Heel Nederland was platgewalst en tot asfalt en landingsbanen vermalen. Heel Nederland? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden...

ImageBeste mensen,

Je hebt vast gehoord van het bos bij Schinveld, nabij het Limburgse Sittard. Jarenlang hebben buurtbewoners geprobeerd te voorkomen dat daar 6 ha. bomen gekapt worden (en later nog meer) zodat de brullende militaire AWACS-vliegtuigen ongestoord kunnen vliegen vanaf het naburige vliegveld. De laatste maanden hebben de buurtbewoners steun gekregen van de eco-activisten van groenfront!.

Naar verwachting willen ze (vanaf) maandag het bos gaan ontruimen en kappen. Maar er zitten mensen in allerlei boomhutten en er zijn andere'verdedigingswerkzaamheden' verricht. Groenfront! roep iedereen op om met hen in het bos te gaan zitten, en dat samen met hen vreedzaam maar actief te verdedigen. Aleen al het zich in het bos bevinden zal het ze moeilijk maken om te beginnen met kappen.

Allerhande tips en aanwijzingen, de route vanaf Sittard of Brunssum etc.zijn te vinden op de website van Groen Front!
En voor actueel nieuws: indymedia.

De burgemeester van de gemeente Onderbanken waarvan Schinveld deel uitmaakt heeft nu een noodverordening afgekondigd waardoor politie en marechaussee zo'n beetje onbeperkte mogelijkheden heeft om protest tegen te gaan. De gemeenteraad van Schinveld heeft zich unaniem tegen de noodverordening gekeerd (die echter gewoon doorgaat, nu op bevel van de gouverneur van Limburg, hoorden we daar iemand 'democratie' zeggen?). De inwoners van Schinveld zijn nog steeds massaal op de hand van de bosbezetters en vijfentachtig procent van de ondervraagden vindt dat dat de burgemeester op moet stappen.

Lokale dienders en hun schoothonden in het bestuur doen nu - vaak anoniem postend op websites - hun best om mensen angst aan te jagen over wat er vanaf maandag kan gebeuren, in de hoop de massaliteit van het verzet te verminderen. Ook daarom is het belangrijk om met zoveel mogelijk mensen te gaan helpen. Verwacht wordt dat het maandag moeilijk wordt om nog in (de buurt van) het bos te komen omdat politie het af zal proberen te grendelen. Daarom is het het best om al eerder daar naar toe te gaan en in het bos te slapen.

Je kunt met de trein tot Sittard en vandaar met bus of fiets (zo'n 10 km). Routes en kaartjes zijn te vinden op de website.

Ook is er een mobiele telefoon in het kamp (06- 25411119) die echter nogal overbelast is en zo min mogelijk gebeld moet worden.

Als je zaterdag of zondag op pad gaat, vergeet dan niet om warme waterdichte kleren aan te trekken enzo.

Van de GF! Website:

Route: Pak de trein naar Sittard.
Stap daarover op bus 37 naar Brunsum/ Hertzogerath of lijn 69
Lijn 69 gaat rechtstreeks, bij bus 37 moet je overstappen in Brunsum
(vraag even aan de chauffeur waar) op lijn 8. Uitstappen op de Halte Bouwbergweg op de grens van Brunsum en schinveld.
Loop van daaruit het industrieterrein op (richting Duitse grens) en neem de eerste weg links (Heringsbosch) als je deze weg uit loopt richting Duitsland. Je loopt dan al langs het bos. Vlak na de vredeskapel zie je bordjes richting het actiekamp.

Auto: ga naar Schinveld, rij de bouwbergweg af richting Brunssum/ Duitse grens, en neem de eerste weg links (Heringsbosch). Parkeer je auto vlak achter de startbaan en loop een stukje terug. Je ziet daar bordjes richting het actiekamp.

Wat neem je mee?

Warme kleren (meerdere lagen)
Regenkleding en waterdicht schoeisel
Extra sokken
Slaapzak en matje
Zaklicht
Zakmes
Eigen beker

Eventueel klimspullen
Eventueel vervoersmiddelen
Eventueel oordopjes

Ook is er nog allerlei bouw- en barrikademateriaal nodig (zie website), klimspullen, radio's etc.

Voor mensen uit Amsterdam en omgeving is er zaterdagavond (20.30 uur) nog een informatie-bijeenkomst in cafe De Molly (Van Ostadestraat 55 Amsterdam)

Kom op dus, even een (paar ?) dagen in de vrije natuur rondsjokken of wat daar nog van over is. Als we niks doen is er straks geen boom meer over in het land, of alleen nog in Wassenaar.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door XminY.)