Aan de vooravond van Wereld Water Dag van de VN (22 maart) riepen ruim 70 maatschappelijke organisaties de Europese Commissie deze week in een open brief op tot wijziging van het Europese waterbeleid. Aan de vooravond van Wereld Water Dag van de VN (22 maart) riepen ruim 70 maatschappelijke organisaties de Europese Commissie deze week in een open brief op tot wijziging van het Europese waterbeleid.

Volgens de NGO's zet de EU met haar handels- en hulpbeleid andere landen onder druk om hun markten voor drinkwater en waterzuivering te openen ten gunste van Europese transnationale ondernemingen. Ook laten ervaringen in Bolivia, Guyana, Tanzania en elders zien dat door de EU gefinancierde particuliere watervoorzieningen niet leiden tot meer investeringen en tot meer toegang tot schoon drinkwater voor de armen in de steden.

De organisaties - verenigd in de World Water Day coalitie - roepen de Commissie op een nieuw beleid op te stellen dat uitgaat van toegang tot water als mensenrecht en dat arme landen steunt die dit willen verwerkelijken. Op dit moment wordt 90 % van de watervoorziening door overheden beheerd en de uitdaging is om deze publieke dienstverlening uit te breiden en te verbeteren.

De EU moet stoppen met het financieren van bedrijfsinvesteringen in deze sector en moet alle verzoeken aan handelspartners intrekken die gericht zijn op het openen van de watermarkten. De Unie zou daarentegen steun moeten verlenen aan publieke investeringen en de ontwikkeling van sterke publieke instalaties in zuidelijke landen moeten steunen via "public-public partnerships" die uitwisseling mogelijk maken tussen publieke leveranciers en die samenwerken met de lokale gemeenschappen," aldus de coalitie.

Met de leuze "Water out of free trade negotiations! Water is a human right!" demonstreert de NGO-coalitie op 19 maart in Brussel tegen dit beleid.

Meer info:

* De demonstratie leidt naar het gebouw van het Trade Department van de Europese Commissie. Verzamelen bij Rond-Point Schuman (Brussel) om 13:30 uur.

* Van 18 tot 20 maart wordt de World Water Assembly for Elected Representatives and Citizens (AMECE) gehouden in het gebouw van het Europese Parlement in Brussel (website).

* Voor de verklaring van de World Water Day coalitie, zie website

* Over belangenverstrengeling: Michel Davignon is een van de speciale Commissie-adviseurs en is tevens lid van de board of directors van water en electriciteitsgigant Suez. Bezit daarnaast ook 350.000 euro aan aandelen in dat bedrijf... Zie bericht.

* Zie verder de "Dirty Aid, dirty water"-campagne van de World Development Movement. http://www.wdm.org.uk/campaigns/water/index.htm

* In een artikel in de EUobserver van 15 maart 2007 - "NGOs attack EU water aid policy" wordt aandacht besteed aan de open brief en de demonstratie-oproep van de World Water Day coalitie. Ook komt daarin de Commissie aan het woord... Zie bericht