ImageVandaag (maandag 14 mei) besluiten de in de IFOU georganiseerde arbeiders in de olie-industrie in Irak of ze in staking gaan tegen de onlangs afgekondigde nieuwe oliewet. Dat heeft alles met Shell te maken, die morgen haar jaarvergadering houdt.

 

De staking was eerst al voor 11 mei aangekondigd. De bond besloot het besluit echter op te schorten, omdat er ruimte voor onderhandelingen leek te ontstaan, die ze eerst wilden benutten.

Zie over de achtergrond van de wet dit eerdere bericht op globalinfo: "Een nieuwe wet op fossiele brandstoffen is afgelopen februari door de Irakese regering afgekondigd. De wet is min of meer door de VS en Groot-Brittannië opgesteld, in nauw overleg met de grote oliemultinationals en het IMF. Het betekent dan ook dat BP en Shell bijna ongecontroleerd de olievoorraden kunnen plunderen, zonder dat Irak daar veel voor terugkrijgt. Andere oliemultinationals liggen nu op de loer om eenzelfde slag te slaan."

In Engeland is de campagne Hands Off Iraqi Oil opgestart om te proberen te voorkomen dat multinationals van de wet gebruik maken om Irak leeg te plunderen. 

Volgens die groep vormt olie 95 procent van de inkomsten van de staat in Irak. De IFOU (Irakese Federatie van Olie Bonden) heeft geëist dat zij betrokken zou zijn bij het opstellen van de nieuwe wet en dat deze aan het publiek ter goedkeuring voorgelegd wordt, voordat die rechtsgeldig wordt.

Volgens de wet zoals die er nu is krijgen multinationale bedrijven het voortouw in het ontginnen van de olievoorraden in Irak, waarbij ze concessies kunnen krijgen voor periodes tot zelfs dertig jaar. Zoals in de meeste landen in het Midden-Oosten, is de olieproductie in Irak altijd onderdeel van de publieke sector geweest sinds de jaren '70.

De IFOU, die 26.000 oliearbeiders vertegenwoordigt, heeft sinds de invasie in 2003 drie keer een staking georganiseerd, maar toen voor beperkte tijd (twee dagen). Deze keer zou de staking onbeperkt zijn. De staking zou de export van olie geheel kunnen stilleggen.

  De president van de federatie Hassan Jumaa Awad al-Assadi verklaarde: "de olie-wet vertegenwoordigt niet de wensen van de Irakese bevoling. Ze zal de buitenlandse oliebedrijven toelaten tot de oliesector en privatisering instellen onder de zogenaamde 'production sharing agreements'. De federatie roept op om de wet niet aan te nemen, omdat deze geenszins de belangen van de Irakese bevolking dient."

Niet alleen de IFOU bekritiseert de nieuwe oliewet. Alle Irakese vakbonden doen dat, en een aantal politieke partijen en een groep van 60 vooraanstaande Irakese olie-experts. Vakbondsleiders hebben al een aantal doodsbedreigingen ontvangen die ze zeer serieus nemen: "zo gauw de federatie opriep tot een staking, werden veel van onze leden fysiek bedreigd door de partijen die in het politieke proces vertegenwoordigd zijn, met als doel om de staking de kop in te drukken en de boodschap van de stakings-organisatoren te verdoezelen." Het Ministerie van Olie heeft ook gedreigd met juridische maatregelen tegen de vakbond. De stakers riskeren het doelwit te worden van zware repressie.

Hassan Jumaa vertelde verder:: " De federatie roept ale bonden in de wereld op om onze eisen te ondersteunden en druk uit te oefenen op de regeringen en de oliebedrijven om de Irakese olievelden niet binnen te treden".

De staking is ook gericht op het nar voren brengen van langer bestaande eisen voor arbeidersrechten. Dat betreft onder andere het herstel van bonus-betalingen (equivalent aan een 13e maand salaris), land om woonhuizen te kunnen bouwen, en deugdelijke regelgeving omtrent gezondheid en veiligheid (waaronder de beschikking over veilige kleding op de werkplaatsen) en een coherent systeem van berekening en betaling van salarissen.

  De campagne Hands Off Iraqi Oil roept lokale vakbondsactivisten buiten Irak op om te proberen hun eigen vakbond (of afdeling) een steunbetuiging te laten afgeven. Je kunt hier een voorbeeld van een dergelijke motie vinden:

Ook is er een zogenaamde Early Day Motion in het parlement begonnen:.

Verder wordt er gedemonstreerd bij de jaarvergadering van Shell in Londen  (het bedrijf is half Brits, half Nederlands. Ook de aandeelhoudersvergadering vindt op twee plekken tegelijk plaats).

De Irakese bond heeft ook de VS en de EU verklaringen toegestuurd om uit te leggen wat het probleem is, en hoe dat opgelost zou kunnen worden.

De Britse campagne is vooral gericht tegen de twee belangrijkste Britse oliemultinationals (Shell en BP) er wordt echter naarstig gezocht naar mensen of organisaties die de campagnes ook in andere landen met oliemultinationals willen helpen organiseren. Ook in Nederland zou het nuttig en zeer nodig zijn. Mocht iemand geïnteresseerden weten, stuur dan een mailtje naar globalinfo (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Websites: Vakbond IFOU 

Hands Off Iraqi Oil

Carbonweb

Occupation Focus