Collectieven (ad interim verenigd als 'the lifestyleprecarity crew liégeois') uit Luik hebben besloten zich aan te sluiten bij het Europese netwerk EURO-MAYDAY, een initiatief gestart in Milaan en Barcelona dat al een paar jaar probeert om alternatieve bewegingen in Europa samen te brengen rond het thema PRECARITEIT.

ImageIn onder andere Gent, Brugge, Hasselt wordt al een aantal jaren een alternatieve/anarchistische 1 mei georganiseerd. Vanuit Gent stellen we dit jaar voor om ons massaal bij de 1 mei-parade van Luik aan te sluiten. Gezien het opgeblazen degoutante communautaire spelletje (een hetze waarin wij niet wensen mee te gaan) lijkt het ons een heel krachtig idee om met zoveel mogelijk mensen uit Vlaanderen naar Wallonië te gaan, om de Euromayday-parade op onze eigen manier en met onze eigen initiatieven te versterken. Het thema precariteit doorsnijdt immers heel Europa en stopt niet aan één of andere taalgrens. Laten wij, 'noeste hardwerkende Vlamingen', het 'Waalse profitariaat' een hart onder de riem gaan steken! En zo sluiten we ons in één beweging ook aan bij een Europese dynamiek!

Indien jullie enthousiast zijn om naar Luik te gaan (wat wij hopen), kunnen we al eens uitkijken naar het inleggen van bussen of treinen richting precair gebied Luik. We zouden dus graag weten wat jullie van dit voorstel vinden. En moesten jullie al met concrete 1 mei-plannen rondlopen, zou het fijn zijn als we hierover zouden kunnen communiceren. Mailen naar 'the Gentse precaritylifestyle crew ad interim' op het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Hieronder hebben we de oproep vanuit Luik vertaald. Deze zou tevens gebruikt kunnen worden als een oproep om vanuit alle hoeken van Vlaanderen te mobiliseren. Binnenkort volgt een uitgebreidere versie.

De "Luikse precaritylifestyle crew" heeft beslist in te gaan op de oproep van het "netwerk van het Europese precariaat" EUROMAYDAY en bereidt zich voor op informatie- en actiemomenten die ons op weg naar 1 mei moeten brengen.

Wij roepen iedereen van divers gevederte en afmetingen op in de strijd tegen de neoliberale elites en de locale en globale technocratieën. Overtuigde thermodynamisten, zapatistes van de mentale ecologie, post-industriële anarchistes, cyberpunks van de tweede generatie en salondiscofreaks, dumsterdesigners, fietsguerrilla, feministes, anti-seksisten, asissyndicalistes, militante peer2peren, mensen zonder papieren en antifa's. Op naar Euromayday 2005 om samen een vuist te maken tegen de precariteit, zoals die in Europa elke dag een beetje meer opgedrongen wordt!

De repressie van werklozen, de verdringing van migranten naar de clandestiniteit, de ontkenning van onzichtbare zorgarbeid, de flexibiliteit, de privatisering van kennis, de wildgroei van patenten en de verstrenging van wetten op copyright, liggen aan de basis van de precarisering van onze levens. We moeten deze veelkoppige uitbuitingslogica begrijpen om haar te kunnen breken. Flexibiliteit zou een keuze en een kracht kunnen zijn in plaats van een vloek.

We willen terugnemen wat ons ontstolen wordt en manieren heruitvinden om de confrontatie aan te gaan, nieuwe sociale samenwerkingen en bevrijdingsroutes creeëren die sociale chantage verhinderen.

Dwars tegen de communautaire retoriek in willen we nieuwe vormen van solidariteit ontdekken en verdedigen.

Duizend wegen maken geen autosnelweg, maar duizend wegen openen er tienduizend andere!
ps: PRECARITEIT = een continue onzekerheid over je eigen toekomst; hangt nauw samen met de neoliberale organisatie van werk. Of dat nu is als legale of geïllegaliseerde migranten, als werkloze arbeiders zonder garanties van de sociale zekerheid, als free-lancers, uitzendkrachten, parttimers, studenten of flexwerkers - 'flexibiliteit' duidt op de permanente kwetsbaarheid van je inkomen, je baan en je huisvesting (zie ook de site van het 'precair forum' dat op 12 februari in Amsterdam wordt georganiseerd).


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Precaritylifestyle Gent.)