Ga naar de inhoud

Internationale steun voor Narmada-dam activisten

Bewoners in de vallei van de Narmada dam die onder water gezet wordt voor India’s megalomane ‘ontwikkelingsprojecten’ zijn in continu protest en vragen om internationale steun.

5 min leestijd
Placeholder image

(Dit is een vertaling van een eerdere Engelstalige posting

De Narmada Bachao Andolan (Red Narmada Beweging) in India vraagt om internationale solidariteit en actie om hen te steunen in de voortdurende Satyagraha. (Satyagraha is een geweldloze massa-actie om verandering af te dwingen van de autoriteiten, die ooit door Mahatma Gandhi opgestart werd, zie uitleg op de wikipedia.) Nu de regering en justitie weigeren om de bouw van de Narmada Dam stop te zetten, zonder oog te hebben voor het lot van de 40.000 gezinnen wiens huizen onder het stijgende water komen te staan en die geen enkele schadevergoeding hebben gekregen, zijn de getroffenen en de NBA een Satyagraha begonnen, een vreedzame sit-in in de gebieden die onder water komen te staan.

Zie voor persverklaringen: link
Zie voor een Nederlandstalig ooggetuigenverslag: bericht indy OVL
Foto’s van de Satyagraha: hier
Eerdere solidariteitsactie in Den Haag: hier

Voor meer info in Nederland, email:

Hier volgt de orpoep van de Narmada Bachoa Andolan:

35.000 gezinnen in India worden bedreigd met overstroming! Vandaag op 5 augustus zal de Narmada Bachoa Andolan (NBA) een Satyagraha beginnen, die zal starten met een grote manifestatie van duizenden vrouwen, mannen en jongeren in Badwani (Madhya Pradesh). Een Satyagraha met het doel om de Staat verzet te bieden die met dwang de levensomstandigheden van mensen bezet, en niet alleen boeren ontrecht maar ook arbeiders, vissers, bootwerkers en kleine handelaren. Narmada Sayagraha is een roep om stopzetting van onrechtvaardige verhuizing en gedwongen ontruiming, hetgeen de brute waarheid is geworden in het afgelopen decennium. Met deze Satyagraha willen we iedereen uitnodigen die slachtoffer is geworden en ontvankelijke burgers om deel te nemen aan onze strijd in deze prachtige vallei. Dit is ook een OPROEP VOOR SOLIDARITEIT EN STEUNACTIES IN DE HELE WERELD. Verenig de strijd tegen bedreigingen van natuurlijke hulpbronnen en mensenlevens in onder het mom van ontwikkeling! Red de Narmada! Red de mensheid, democratie en vrijheid!

STOP VERDERE VERNIETIGING

Beste vrienden,

Ondanks het verraad door bijna alle onderdelen van de Staat zijn boeren, Adivasis, arbeiders in de Narmada vallei nog steeds vastbesloten om het hoofd te bieden aan de uitdaging die de regering biedt.

Zelfs na de historische hongerstaking door Medha Patkar, Bhagwatibehen en Jamsinghbhai in maart-april 2006, heeft de centrale regering van India besloten om de hoogte van de dam te vergroten, hoewel dat in strijd was met elke letter en geest van de wet, uitspraken van de rechtbank en het Hooggerechtshof. Daarmee hebben ze besloten om de levens, grond en rechten van meer dan 35.000 gezinnen op te offeren voor de illegale ophoging van de dam naar 122 meters.

De commissie Shunglu die door de premier werd aangesteld om ‘ de rehabilitatie te volmaken’ voor meer dan 35.000 gezinnen in de Narmada vallei voor de monsoon van 2006, kon echter met een zwak, vervalst en volledig onprofessioneel rapport komen over de status van de verplaatsing en hervestiging in de vallei – alleen in de staat Madya Pradesh. Haar ’terms of reference’ waren feitelijk onvolledig, haar werkwijze bevooroordeeld en er waren slechts een paar dorpen en gezinnen onderzocht, waarbij de werkelijkheid van de verplaatsing waar de dorpsbewoners op wezen arrogant opzij geschoven werd. Als uitgangspunt werd het Action Taken Report (ATR) van de regering van Madya Pradesh genomen, waartegen de NBA een rechtzaak was begonnen en die in strijd was met de grondbeginselen van het juridische bevel en de uitspraak van het Hooggerechtshof! De ATR had in strijd gehandeld met het fundamentele princiepe van hervestiging van land voor land en was gevuld met met het uitdelen van wat geld als compensatie voor duizenden gezinnen.

Inplaats van deze ernstige inbreuk op recht en wet voor mensen in vraag te stellen, nam de commissie van de premier dit als basis van haar onderzoek. Dit is de manier waarop het bureau van de premier in India in zijn werk gaat. Hoe kunnen de rechten van mensen zo veilig zijn als de beschermers zelf moordenaars zijn?

(zie voor de rest van de verklaring: Engelstalig bericht)

De bewoners van de Narmada Vallei zullen de overstroming afwachten op drie plekken; ze wachten daar af wat de centrale regering of het Hooggerechtshof zal ondernemen. Daarnaast zijn ze vastbesloten hun land, hun dorpen en de prachtige vruchtbare Narmada vallei niet te verlaten.

Daarom

Beginnen we met een Satyagraha van onbepaalde duur op drie plekken: Rajghat (op 5 augustus bij Badwani), Bhitada (in Alirapjur Tehsil, tribaal dorp in MP op 6 augustus) en in Chimalkhedi (Maharasthra op 7 augusutus). Op de 5e zal de Satyagraha beginnen met een grote demonstratie in Badwani. Kom naar de Narmada vallei. Je zult de vallei zien, haar schoonheid en de brute werkelijkheid van dreigende overstroming van de onverzettelijkheid van de bewoneers…

Jullie hebben de mensen van de Narmada vallei bijgestaan en ook nu zullen jullie met ons zijn!

In solidariteit,

Medha Patkar en metgezellen.

Contact : Narmada Bachao Andolan, M.Gandhi Marg, Badwani (Madhya
Pradesh) Phone & Fax No. : 07290-222464
9425479254 (Ashish/Umesh).

Badwani is at approx. 4hrs.journey by road from Dhulia (Maharashtra),
Indore, Khandawa (Madhya Pradesh), Baroda (Gujrath).

Other contact Nos. : Mumbai : Pervin Jehangir : 022-22185832,
9820636335
Pune : Sanjay Sangwai : 020-25450870,
9890025479
Dhulia : Shyam Patil : 02562-246419,
9423496020
Indore : Sarvoday Press Service : (0731)
2401083

E-Mail:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Zie in bericht.)