Nadat vrijdag drie doden vielen door aanvallen van paramilitaire knokkers gelieerd aan de zittende gouverneur, heeft de politie afgelopen zondag de aanval ingezet op de binnenstad van Oaxaca, waar de bezetters ongewapend verzet boden (en bieden!)

ImageImage(Maandagochtend 10.00 Nederlandse tijd, in Oaxaca is het 7 uur vroeger):
Politie van de federale preventieve afdeling PFP heeft een groot deel van Oaxaca ingenomen, waaronder het centrale plein van de stad (Zocalo) maar lijkt vooralsnog de opmars gestaakt te hebben. Op veel plekken zijn nog bemensde barricades. Ook op het Zocalo staan mensen tegenover de ME-linies te demonstreren en worden leuzen geschreeuwd. Van tevoren hadden de bezetters afgesproken zich geweldloos te zullen verweren tegen de ontruiming. Een groot deel van de bewoners lijkt nog steeds achter de demonstranten te staan. Voor vandaag (maandag) zijn twee demonstraties gepland, een in Oaxaca en een in Mexico Stad. De coördinatie van de bezetting, APPO, had zich eerder al teruggetrokken van het Zocalo naar het universiteitsterrein in de stad.

Maar bij confrontaties zijn gisteren (zondag) ook twee doden gevallen onder de demonstranten, meldt de coördinerende koepel van bezetters APPO: Roberto López Hernández, medewerker van het Instituut voor Sociale Zekerheid, en de verpleger Jorge Alberto Beltrán. Beltran werd doodgeschoten op een brug die toegang gaf tot de stad bij het Technologisch Instituut. De brug werd op dat moment (volgens persberichten APPO) door zo'n 40.000 mensen verdedigd. Beiden doden zouden zijn getroffen door politiekogels. Andere bronnen melden de (onbevestigde) dood van een 15-jarige demonstrant die zou zijn getroffen door een traangasgranaat.

Ondanks de geweldloze houding van de demonstranten is de politie dus zeer hardhandig. Er komen ook berichten binnen van invallen in huizen en vernielingen en een herhaling van Atenco (zie: eerder bericht) wordt gevreesd. Van die politie-aanval in mei zitten nog steeds honderden mensen vast, waarvan velen zwaar mishandeld zijn.

Er zijn tenminste 50 mensen gearresteerd (en waarschijnlijk enkele honderden) en berichten over mishandeling van arrestanten komen inmiddels binnen. Het vliegveld van Oaxaca is helemaal omgebouwd tot operationele basis van de politie en detentiecentrum. De radio van de demonstranten (Radio Universidad) is afgesloten van elektriciteit en probeert desondanks in de ether in de stad uit te zenden, maar de frequentie wordt gestoord. De regering probeert in plaats daarvan een eigen zender te introduceren ('Radio Buurtbewoner'). Via internet is radio Planton van APPO te beluisteren:

Nieuws is - behalve bij eerdervermelde bronnen als het indymedia-circuit en narconews - onder andere te vinden bij het linkse dagblad La Jornada.
Op hun website is ook een tv-filmpje te zien van 7 minuten met beelden van de aanval.

Vandaag (maandag) zijn internationale protesten bij Mexicaanse ambassades en consulaten gepland. Ook is er een 'elektronische sit in' georganiseerd waaraan mensen met hun computer mee kunnen doen: http://www.mountainrebel.net/oaxaca/

Website APPO (met radiostream): link
Indymedia Mexico/Oaxaca: link
infoshop.org
Eerdere berichten over Oaxaca op globalinfo:
(17/06)
(30/09)
(22/10)

(Oaxaca wordt overigens uitgesproken als OagAca, met een gee en klemtoon op de middelste a)

aanvulling
Op de website van de BBC is een kort verslag en een filmpje van de ontruiming te vinden. In het filmpje zie je ook een demonstratie in Mexico-Stad bij een hotel waarvan vermoed wordt dat die gouverneur Ruiz herbergt.
Hier een serie foto's

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)