Ga naar de inhoud

Stop het racistische model voor natuurbehoud!

Van 24 tot 29 mei 2022 wil IUCN’s 2de Asia Parks Congress de agenda bepalen voor Beschermde Gebieden in Azië voor de komende tien jaar. Uitbreiding van Beschermde Gebieden betekent ook uitbreiding van uitzettingen, geweld en verdere ontbossing.

3 min leestijd

(Bron: persbericht World Rainforest Movement (WRM), vertaling globalinfo.nl foto: Protest van de Jenu Kuruba-stam buiten het Nagarhole National Park, India. Maart 2021. Foto: Survival.)

Van 24 tot 29 mei 2022 is het tweede Asia Parks Congress van de IUCN bedoeld om de agenda voor beschermde gebieden in Azië voor de komende tien jaar vast te stellen.

Voor grote natuurbeschermings-NGO’s, de VN, bedrijven en hun bondgenoten betekent ‘Beschermde Gebieden’ vooral omheinde gebieden zonder mensen, bewaakt door gewapende boswachters. In heel Azië hebben beschermde gebieden een verontrustende geschiedenis van geweld, uitzettingen en langdurige conflicten met bosgemeenschappen.

Een recent rapport van het All India Forum of Forest Movements (AIFFM), samen met de World Rainforest Movement (WRM), legt de problematische realiteit bloot van verschillende inheemse volkeren en bosgemeenschappen die leven in en rond beschermde gebieden in de staten Maharashtra, Madhya Pradesh en Chhattisgarh in India.

Het Asia Parks Congress wordt het eerste regionale IUCN-evenement naar aanleiding van het VN-plan voor een mondiaal kader voor biodiversiteit (Global Biodiversity Framework – GBF) voor de periode na 2020, waarin de doelstelling is opgenomen om tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en het water op aarde als beschermd gebied in te richten (de 30×30-doelstelling).

De dreiging van de uitbreiding van dit natuurbehoudmodel is dus zeer groot en er staat veel op het spel voor de bosgemeenschappen.

Het afschermen van bossen als beschermde gebieden wordt door de IUCN en de VN ook vaak bestempeld als “op de natuur gebaseerde oplossingen” (‘Nature-based Solutions’ NbS). Deze misleidende term zet echter de deur open voor bedrijven om deze gebieden te gebruiken voor het claimen van compensatie van de vervuiling die zij elders veroorzaken.

“Steeds meer bedrijven, van Total tot Microsoft tot Unilever, maken ‘op de natuur gebaseerde oplossingen’ tot de kern van hun klimaatactieplannen, terwijl de natuurbeschermingsindustrie de financiering van ‘op de natuur gebaseerde oplossingen’ van bedrijven aanboort om hun controle over bossen uit te breiden”, waarschuwt een verklaring die eerder dit jaar door 364 organisaties werd uitgebracht.

Het idee van NbS bouwt voort op de schadelijke erfenis van het mislukte REDD+ mechanisme, waaronder de inbeslagname van grote gebieden land en bossen en zware beperkingen voor boeren- en bosgemeenschappen over hoe ze hun bossen mogen gebruiken.

Een recente WRM publicatie bundelt elf artikelen om na te denken over de fundamentele en gevaarlijke dimensies van Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation (REDD), het dominante bosbeleid in de wereld sinds 2007.

Beschermde gebieden, in combinatie met zogenaamde op de natuur gebaseerde oplossingen, REDD+ en andere compensatieregelingen, berokkenen nu al schade aan bosgemeenschappen over de hele wereld en maken het mogelijk dat de vernietiging van bossen en de klimaatchaos nog verergeren!
(20 mei 2022)