Ga naar de inhoud

Mexico: Aanval op dorp Chiapas

Afgelopen week is een dorpje in een moeilijk toegankelijk deel van Chiapas, Montes Azules, overvallen door paramilitairen. Er zijn mensen gedood en op de vlucht gejaagd. Het betreffende gebied staat op de verlanglijst van de overheid en bedrijven om ontgonnen te worden, in het kader van het Plan Puebla Panama. Bij een vergelijkbare aanval in 2004 werd een verband gelegd met een ontwikkelingsproject van de EU in die regio.

2 min leestijd
Placeholder image

Het jongste incident gebeurde op maandag 13 november. Op de website narconews is er wat meer achtergrondinformatie over te vinden: update 16 november. Volgens de update en een eerder bericht zijn de inheemse bewoners van het dorpje Viejo Velasco maandag eerst aangevallen door een veertigtal paramilitairen uit een groter naburig dorp, Nueva Palestina. Daarna volgde een groep van 200 aanvallers, waarvan velen volgens ooggetuigen in politie- of legeruniformen gekleed waren. Ook werd een helikopter gebruikt.

Het gebied is zeer moeilijk toegankelijk en ligt ver af van de Zapatistische gebieden. Viejo Velasco heeft zich ook nooit echt bij het EZLN aangesloten, maar had daar wel nauw contact mee. Nueva Palestina is een dorp waarvan de lokale machthebbers duidelijke banden hebben met de PRI en hun clique van grootgrondbezitters en militairen. De bewoners van beide dorpen zijn grotendeels inheemse Tzeltales en Choles die in de jaren ’70 en ’80 op basis van regeringsprogrammas van elders in het Lacandona-gebied gehervestigd werden. Dergelijke gemeenschappen worden veelvuldig tegen elkaar opgezet door lokale machthebbers.

Enkele van de slachtoffers die eerder door Narconews als gedood gemeld werden, bleken de aanval te hebben overleefd en waren het oerwoud ingevlucht. Toch zijn er tenminste drie doden te betreuren en worden nog twee personen vermist.

De situatie wordt bijgehouden op de website van Fray Bartolomé

Zie ook Indy Chiapas

Oaxaca

Elders, in Oaxaca, de stad en provincie die al maandenlang onrustig is, heeft het oude regime overigens nog steeds de macht niet kunnen herstellen. Volgens een rapport op Narconews is er op 10 november een grote bijeenkomst geweest met zo’n 3000 afgevaardigden, waarop de oude regering verworpen werd en het begin van een nieuwe eigen grondwet opgesteld werd. Bovendien werd de oorspronkelijke overkoepelende organisatie APPO die alleen de stad Oaxaca omvatte, uitgebreid tot de CEAPPO, voor de hele deelstaat. Waarvoor 260 afgevaardigden zijn gekozen uit alle 7 regio’s van de deelstaat.

20 november aanstaande is uitgeroepen tot internationale actiedag voor steun aan Oaxaca en binnen Mexico zijn ook groepen demonstranten op weg naar Oaxaca. In Nederland wordt er een serie benefieten en info-avonden gepland door grassrootsprojects, en een vergadering vrijdagavond 17 november in Amsterdam.

Zie ook (Spaans)

aanvulling
Zie voor berichtgeving over eerdere incidenten:
Mexicaans leger brand Zapatista-dorp af link
EU beticht van rol in aanval op Zapatista-dorp: link
Meer gegevens over omstreden EU-project Chiapas: link

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)