Tweede zelfscholing-avond in een serie van drie over internationale economie
Inleiding door Lou Keune (Univ. Van Tilburg) over de economische mechanismen die honger veroorzaken en armoede in stand houden.

ImageMaandag 30 oktober
Broeinest, Plantage Doklaan 10-12 Amsterdam
20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
broeinest.info

Er wordt veel verwarring gezaaid over de ontwikkelingen in de internationale economie, en wie er verantwoordelijk is voor armoede en milieurampen. Om te kunnen bepalen wat we moeten doen, is goede informatie, en onderlinge discussie daarover, noodzakelijk. Om die reden organiseert het broeinest een serie van drie avonden over armoede en internationale handel.

Deze eerste avond (25 september) ging vooral over de achtergronden van de huidige situatie en de herkomst van de Wereldhandels Organisatie WTO. Zie een verslag daarvan.

Op de tweede avond op 30 oktober willen we boven water krijgen wat de werkelijke oorzaken van armoede op dit moment zijn. Gastspreker zal dan zijn Lou Keune, docent aan de Universiteit van Tilburg en medeoprichter van het project Vóór de Verandering (zie: globalternatives.nl) . En Theo Ruyter, schrijver van het boekje Requiem voor de Ontwikkelingshulp.

Lou Keune heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar zaken als de ruilvoetontwikkelingen en maakt de balans op van de Noord-Zuidrelatie op economisch gebied. We krijgen een inleiding vol getallen en grafieken, met wat tv-beelden als illustratie. Daarna kunnen er vragen gesteld (en beantwoord) worden en kan er gediskussieerd worden, onder meer over de vraag waarom de meeste grote ontwikkelings-ngo's blijven koersen op wat (meer) ontwikkelingshulp, terwijl duidelijk is dat dat nauwelijks iets oplost.

--------------------

Op de derde avond (maandag 27 november) willen we boven tafel krijgen welke strategie echt helpt om wat aan de ellende te veranderen. Hervorming van de WTO? Fair Trade? Omgekeerde omgekeerde ontwikkelingshulp? Een mondiaal basisinkomen? Revolutie? Deglobalisering? Meer details over sprekers zullen later nog aangekondigd worden.

--------------------

De broeinest-avonden beginnen steevast om 20.00 uur, maar de zaal is al om 19.30 uur open. Entree is gratis, donaties zijn welkom.
Meer informatie is te vinden op de website van het broeinest.
Meer informatie over globalisering en acties enzo: globalinfo.nl

Maandag 30 oktober
Broeinest, Plantage Doklaan 10-12 Amsterdam
20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
broeinest


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door broeinest.)