Ga naar de inhoud

Moderne politieke kunst

Vakantietips op globalinfo? Of politiek activisme in vermomming? Hoe dan ook zijn er ineens linksradikale verhalen te vinden in gerenommeerde kunstinstellingen als Tate Modern in Londen, en ook bij Fringe Amsterdam, De parade en het magneet festival…

3 min leestijd
tate

Tanya Bruguera is een Cubaanse kunstenaar die al jaren bezig is met de thematiek van migranten en hoe ze illegaal gemaakt worden en zonder formele rechten moeten zien te overleven. Ze heeft een tijd in Brussel en Parijs verkeerd waar ze samen met actievoerders en andere kunstenaars een ‘partij van migranten’ heeft opgericht, wat later migrant Movement International werd en ook een internationaal manifest van migranten voortbracht. Ze verhuisde naar new York waar ze performance kunst rond migratietehema’s ontwikkelde die zowel in het Queens Museum of Art uitgevoerd werden, als bij Occupy Wall street. Nu is ze door het prestigieuze Tate Modern in Londen in de arm genomen om vijf jaar lang programma’s te bedenken voor hun (gratis toegankelijke) Tanks-programma.

Wat daar gebeurt is voor onvoorbereid publiek misschien verrassend. Er wordt veel gespeeld met de uitsluiting en repressie die illegalen en migranten ervaren (en die de ‘normale burger’) vaak niet eens ziet. De funeste ‘als je niets te verbergen hebt’-houding wreekt zich hier. Bezoekers worden willekeurig in categorien opgedeeld en mogen dan niet of juist wel naar binnen. Het zijn eigenlijk truuks die direct uit het Handbuch der Kommunikationsguerilla  afkomstig zijn, maar nu een mainstream-podium bereikt hebben.

Interview met Bruguera

Tate Modern over Bruguera

Artikel over de tentoonstelling bij Open Democracy

 

————

 

filterVan 30 augustus tot 9 september is er weer het Amsterdamse fringe Theater festival, waar vorig jaar onze huiseerwaarde Reverend Billy de boel op stelten mocht zetten. Dit jaar is er onder meer een ontregelende voorstelling in een hut voor Theater Bellevue. Wat zich daarbinnen afspeelt, Filter genaamd,  is een coproductie tussen tehatergroep Mamaliga en Paris Petrou. Deze laatste moet, om een kans te hebben om te kunnen blijven, leren: “Nederlands leren, Geert Wilders citeren, dieren in hokken laten creperen, eenzaamheid aanleren, illegalen deporteren, de Arabische lente negeren, anorexia uitproberen, niet met handgebaren communiceren, zwarte schmink opsmeren, niks occuperen, de schulden van de banken saneren, Marokkanen criminaliseren, vrouwen objectiveren, niet op bijstandsgeld teren, sexy voor facebook poseren, mij tot het kapitalisme bekeren, met drie zoenen feliciteren, homo’s seksualiseren. Ik moet dit uit mijn hoofd leren.”

 

http://www.mamaliga.nl/filter

http://www.amsterdamfringefestival.nl/fringe/programma/fringe-2012/filter.aspx

 

————–

 

moneyforbeginners_nieuwsbriefRondreizend kunst-en-vermaakgebeuren De parade is tot 26 augustus in het Martin Luther King Park in Amsterdam. Van 21 tot 26 augustus speelt Dette Glashouwer daar haar programma Geld voor Beginners. Dat is een verslag van wat ze uitvond over geld toen ze een tocht in de VS maakte om daar haar eerdere stuk ‘Geld en genoeg’ te vertonen. Motto is de uitsmijter van Henry Ford: “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning”.

het kost wel weer geld, maar Dette Glashouwer neemt ook alternatieve geldvormen aan als entree.

———————-

 

En dan is er nog het Magneetfestival, in de yuppiewoestein nabij Zeeburg (alweer Amsterdam) maar geheel DIY en nogal neo-hippie en Burning Man-achtig maar vast verrassend en vermakelijk. Het is elke weekend van 24 augustus tm 16 september en kost een 10-tje entree en je moet je langs allemaal hippe merken en marketing vechten. Als het enigszins meezit zullen we (= klasse met real World Economics) daar in het laatste weekend wat workshopperigs organiseren over ‘zelforganisatie en verzet tegen crisis’.

 

https://www.facebook.com/Magneetfestival

http://www.magneetfestival.nl/