (MPH) lopen verspreiden (de brede koepel van gematigde ontwikkelingsorganisaties rond Bono en Geldof en zo) met het verzoek om die te ondertekenen. Toen de G8-landen vorig weekeind ingingen op een van de eisen van MPH en schulden van de armste landen ging schrappen, verklaarde de IS weer dat dat een "publiciteitsstunt van de G8 om het gezicht te redden" was. Als je zou willen vragen wat ze nu werkelijk willen, dan kun je zondag 26 juni terecht op hun 'Grote G8-Bijeenkomst' in Amsterdam waar SWPer Jonathan Neale (uiteraard voorgesteld als zijnde van G8 alternatives) de hoofdattractie is (website IS).

G8 Alternatives heeft voor overnachtingen in overleg met de autoriteiten in Edinburgh een voetbalterrein gekregen waar volgens hen 15.000 mensen zouden kunnen overnachten. Onderdeel van de overeenkomst is dat het hele terrein omringd zal zijn door hekken en slechts een paar toegangswegen zal kennen. "Voor de veiligheid van de kampeerders" volgens G8 Alternatives ("A 1m high mesh wire fence will be erected around the camping area where there are no natural barriers. This will assist with security and define routes in and out of the camping area (bron)). Maar waarnemers vrezen dat het ook handig is voor de politie als die mensen op zou willen pakken.

Overigens gaan er geruchten dat de Britse autoriteiten de ogen veel meer gericht hebben op Glasgow (aan de andere kant van het eiland, maar ongeveer even ver van G8 Golfoord Gleneagles af). Daar zou een groot deel van het lager personeel van de top gehuisvest moeten worden, waardoor het wel goed uitkomt dat alle aandacht ondertussen uitgaat naar Edinburgh.

Ondertussen puzzelt de politie in Edinburgh met de verwachting dat er honderduizenden (volgens Sir Bob wel een miljoen) mensen naar Edinburgh komen, waarvan een deel het niet bij het plichtmatige rondje-met-bordje zal laten. Volgens een artikel in de lokale krant Scotsman houden ze er rekening mee dat geprobeerd zal worden hun eigen hoofdkwartier te blokkeren. Om die reden zal het gebied rondom het hoofdbureau afgezet worden. Ook allerlei andere gebieden zullen afgezet of extra beveiligd worden. En omdat ze niet zeker zijn dat het veiligheidsplan voor Gleneagles zelf (waar al 7 km hek omheen staat) goed genoeg is, is besloten om nog een tweede extra beveiligde ring om het hotel aan te leggen. Sommige multinationals in Edinburgh hebben hun personeel het advies gegeven om gedurende de G8-dagen niet in pak en stropdas door de stad te lopen.

Over Make Poverty History en de Grote Popconcerten is afgelopen weken al het nodige gezegd. (hier en hier en ook nog hier).

De incestueze relatie tussen MPH en de Britse regering lijkt naar een hoogtepunt te groeien nu minister van Financiën Gordon Brown heeft aangekondigd dat hij aan de demonstratie van 2 juli deel gaat nemen (bron). Hij was immers toch al door de organisatoren uitgenodigd als spreker. De Telegraafachtige pers in Schotland maakt de lezers al maanden bang met verhalen dat 'anarchisten' van plan zouden zijn om de demonstratie te verstoren. Dat hebben ze gewoon verzonnen, er is geen enkele groep die dat plant. Als er al ongereldheden gebeuren, kun je er gif op innemen dat dat het werk van politieprovocateurs is. Brown dreigt natuurlijk wel getaart worden als hij zijn hoofd laat zien.

Vanuit het Dissent!-netwerk zijn de eerste activiteiten in Glasgow al begonnen. Ze hadden al lang van tevoren het project Crea8 bedacht, om samen met buurtbewoners een buurt in Glasgow op te knappen die zich verzet tegen vernieling voor de aanleg van de M74-snelweg. (website, zie hier voor de campagne tegen de snelweg.) Ook is er een aanlooppunt voor mensen die willen helpen met opbouwen van infrastructuur voor acties: G42-collective (24 uur open) Ook in Edinburgh zijn er twee. Zie hier op de dissent! website voor details:
Dissent gaat aktiekampen helpen doen ontstaan in de buurt van Gleneagles. Dit zal onder andere bij de stad Stirling zijn, op een ongebruikt stuk landbouwgrond bij een voetbalstadion, waar vanaf 3 juli naar schatting 5000 mensen terecht kunnen. Boeren of grondeigenaars worden onder druk gezet om eerdere afgegeven toestemming in te trekken (met het dreigement dat ze anders opdraaien voor eventueel ontstane kosten). Het kan zijn dat de toeloop zo groot zal zijn, dat er meerdere kleinere kampen zullen ontstaan. De kampen zullen grotendeels door de 'bewoners' zelf opgebouwd en gerund moeten worden, waarvoor onder andere het systeem van 'buurten' zal fungeren waarmee ooit eerder in de nobordercamps begonnen is. Voor informatie over de camps is een speciale website. Er zullen afzonderlijke delen van het kamp vanuit de antimilitaristische CND opgezet worden en door People & Planet voor studenten. Ook zij kunnen daarbij hulp goed gebruiken.

In de serie "Geldof Dissen" heeft zich nu ook voormalig minister van Ontwikkelingshulp Claire Short gevoegd. Ze vertelt in de Volkskrant van zaterdag 18 juni dat ze Geldof maar een blaaskaak vindt en dat de schuldenkwijtscheldingsmaatregelen volstrekt ontoereikend zijn en en ook nog eens uit ontwikkelingshulpgelden betaald worden (" een sigaar uit eigen doos"). Iemand anders vermoedt dat Geldof aan grootheidswaanzin leidt, nu hij voor z'n concerten ook de Paus, de Dalai Lama en nog zo'n merkwaardige hotemetoot uit de religie heeft uitgenodigd (de krant lag in de kroeg, dus moest even uit het hoofd citeren). In Het Parool (Amsterdams krantje) staat een dubbele pagina hagiografie van Bono.
Opmerkelijk fel was Noreena Hertz, degene die Bono altijd al z'n 'kennis' over economie heeft ingefluisterd en die afgelopen week haar aanstellingsrede voor de Universiteit van Utrecht hield. Alwaar ze fel uithaalde naar de hipocriete maatregelen van de G8 maar ook de voor haar zittende hoge academische heren de mantel uitveegde omdat ze niets deden aan alle ellende in de wereld. Dat is opmerkelijk omdat Hertz juist bekend staat als nogal gematigd en diplomatiek. Ze riep iedereen op om ook aan acties rond de G8 mee te doen.

Ondertussen is iedereen (bij de media/politiek) vergeten dat er ook zoiets bestaat als klimaatverandering, waarover de top volgens Blair ook zou gaan. De BBC heeft de hand gelegd op een concept-verklaring van de G8-landen (bron) zoals dat er in Gleneagles uit zou moeten komen. Wat eruit blijkt is dat de toch al niet al te straffe maatregelen die ze in mei beloofden te nemen, in de nieuwe versie verder afgezwakt zijn. Er zou nu zelfs geen overeenstemming meer bestaan voor de constatering dát er uberhaupt klimaatverandering bestaat, en ook zijn alle beloftes om geld te besteden aan oplossingen verdwenen. Dat zou vooral op wens van de VS zijn gebeurd. Volgens Friends of the Earth is de huidige verklaring "rampzalig". Maar Minister van Financien Brown verklaarde dat we ons geen zorgen hoeven te maken omdat "de enige verklaring die telt, die van Gleneagles zal zijn".

Een vermakelijk stuk in the Times
Geeft ons inzage in hoe het er aan toe zal gaan in het hotel in Gleneagles waar de top plaats zal vinden (Wishfull thinking van The Times).

De bus vanuit Nederland naar het dissent!gebeuren zit inmiddels propvol, dus kaartjes daarvoor zijn ook niet meer te koop. Er zijn natuurlijk nog andere bussen en midelen van vervoer, waaronder die van het Belgisch Sociaal Forum). Ook kun je de fiets/veerboot pakken en aansluiten bij een van de fietstochten. Mochten er nog mensen met personenauto's/busjes gaan en nog ruimte hebben voor meerijders, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan gaan we die koppelen.


Als tegenhanger van de limonademuziek van de Live8-crew (Elton John!) signaleerde het hier eerder al de Britse rap tegen de G8 'Riot'. Maar nu moet ook melding gemaakt worden van de Franse cd met 18 liedjes "18 titres pour ratatouiller les G8": Die geheel gratis hier gedownload kan worden.
Met daarop van vrolijke relpunk (La Banque van Miss helium) tot gezapige chansons (Mais Que fait la Police? Van Emile Pilas).

Voor de rest kan alleen nog verwezen worden naar de bekende websites voor meer info en/of achtergrondinformatie:

Dissent!: http://www.dissent.org.uk/
Nederland: http://squat.net/scotland
Belgie: http://www.stopg8.be/
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo): http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2005/nummer8/g8.htm~mainFrame
Alles over juridisch dingen in Schotland: http://www.g8legalsupport.info/


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)