Nadat de anti-G8-activisten van dissent informatiebijeenkomsten voor de lokale bevolking hadden belegd, is de politie nu ook begonnen.

ImageOp 21 september heeft de Duitse politie een informatieavond belegd voor de bewoners van Heiligendamm, de badplaats waar in juni 2007 de G8-top gehouden wordt. Het was een eerste in een serie voorlichtingsavonden voor de bevolking. Op die eerste avond werd een deel van de politieplannen bekend gemaakt voor het beschermen van de top tegen de duizenden demonstranten die er ook zullen zijn.

Op de avond werd bekendgemaakt hoe de 'openlijke' beveiligingsstructuur er uit zal zien. Er zal een binnenste ring komen, in een wijde boog om de gebouwen van Hotel Kempinski heen. Daar zullen gewone burgers geen enkele toegang toe hebben en de leiding ligt daar in handen van het federale BKA (Bundes Kriminal Ambt BKA op wikipedia. Daarnaast zal er nog een ruime buitenste ring ingesteld worden (zie kaart), waar alleen mensen in mogen die een pasje hebben. De buitenste ring zal gevormd worden door een stevig hekwerk van ruim 12 kilometer lengte en 2,5 meter hoogte. Vanaf de buitenste ring naar het conferentieoord is op elk punt tenminste een paar kilometer. Op slechts twee plekken zal een goedbewaakte doorgang komen voor mensen die binnen de ring wonen. Over deze sector zwaait de lokale provinciale politie de scepter. Op dit moment zijn op een politiebureau in het nabijgelegen Rostock al 100 agenten met de top bezig.

Na de presentatie was er nog een vragenrondje voor de (50) aanwezigen. Maar de politie wilde niets kwijt over tactieken en methodes tegen demonstranten.

Met de bouw van het hek wordt al in januari begonnen, en ze hopen in mei klaar te zijn. Vanaf het begin van de bouw zullen er ook al 'incidentele controles' op de toegangswegen ingesteld worden ("alleen om te kijken wie er allemaal belangstelling voor Heiligendamm hebben"). Ten tijde van de G8-top mogen alleen nog maar bewoners naar binnen en andere belanghebbenden die erin geslaagd zijn op een speciale lijst van de politie te komen. Ze mogen niet met eigen auto's het gebied in; die moeten geparkeerd worden op het terrein van de paardenrenbaan, waarna mensen met busjes naar hun bestemming gereden worden. Op die manier worden de straten geheel vrijgehouden voor verkeer van de top. Ook is het verboden om in het gebied te zwemmen (!).

Uitgebreider verslag infoavond op Indy-Duitsland

website lokale politie over de top

Over komende G8-protesten: dissentnetzwerk.org
dissent-Nl globalinfo.nl

Komende vergadering Dissent-Nl: 10 oktober 19.30 uur, Utrecht

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)