In oktober zal opnieuw een drietal informatieavonden gehouden worden over zaken die met de WTO en internationale handel te maken hebben.

1e bijeenkomst: Donderdag 9 oktober Info-avond over de manieren waarop naast de WTO een verdere liberalisering wordt geforceerd. Het Lab organiseert een drietal afsluitende bijeenkomsten in de maand oktober over de mislukte WTO top in Cancún

In: Het Lab, Jodenbreestraat 24 Amsterdam, onder de boekhandel Fort van Sjakoo
Om: 20.00 uur.
Taal: Nederlands of Engels afhankelijk van het publiek

9 oktober: De manieren waarop naast de WTO een verdere liberalisering wordt geforceerd

De eerste avond is bedoeld om te begrijpen wat de betekenis is van deze mislukking en hoe de WTO zich verhoudt tot andere wijzen om de liberalisering van markten te forceren. Juist in het kader van andere wijzen waarop de liberalisering van markten tot stand zijn gekomen en momenteel nog geforceerd worden, kan het belang van de WTO begrepen worden.

Vrijdag 24 oktober: De grootmachten en de WTO.

Naast de collega instituties van de WTO en bilaterale afspraken zal de tweede avond in het teken staan van de internationale machtsverhoudingen. De pax-americana en de triadisering (VS, EU, Japan). Hoe staan de reuzen -met opper reus de VS voorop- tegenover het mislukken van de WTO top? Wat zijn hun belangen en wat kunnen we leren uit de geschiedenis van hegemonien en vrijhandel?

Donderdag 30 oktober: De G-21; gelegenheidscoalitie of de emancipatie van ontwikkelingslanden?

Op de WTO top in Cancún trad een nieuwe coalitie van ontwikkelingslanden in de openbaarheid. Deze coalitie heeft een belangrijke rol gespeeld in het mislukken van de top in Cancún en deed menig toeschouwer denken aan de organisatie van niet gebonden landen uit de jaren '60 en 70. Wat zijn de motieven achter de verschillende landen van de G-21 en hoe vasthoudend zal deze coalitie zijn? Is het een gelegenheidscoalitie of een teken dat ontwikkelingslanden zich beter organiseren om hun belangen te verdedigen?

Algemeen
Het is de bedoeling om op deze avonden in te gaan op het deelonderwerp van de desbetreffende avond. Dit om de discussie scherp te houden. Wij raden gentereseerden dan ook aan om alle bijeenkomsten te volgen omdat de drie bijeenkomsten samen een geheel vormen. Het doel is het beter begrijpen van de wazige situatie waarin de internationale vrijhandelspolitiek zich bevindt om zo betere argumenten te hebben tegen de globalisering van en voor grote bedrijven.

Kort voor de desbetreffende bijeenkomst zal een meer gedetailleerd programma uitgebracht worden.

Zie voor meer informatie en achtergrond: http://www.globalinfo.nl

9 oktober: De manieren waarop naast de WTO een verdere liberalisering wordt geforceerd

24 oktober: De grootmachten en de WTO

30 oktober: De G-21, gelegenheidscoalitie of de emancipatie van ontwikkelingslanden


E-Mail: Website: http://www.globalinfo.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door LAB.)