Ga naar de inhoud

Midden-Amerika: 12 oktober protesten tegen CAFTA

Overal in Midden-Amerika werd op 12 oktober gedemonstreerd tegen de vrijhandelsakkoorden.

2 min leestijd
Placeholder image

terug naar wto.zip nr. 49

Op 12 oktober, de dag waarop voorheen gevierd werd dat Columbus Amerika ‘ontdekte’ wordt door basisbewegingen traditioneel gedemonstreerd tegen kolonisatie en ongewenst regeringsbeleid. Dit jaar stonden in heel midden-amerika de demonstraties in het teken van protest tegen het regionale vrijhandelsverdrag CAFTA, dat op 28 mei getekend werd.

In El Salvador werd vanaf twee punten geprobeerd op te trekken naar de regeringsgebouwen in de binnenstad van San Salvador, maar dat werd door 150 politie-agenten in rel(bestrijdings)uitrusting verhinderd. In Cuzcatlan gebruikte de politie pepergas tegen demonstranten die de Panamerikaanse snelweg gedurende twee uur hadden geblokkeerd. Meer dan 500 mensen hielden een belangrijk wegenkruispunt bezet in Sonsonate en ook in San Vicente werd drie uur lang een autoweg geblokkeerd.

In Panama-Stad deden ruim 1000 mensen mee aan een demonstratie naar het Presidentiële paleis. Ze protesteerden tegen de privatisering van de gezondheidszorg en het onderwijs en tegen het bilaterale vrijhandelsverdrag met de VS. Bij de demonstratie sloten zich meer dan 100 leden aan van het Boeren Front tegen Dammen die 11 dagen lang vanaf de bergen van Cocle gelopen hadden om te protesteren tegen een dam die daar gebouwd dreigt te worden om het kanaal uit te breiden.

In Honduras kwamen 2000 Chorti-indianen bijeen bij de ruïnes van Copan, waar ze de snelweg naar Guatemala blokkeerden. De koepel van basisbewegingen CNRP steunde de actie en organiseerde ook een grote demonstratie in San Pedro Sula, de financiële hoofdstad van het land. De demonstratie was gericht tegen CAFTA en het economische beleid van de regering. Leden van verschillende inheemse organisaties hielden een kleinere demonstratie in Tegucigalpa.

In Guatemala liepen zo’n 30.000 inheemse bewoners, boeren en vakbondsleden in een demonstratie in de hoofdstad. Ze eisten uitvoering van de bepalingen van het vredesakkoord van 1996 en een beter ontwikkelingsbeleid voor het binnenland. Protesterend leraren eisten het aftreden van minister van onderwijs Maria del Carmen Acena en boeren eisten een einde aan de gewelddadige ontruimingen van bezette stukken land, zoals op 31 augustus in Nueva Linda in Champerico, Retalhuleu, gebeurde waarbij vele doden vielen. Ook in andere plekken in het land werden demonstraties gehouden en snelwegen geblokkeerd.

In Costa Rica demonstreerden zo’n 30.000 mensen mede tegen corruptie door politici en overheidspersoneel. Eerder in augustus was Costa Rica toneel van een omvangrijke stakingsgolf, die mede gericht was tegen het ondertekenen van het vrijhandelsakkoord. (zie op website Noticias).

terug naar wto.zip nr. 49

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)