Ga naar de inhoud

Solidariteitsreis naar Zapatistas in Chiapas, Mexico.

Grassroots Projects organiseert op zondag 25 juni om 14.00 uur een informatiemiddag over een solidariteitsreis naar Chiapas, Mexico. Het vindt plaats in Amersfoort, adresgegevens en routebeschrijving worden verstuurd na aanmelding. De reis zal plaatsvinden in oktober van dit jaar.

2 min leestijd
Placeholder image

De Zapatistas beheren autonome zones in de zuidelijke deelstaat Chiapas. Op 1 januari 1994 namen zij de wapens op om zich onafhankelijk te verklaren en om de inheemse boeren (die zwaar gediscrimineerd werden) meer rechten te geven. Na jarenlange onderhandelingen met de regering zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze hun hoop niet op politieke partijen moeten richten, maar dat ze meer moeten samenwerken met basisdemocratische groepen/bewegingen in Mexico en de rest van de wereld.

In de afgelopen 12 jaren hebben ze hun autonome zones steeds meer vorm gegeven met eigen scholen, klinieken, kleine fabrieken en hun eigen bestuur. Het unieke is dat iedereen gelijk is en dat ze het land niet over willen nemen om zo hun macht/territorium uit te breiden.

Grassroots Projects ondersteunt organisaties in Latijns-Amerika die vechten voor meer autonomie. Zo heeft de organisatie voor de Zapatistas geld ingezameld voor de verwezenlijking van 2 waterprojecten. De Zapatistas doen zelf het werk en Grassroots Projects zorgt voor de materialen. In oktober zullen diverse Zapatista gemeenschappen bezocht worden en voor mensen in Nederland die zich solidair verklaren met de strijd is er de mogelijkheid om mee te gaan. Op de informatiebijeenkomst zal er uitgebreid over de plannen verteld worden. Zelf kun je bepalen of je 1 week, 2, 3 of 4 weken wilt deelnemen aan de gemeenschappelijke reis.

Voor meer informatie en aanmelding:
Website: www.grassrootsprojects.com

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Grassrootsprojects.)