Ga naar de inhoud

Stop de Europese Dienstenrichtlijn!

Op 14 februari spreekt het Europees Parlement zich uit over de Dienstenrichtlijn, beter bekend als de Bolkestein-richtlijn. Deze richtlijn dreigt de sociale verworvenheden in Europa op de tocht te zetten. Het Europees Parlement mag niet akkoord gaan met de tekst zoals die er nu ligt. Werknemersrechten, milieuregels, consumentenrechten en publieke dienstverlening moeten beter worden beschermd.

4 min leestijd
Placeholder image

Wat is er mis met de Dienstenrichtlijn?

De Bolkestein-richtlijn wil de dienstenmarkt in Europa liberaliseren. Om vrij verkeer van diensten binnen de EU mogelijk te maken, dreigt de richtlijn de macht van nationale overheden in te perken om – in het algemeen belang – voorwaarden te stellen aan markttoegang.

De voorgestelde richtlijn introduceert het oorsprongslandbeginsel: straks mogen dienstverleners over de grens hun diensten aanbieden op basis van de wet- en regelgeving uit hun eigen land. Dat dreigt de arbeidsrechten, sociale zekerheid en milieubescherming te ondermijnen in landen met bovenminimale regelingen.

Er zijn veel te weinig garanties dat diensten van algemeen belang en diensten van algemeen economisch belang – zoals bijvoorbeeld sociale huisvesting, de zorg, de afvalverwerking, de opvang van kinderen en ouderen, en de drinkwatervoorziening – volgens nationale wensen kunnen worden geregeld en van ongewenste liberalisering en commercialisering kunnen worden afgeschermd.

Het Europees Parlement is nu aan zet

Op 14 februari wordt de Bolkestein-richtlijn besproken in het Europees Parlement. Daar zou het voorstel nog gewijzigd kunnen worden Maar het is zeer de vraag of voorstellen die de sociale rechten van EU-burgers beschermen het daar zullen halen.

Want:
In het belangrijkste stemadvies is het oorsprongslandbeginsel onvoldoende met sociale waarborgen omkleed.
Voorstellen voor een betere bescherming van diensten van algemeen belang hebben het niet gehaald. En nationale overheden dreigen nog steeds regelgevende bevoegdheden te moeten inleveren die noodzakelijk zijn voor het handhaven van sociale wetgeving en milieuregels.
Er is wel een uitspraak opgenomen dat de Dienstenrichtlijn niet mag botsen met de arbeidsbescherming in Europa. Maar volgens de Europese vakbeweging is dat op geen stukken na voldoende om de gaten in de richtlijn op te vangen.

Het Europees Parlement kan half februari nog tegen dit stemadvies ingaan en kritische amendementen indienen. Daarom is het belangrijk om voor de stemming de leden van het Europees Parlement er van te doordringen dat de Dienstenrichtlijn zoals hij nu in elkaar steekt hooguit op de korte termijn concurrentievoordeel oplevert. Tegelijk wordt er een neerwaartse spiraal in gang gezet, die uiteindelijk zal leiden tot de uitholling van de arbeidsvoorwaarden, milieubescherming en de sociale verworvenheden in de Europese Unie.

Maak uw bezorgdheid kenbaar aan het Europees Parlement!
Zet uw handtekening onder het protest op de achterkant van deze folder.
Of op de website van het platform Stop de Dienstenrichtlijn.

U kunt natuurlijk ook zelf een brief schrijven.
Mail uw protest aan info@dienstenrichtlijn.nl. Het platform zorgt dan dat het op de juiste plek terechtkomt.

De Dienstenrichtlijn mag niet ongewijzigd worden aangenomen!

Demonstreer mee in Straatsburg

De Europese vakbeweging roept op voor een grote demonstratie in Straatsburg als de Dienstenrichtlijn daar op 14 februari wordt besproken. De FNV sluit zich bij die oproep aan en regelt voor haar leden gratis vervoer naar Straatsburg.
Meer informatie? www.fnv.nl

Oproep aan Europarlementariërs

Geachte heer/mevrouw,

Ik maak mij ernstig bezorgd over de effecten van de Dienstenrichtlijn, waarover uw parlement half februari zal stemmen. Het oorsprongslandbeginsel dreigt arbeidsrechten, sociale zekerheid en milieubescherming in de EU te ondermijnen. Diensten van algemeen (economisch) belang zijn onvoldoende beschermd tegen ongewenste liberalisering en commercialisering. De macht van overheden om op te treden in het algemeen belang wordt ingeperkt. Ondergetekende roept u en uw fractie met klem op de voorgestelde Dienstenrichtlijn aan te passen zodat de rechten en bescherming van burgers ten minste even zwaar wegen als de economische vrijheid van dienstverleners om overal in de EU hun diensten te mogen aanbieden.

Hoogachtend,

Naam:
Woonplaats:
Land:

Een gedetailleerde protestbrief in het Nederlands en Engels kunt u tekenen op www.dienstenrichtlijn .nl

Bij het Nederlandse platform Stop de Dienstenrichtlijn zijn aangesloten:
Attac-NL, A SEED Europe, Corporate Europe Observatory (CEO), FNV, GATS Platform, GroenLinks, GUE/NGL, XminY Solidariteitsfonds, LSVb, Milieudefensie, PvdA, Wemos, SP, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Transnational Institute, X-Y Solidariteitsfonds

www.dienstenrichtlijn.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Stop Dienstenrichtlijn.)