Ga naar de inhoud

Privatisering : 200.000 Denen gaan de strijd aan tegen Goldman Sachs

Zaken doen met Goldman Sachs kan politieke crises veroorzaken. Dat is tenminste de ervaring van Denemarken. De overheid heeft de deelname van deze VS-bank in het kapitaal van het openbare energiebedrijf Dong Energy aangekondigd (het equivalent van GDF Suez vóór de privatisering).

2 min leestijd

(Bron: Attac Vlaanderen Foto: occupy.com)

Het nieuws leidde tot een sterke reactie in het land: 200.000 mensen (op vijf miljoen inwoners ) hebben een online petitie ondertekend, om te protesteren tegen deze participatie. Duizenden demonstranten kwamen naar het Europees Parlement op 29 januari jl. Zes ministers, leden van de Socialistische Volkspartij, namen ontslag ten teken van hun niet-akkoord, waardoor een regeringscrisis ontstond. De nationale coalitie van de drie partijen aan de macht komt nu verzwakt tevoorschijn.

 
Dong Energy is een strategisch bedrijf, producent van aardolie, aardgas en elektriciteit, met een omzet van € 9.000.000.000. De overeenkomst met Goldman Sachs voorziet in een deelname van 19 % van de aandelen – voor € 1.100.000.000 – waardoor in diezelfde mate de deelname van de Deense staat vermindert. Twee pensioenfondsen zouden in deze partners zijn van deze investeringsbank. De bank zou dan beschikken over vetorecht bij bepaalde strategische beslissingen, zoals de benoeming van bestuurders.
 
Critici richten zich ook op het feit dat Goldman Sachs voorziet om deze investering te doen door middel van een bedrijf dat gevestigd is in Luxemburg, en dat zelf deels in handen is van aandeelhouders die hun basis houden op de Kaaimaneilanden en in de staat Delaware in de Verenigde Staten, zo meldt de Financial Times.
 
Een financiële constructie via beruchte belastingparadijzen, dat een deel van de bevolking terecht razend maakt.”Goldman Sachs voldoet en zal blijven voldoen aan alle toepasselijke belastingwetgeving in Denemarken, Luxemburg, de Verenigde Staten en in andere landen,” liet de investeringsbank weten, met daarbovenop het argument dat het niet nodig is om voor een dergelijke minderheidsparticipatie een juridische structuur op te zetten in Denemarken.
 
De VS bank laat weten, “verbijsterd te zijn door de plotselinge felheid van het Deense debat”, aldus de Financial Times. Ze is waarschijnlijk niet gewend aan dergelijke weerstand, verdedigt nog steeds het project en hoopt dat het sociaal rumoer geen andere investeringen in gevaar brengt in het land.Volgens een recent onderzoek zijn 68 % van de Denen tegen deze verkoop. Luistert de overheid liever naar deze zakenbank of heeft ze oor naar haar burgers ? Is Denemarken intussen een corporatieve democratie waarin bedrijven, aandeelhouders, investeerders en beleggers de dienst uitmaken of toch nog een sociale democratie?
 
Met dank aan Inge De Vriendt.