Ga naar de inhoud

Multinationals van de week

Gemengde berichten over de nieuwe farao’s van deze wereld; de transnationals

4 min leestijd
Placeholder image

Kampen

Deze week sepciale aandacht voor de beruchte Amerikaanse firma Halliburton, wiens management zo nauw verweven is met de Regering Bush, en die zowel betrokken is bij het platbombarderen van landen, als de daaropvolgende lucratieve ‘wederopbouw’. (zie ook eerder artikel).

Volgens een bericht uit Immigration news Briefs (27 jan. 2006) heeft KBR, een dochteronderneming van Halliburton een nieuw gigacontract getekend met de Amerikaanse overheid om de komende vijf jaar op bestelling concentratiekampen te leveren om vluchtelingen op te sluiten in de VS. Er is een bedrag van 385 miljoen dollar mee gemoeid. De kampen zijn zogeheten ICE/DRO (‘Detention and Removal Operations’) die onder beheer vallen van een legerafdeling in Fort Worth. Het contract is uitgevaardigd door het Orwelliaanse ‘Department of Homeland Security’. Daar maken ze dus plannen voor het opsluiten (en terugsturen) van massa’s vluchtelingen in geval van een politieke of ecologische crisis. War is ook good business in eigen land.

Bono for Billionairs

U zag het wellicht even voorbijschieten, maar Bono de zanger en MTV-miljonair die zich van de zomer uitputte in het schouderkloppen met Bush en Blair tijdens de G8-top, is nu reclame gaan maken voor een stel van de ergste multinationals. Hij deed dit tijdens het World Economic Forum in Davos. Daar introduceerde hij de zoveelste liefdadigheidsorganisatie; Product Red (bron). Deelnemers zijn American Express (met een rode creditcard), GAP, Converse en Giorgio Armani. Het zijn enkele van de bedrijven die het zwaarst onder vuur liggen wegens de arbeidsomstandigheden in hun keten en de prijzen die ze in de derde wereld voor grondstoffen betalen. Natuurlijk veranderen ze daar niets aan, maar gaan ze samen met Bono wat windowdressen. De ‘red’ artikelen brengen wat extra geld op dat besteed gaat worden aan de bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria. Volgens Bono moeten we niet zeuren over multinationals of het feit dat de rijke landen de gezondheidszorg wereldwijd aan het afbreken zijn, maar moeten we ‘gewoon wat doen’.
For the record: collega Bob Geldof is adviseur van de Britse conservatieven geworden. En Sting (herinnert u zich hem nog, en zijn pogingen om de indianen in het Amazone-oerwoud te redden?) zingt tegenwoordig op dure cruiseschepen. Eerder verscheen hij al (en zijn lied) in een reclamefilmpje voor automerk Jaguar.
In Nrc-Handelsblad verscheen op 26 januari een opmerkelijk artikel over Nederlandse bands die rijk hopen te worden van een deuntje voor een bedrijf. Het levert een treurig lijstje op: Voicst (Heineken), LPG (Nokia), Gem (Randstad), Bauer (Volvo), etc.
Opvallend veel bands uit de stal van het pseudoalternatieve label Excelsior. Intermediar tussen bands en bedrijven blijkt vaak ene Kees Klomp te zijn, “ooit punkmuzikant, nu directeur van een marketingbureau”. Spinvis probeerde een liedje voor Conimex, maar dat werd afgewezen omdat het ’te somber’ was. Het schijnt dat de bands hopen dat hun reclamedeuntje een hit wordt, waarna ze zelf ook populair en rijk worden.

Verloren

Multinationals die de boot missen zijn deze week het duo Bechtel en Abengoa. Door verenigd verzet in Bolivia en elders, is het ze niet gelukt om het drinkwater te roven van de bevolking van Cochabamba. Zie hier meer.

Actie

In London maken de Greenwash Guerrillas zich op voor een aanval op de toespraak van BP-directeur Peter Sutherland zie londonrisingtide website. Sutherland gaat, nadat BP net zijn fatastische jaarcijfers heeft bekend gemaakt, praten over ‘de rol van de WTO bij duurzame ontwikkeling’. De vorige keer dat de Greenwash Guerillas in actie moesten komen, was in april 2005 bij de algemene aandeelhoudersvergadering van BP. Deze oliemultinational is notoir in z’n greenwashing. In januari traden de GG’s op toen Shell topmanager Lord Oxburgh praatjes kwam verkopen op de Greenpeace Business Lecture.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)