Een persconferentie als actie, met 100 mensen, om Brussel te bevrijden van neoliberale politiek en de aandacht te vestigen op EUROMAYDAY

ImageGeleend van indymedia Oost-Vlaanderen

Op 14-4 hebben zo'n 100 mensen(studententes, interimwerkersters, mensen zonder papieren, werklozen, stagiares,...) uit Milaan, Berlijn, Parijs, Brussel, Amtserdam, Helsinki meegedaan aan een actie om te proberen de hoofdstad van Europa te bevrijden van de liberale politiek, opgeld door de Commissie Barroso.

Er werd halt gehouden bij het hoofdgebouw van de Europese Ronde Tafel, bij het gebouw van Unice waar enkel met verf gevulde eieren op de ruiten vd ingang belandden, dan via het Schumanplein en dan op naar de kerk van St-Gillis.


Hieronder de persverklaring:

Op de eerste mei, ofwel MAYDAY, , al meer dan honderd jaar een mondiale radicale vakantiedag, organiseren wij, het EUROMAYDAY netwerk, gezamenlijk MAYDAY parades van tijdelijke, parttime, flexwerkers en andere precaire jeugd, tezamen met militante vakbonden en sociale collectieven in meer dan twintig Europese steden.

Op MAYDAY komen we in actie tegen precairheid - ofwel bestaansonzekerheid - het meest cruciale en urgente sociale thema in het Europa van vandaag, zoals zichtbaar is geworden door de gigantische demonstraties in Frankrijk van een hele generatie tegen precairheid en de CPE. Precairheid is een gedeelde werk- en levenssituatie van miljoenen europeanen.

Wij eisen sociale gelijkheid voor allen, het einde van de verslechtering van werkomstandigheden en alle vormen van flexibele uitbuiting. Twintig jaar van arbeidsmarktherstructurering hebben slechts tot diffuse armoede geleid ZONDER werkeloosheid daadwerkelijk terug te dringen. Wij eisen BEWEGINGSVRIJHEID voor migranten en ZEKERHEID VAN INKOMEN voor iedereen als een fundamentele stap in de richting van een echt sociaal europa Wij vechten voor toegankelijkheid van huisvesting en mobiliteit voor iedereen, free download en upload, voor cultuur en informatie die gratis is en gedeeld kan worden. Onze praktijk is er een van vrijheid van meningsuiting en burgerlijke ongehoorzaamheid, wij participeren in sociale en arbeidsconflicten, wij bouwen aan media om de via commerciële en staatskanalen verspreide visie op de realiteit te ondergraven.

Vorig jaar brachten de Euromayday parades meer dan 200.000 mensen de straat op en waren er acties gehouden tegen bestaansonzekerheid en andere vormen van sociale disciplinering in meer dan 20 Europese steden. Waarom?

Omdat we precair zijn, wij zijn de werklozen, de vrouwen en de jeugd, de geflexibiliseerden, wij zijn werknemers op tijdelijke contracten, studenten, stagiaires, migranten, net/temp/flex werkers. Wij zijn de jongleurs van flexibiliteit, afkomstig van tientallen collectieven, verbonden door een europees netwerk om onze collectieve rechten te verdedigen en nieuwe op te eisen.

We herkennen onszelf niet in vegeringsvertegenwoordigers, vakbonden, partijen of culturele instellingen die doen alsof ze uit onze naam spreken en besluiten over ons leven zonder ooit naar ons te luisteren.
Onze parades op 1 mei zijn er om ons leven terug te eisen en te vechten tegen workfare en andere autoritaire maatregelen, geen oplossingen voor groeiende ongelijkheid en de crisis van de verzorgingsstaat. Met ons conflict willen we vorm geven aan een nieuw welvaartssysteem en een horizontalere, democratische samenleving, waar immaterieel, affectief en flexibel werk niet een vorm is van schaamteloze uitbuiting, flexibele chantage, en existentiële onmogelijkheid. Niemand wil voor het leven tot dezelfde baan veroordeeld zijn. Maar niemand wil haar hele dag zitten piekeren over het betalen van de volgende rekening, jonglerend met drie banen.

Wij willen sociale gelijkheid voor het leven, geen onderdanige en discriminerende arbeid. Europese sociale voorzieningen zouden onafhankelijk gemaakt moeten worden van inkomen en burgerschap zodat zij ten goede komen aan precaire groepen en migranten. Dit is een basis voorwaarde voor het creëren van een echter democratische libertaire en egalitaire politiek in de eeuw van oorlogszuchtige globalisering.

Daarom nodigen wij u uit voor de persconferentie van EUROMAYDAY 006, deze vrijdag de 14e.

locatie: Ateliers Mommen Cité d'artistes,

n37, rue de la Charité

1210 Saint-Josse-ten-Noode (Bruxelles).

Activisten tegen bestaansonzekerheid zullen uit heel Europa (inclusief Frankrijk) komen, om te verhalen over hun gevechten, projecten en sociale verbanden, en te vertellen waar zij voor staan.

Aan het einde van de persconferentie: Surprise! Surprise: Paashazen en kuikens zullen vrijgelaten worden voor een grote paaseieren jacht, om de Europese hoofdstad te bevrijden van neoliberale schoktherapie, de behandeling van de recalcitrante europese bevolking door de Barroso commissie en haar commercie gerichte beleid. Trouwens, hoe komt het dat hij nog steeds aan de macht is, na twee referenda verloren te hebben?

http://www.euromayday.org


Zie ook verslag op indymedia-Duitsland van actie, en foto's.
En bewerking daarvan op de Vrije.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Euromayday.)