De nodige commotie is in Zwitserland ontstaan nu bekend is geworden dat de multinational Nestlé via een beveiligingsbedrijf de kritische groep Attac heeft geïnfiltreerd. Het feit is onder meer bekend geworden door een onderzoek van het televisieprogramma "Temps Présent". Op 12 juni werd een programma uitgezonden over de werkzaamheden van het beveiligingsbedrijf Securitas. Daar bleek dat deze in 2003 een infiltrante in de groep Attac had gesluisd, en wel in een select groepje dat bezig was een zwartboek over Nestlé te schrijven. Het boek is in 2004 verschenen onder de titel Attac contre l'Empire Nestlé. Het boek onthult de duistere praktijken van de multinational, die een van de grootste voedingsbedrijven in de wereld is en een ongekende lobby-macht heeft. Er zijn speciale hoofdstukken over de rol van het bedrijf bij bijvoorbeeld genetische manipulatie, het bestrijden van vakbonden (onder andere in Colombia) en de privatisering van water.

 De infiltratie heeft tenminste een jaar geduurd, en gedurende die periode werd voortdurend informatie doorgegeven aan het bedrijf. De infiltrante had toegang tot alle informatie van de onderzoeksgroep, inclusief allerlei privé-gegevens van de deelnemers aan het onderzoek, waar ze ook thuis kwam.

Securitas deelde ook informatie met de politie. De politie was van de activiteiten van Securitas op de hoogte, zo bleek uit het televisieprogramma. Opvallend is dat de betrokken groepen allen verwijzen naar de G8-top, die in de zomer van 2003 aan het meer van Geneve plaatsvond, reden waarom Nestlé zijn "gebouwen zou moeten beveiligen". Het grootste gedeelte van de infiltratie gebeurde echter na die topconferentie.

Attac-Zwitserland heeft aangekondigd het beveiligingsbedrijf aan te gaan klagen. (zie hier Franstalig persbericht )

Een kort Nederlandstalig bericht is bij Mo* te vinden.