Berichten uit het (anti)G8-kamp

ImageImageTenminste twintig mensen werden vanochtend (16 juli) in St. Petersburg gearresteerd toen (zo 16 juli) geprobeerd werd een hotel te blokkeren van een G8-delegatie (link. Ook zijn 12 mensen gearresteerd bij een picket tegen de oorlog. Er wordt opgeroepen tot solidariteit met de arrestanten link

Wat de overige repressie betreft: Volgens de Volkskrant zijn er in de aanloop naar de G8 top tenminste 200 mensen gearresteerd (link Daarnaast werden 30 mensen in de stad zelf aangehouden, volgens dezelfde bron.

enkele Duitse deelnemers aan de fietstocht naar de G8 zijn gedeporteerd naar Estland. En er komen meldingen binnen van arrestanten die aan de vooravond van de G8-top werden gearresteerd, en op het politiebureau geslagen werden. Zoals een van de organisatrices van het Russisch Sociaal Forum (RSF), die er nu van wordt beschuldigd de politie te hebben aangevallen, waarop vijf jaar gevangenisstraf kan staan. Deelnemers aan dat RSF, in een stadion aan de rand van de stad, vonden zich bovendien omsingeld door de politie en mochten hun vergaderplek niet verlaten. Demonstreren in St. Petersburg is praktisch onmogelijk, politie treedt meteen op en arresteert deelnemers. (Duitstalig bericht en vele foto's. Zie voor eerdere arrestaties ed. nieuwsoverzicht van indymedia.nl

Bij de G8-top zelf zouden journalisten die aan de NGO Oxfam verbonden waren, ook een soort actietje hebben opgezet (met maskers van G8-leiders op bij een spandoek staan). Maar dat was volgens het bericht erover op Indy-rusland van tevoren overlegd met de pr-afdeling van Putin, die daarmee hoopte te tonen hoe democratisch het in Rusland wel niet is.

Op de internationale actiedag afgelopen vrijdag 14 juli, vonden onder meer acties plaats in verschillende steden in Duitsland, londen, Gotenborg, Parijs, Manchester, Washington DC en Manilla.

In Hamburg deden zo'n 300 mensen aan een 'reclaim the street'-actie mee, waarvan enkele tientallen gearresteerd werden.

Zo'n 100 mensen reden mee in een fietsdemo in Amsterdam/Den Haag

Meer nieuws:
http://ru.indymedia.org/int
http://www.spb8.net
http://gipfelsoli.org/
http://www.globalinfo.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)