Minister Brinkhorst zal vice-voorzitter zijn op de komende WTO-conferentie in Cancún, Mexico. Hij bezocht net de Amerikaanse handelvertegenwoordiger in wil nauw met de VS samenwerken.

Minister Brinkhorst van EZ heeft bekendgemaakt wat zijn plannen zijn voor de WTO-conferentie, aanstaande september in Cancún. Brinkhorst zal de Nederlandse delegatie leiden, maar is ook uitverkoren om vice-voorzitter op de conferentie te zijn. Brinkhorst heeft zojuist een ontmoeting gehad met de hoogste Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick en maakte (volgens de NRC van 2 augustus 2003 met de ANP als bron) bekend dat hij het “van groot belang vindt voor de WTO dat de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijk optrekken”. Hij wordt als volgt geciteerd: “Ik weet dat dat het ambivalent is omdat de WTO uit 146 leden bestaat en dus Europa en de VS niet zouden mogen domineren. Maar nu is het even noodzaak”. Over zijn rol als vice-voorzitter op de conferentie verklaart Brinkhorst: “Ik zie mezelf vooral als een olieman, iemand die olie in de machine brengt als die hapert”.

Over het doel van de machine schrijft het NRC: “In Cancún hopen de lidstaten van de handelsorganisatie afspraken te maken over verdere liberalisering van de wereldhandel in landbouwproducten, industriegoederen en diensten om de wereldeconomie weer een zet in de goede richting te geven”.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)