Nummer 2 in de serie Terwijl We allemaal Voetbal Zaten te Kijken: Mexico op weg naar de verkiezingen. TWAVZAK 1 vind je hier.

ImageImageImageImageOp 14 juni is de repressie tegen sociale bewegingen in Mexico op een nieuw hoogtepunt beland. Stakende leraren in de staat Oaxaca werden hardhandig van de straat geveegd, waar ze al een paar weken een sit in hielden.

Op 15 mei begon de leden lerarenbond SNTE (afdeling 22 om precies te zijn) met actievoeren voor betere arbeidsomstandigheden en verbetering van het onderwijs (voor inhoud eisen zie Spaanstalig) log). Sinds 22 mei bivakeren zo'n 70.000 van hen in de straten om het stadhuis van Oaxaca. Op 1 juni besloot het congres van de deelstaat zonder nadere uitleg alle dialoog met de leraren te stoppen. Op 7 juni was er een demonstratie met meer dan 100.000 mensen uit solidariteit met de leraren In de nacht van 13 op 14 juni werd de aanval ingezet. Er werden traangas, honden, knalgranaten en uiteindelijk ook echte kogels ingezet. Ook werd de onafhankelijke lokale radiozender Radio Planton vernield.

In een verslag op indymedia.org van een dag na de slachting, 15 juni dus, wordt vermeld dat er naast tenminste 13 arrestaties, tussen de 6 en 9 doden gevallen zijn. NRC-Handelsblad vermeldde op 15 juni 3 doden.

Over 3 weken zijn er presidentsverkiezingen in Mexico. Een van de theorien over dit geweld is dat de zittende president Fox even aan het land wil laten zien dat hij spierballen heeft en (terwijl hij jarenlang heeft zitten te niksen, nou ja zijn ondernemrsvriendjes en hemzelf rijk zitten maken) voor rust en orde zorgt. Een deel van de stakende leraren had zich ook openlijk uitgesproken voor de 'andere campagne' van de Zapatistas.

Deze nieuwe repressiegolf komt terwijl een vorig bloedbad bij Atenco nog niet eens verwerkt is. Er zitten nog steeds honderden arrestanten vast. (zie eerder bericht op globalinfo. Op 8 juni werd daarom actie gevoerd bij de Mexicaanse ambassade in Den Haag: (verslag en foto's. Maar klaarblijkelijk wordt het alleen maar erger.

Over de recente gebeurtenissen in Oaxaca is een speciale (grotendeels spaanstalige) pagina op indy-mexico.
Er is dus ook een (engelstalig) feature op indymedia.org

6 Pagina's met foto's zijn hier te vinden.

En hier een video van het gebeuren.

Website van La Otra Campana.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)