Ga naar de inhoud

Schipholaktie tegen wapendoorvoer naar Israël

Zo’n 35 actievoerders protesteerden vanmiddag (16 augustus) in de hal van Schiphol Plaza tegen wapendoorvoer vanuit de VS naar Israël via Schiphol met een “die-in” die de meer dan 1000 burgerslachtoffers in Libanon symboliseerde en de meer dan 150 burgerslachtoffers in Gaza in de afgelopen weken.

5 min leestijd
Placeholder image

ImageImageZo’n 35 actievoerders protesteerden vanmiddag (16 augustus) in de hal van Schiphol Plaza tegen wapendoorvoer vanuit de VS naar Israël via Schiphol (76 keer in 2005, en 23 keer in juni-juli 2006) met een “die-in” die de meer dan 1000 burgerslachtoffers in Libanon symboliseerde en de meer dan 150 burgerslachtoffers in Gaza in de afgelopen weken.

De actie werd ondersteund door: Campagne tegen de Wapenhandel, GroenLinks, Haags Vredesplatform, Internationale Socialisten, Nederlands Palestina Komitee, Palestijnse Gemeenschap Nederland, Socialistische Partij, Stop de Bezetting en Stop de Oorlog.

De Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Ineke van Gent (GL) hielden korte toespraken waarin resp. het bombarderen van burgers als oorlogsmisdaden werd afgewezen en waarin de Nederlandse regering hypocrisie verweten werd wegens het toelaten van doorvoer van wapens naar een gebied waarheen de export verboden wordt. Er werd ook aangedrongen op sancties tegen Israel.

Het protest ontving vriendelijke welwillende reacties (flyers werden uitgedeeld) van het reizende publiek alsmede van medewerkers van Schiphol en verliep vlekkeloos.
De sprekers werden met applaus bedankt.

= = = = = = =

PERSBERICHT
15-8-06
Actie op Schiphol: Stop wapendoorvoer via Nederland naar Israël

Schiphol, 16 augustus 2006 – Op woensdag 16 augustus om 14.00 uur zullen enkele tientallen actievoerders samen met de Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Ineke van Gent (GL) op Schiphol Plaza protesteren tegen de doorvoer van wapens naar Israël via de luchthaven. Met deze actie eisen zij van zowel de Nederlandse regering als de directie van Schiphol dat die een einde maken aan deze wapentransporten naar een land dat tot afgelopen maandag voluit oorlog tegen Libanon voerde en dat nog steeds doet tegen de Palestijnen in de in 1967 bezette gebieden.

Ook in Groot-Brittannië en Ierland is de afgelopen weken geprotesteerd tegen wapenvluchten die vanuit die landen naar Israël plaatsvinden. De Ierse regering besloot al eind juli om dergelijke wapenvluchten via vliegveld Shannon voortaan te verbieden. De Nederlandse regering zou dat voorbeeld moeten navolgen. In Groot-Brittannië wordt momenteel een proces voorbereid tegen premier Blair wegens medeplichtigheid aan door Israël gepleegde oorlogsmisdaden met de doorgevoerde wapens. De Schiphol-actievoerders zijn van mening dat Nederland eveneens medeplichtig is vanwege de verleende doorvoerfaciliteiten, en vragen hiervoor door middel van deze actie aandacht.

Met het protest uiten de actievoerders en Kamerleden hun diepste afkeuring en afschuw over de positie van de regering die de doorvoer van wapens naar Israël aan banden weigert te leggen, ondanks de mogelijkheid dat te doen “indien het belang van de internationale rechtsorde dat vereist” [1]. Waar Nederland directe wapenexporten naar Israël momenteel niet toestaat, laat ze de doorvoer van wapens ongehinderd toe. Ondergetekenden eisen daarom een consequent beleid dat niet alleen de export maar ook de doorvoer van wapens naar Israël verbiedt.

Uit recente antwoorden op kamervragen blijkt dat in 2005 76 wapenzendingen via Schiphol naar Israël zijn aangemeld. Ook in de maanden juni en juli van dit jaar, direct voorafgaand aan de Israëlische inval in Libanon, heeft Nederland nog 23 wapenvrachten doorgelaten. Onder de doorgevoerde wapens veelal afkomstig uit de Verenigde Staten – zitten vele tientallen miljoenen stuks munitie en onderdelen daarvan. Uit de antwoorden blijkt tevens dat de regering geen reden ziet die doorvoer een strobreed in de weg te leggen. Daaruit mag geconcludeerd worden dat nog steeds wapens via Schiphol naar Israël worden vervoerd en is het aannemelijk dat die bestemd zijn voor de oorlog tegen Libanon en/of de Palestijnen.

Op woensdag 16 augustus 14.00 uur zal daarom uit protest tegen de beslissing van de Nederlandse regering, en de rol van Schiphol daarbij, een actie plaatsvinden op Schiphol Plaza. De actievoerders zullen op indringende wijze uitbeelden tot welke resultaten de doorvoer van wapens naar Israël leidt.

[1] beantwoording Kamervragen Karimi (GL), 2 augustus 2006.

– – – –

Meer informatie:

In Ierland, Groot-Brittannië en Duitsland werd eerder al geprotesteerd en waren er akties tegen Amerikaanse wapendoorvoer naar Israël. Hieronder diverse titels en weblinks van persartikelen.
Verder titel en weblink van een artikel over aard en omvang van de Nederlandse wapenhandel en illegale wapentransporten naar Israël (met vele webverwijzingen).

Revealed: Ireland refused to allow bomb flights to land; protests grow as more planes land at Prestwick en route to Israel,” door Torcuil Crichton en Paul Hutcheon, van 30 juli 2006

“Protesters storm Prestwick over US military flights,” door Paul Kelbie, van 8 augustus 2006, The Independent. [Geen weblink voor handen]

Beckett protest at weapons flight,” door BBC News, van 27 juli 2006

Computers damaged in arms firm anti-war demo,” door Brendan McDaid, van 9 augustus 2006

Preparations at full speed to try Blair for war crimes,” door StopThe Wall.org, van 12 augustus 2006

Protesters step up war demos at airforce base,” van 1 augustus 2006
(verbeterde link 18-8)

Germans mull suspending arms deliveries to Israel amid conflict,” door Deutsche Welle van 10 augustus 2006

Dutch airport illegal weapons transport center for Israel,” door Henk Ruyssenaars, Foreign Press Foundation, van 9 augustus 2006
(verbeterde link 18-8)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Zie in bericht.)