Ga naar de inhoud

Huurders claimen woonzekerheid bij vastgoedinvesteerder Orange Capital Partners

Op woensdag 2 september protesteerden 2 jonge Haagse huurders samen met de Bond Precaire Woonvormen en tientallen sympathisanten voor het hoofdkantoor van vastgoedbelegger Orange Capital Partners (OCP) aan de Minervalaan in Amsterdam. Hun belangrijkste eisen aan OCP waren woonzekerheid en een eerlijke huurprijs, nadat ze na een tijdelijk huurcontract uit hun te dure woning gezet werden, en deze rechten hebben ze grotendeels kunnen opeisen!

4 min leestijd

(Door Bond Precaire Woonvormen, Click here for English)

Achtergrond

De twee huurders ontdekten zelf dat ze teveel huur betaalden voor hun woning en begonnen een procedure bij de huurcommissie. Na een jaar te duur huren besluit OCP hun huurcontract niet te verlengen, zonder opgaaf van reden. Vragen om opheldering werden in eerste instantie helemaal niet en later nauwelijks beantwoord. De opzegging van het contract zou plots nodig zijn om de woning te verduurzamen. Waarom huurders niet geïnformeerd werden en waarom daarover niet eerder overlegd kon worden, werd niet duidelijk. Ook voorstellen van de huurders om de verduurzamingen in bewoonde staat uit te voeren werden niet gehoord. Vlak na het aankondigen van een campagne met de BPW om hun woonrecht op te eisen kregen ze opeens een te dure vrije sector woning elders aangeboden, wat dus niets zou oplossen. Lees het hele verhaal in het artikel over de huisuitzetting van vorige week.

Door-organiseren

De huurders besloten de actie door te zetten en breed te mobiliseren zowel onder buurtgroepen als (inter)nationale actiegroepen. Er werd geflyerd in Den Haag in buurten waar OCP actief is, gesproken met bewoners en afgelopen woensdag dus geprotesteerd voor het kantoor van de vastgoedinvesteerder om de eisen van de huurders te overhandigen. Na een aantal toespraken van huurders en leden van de BPW zijn de twee huurders samen met een vertegenwoordiger van de BPW met OCP in gesprek gegaan over een nieuw aanbod waarin grotendeels gehoor werd gegeven aan de eisen van de huurders.

Woonstrijd loont

Een volledige overwinning is het niet, het stel moet alsnog verhuizen. Maar ze hebben woonzekerheid opgeëist door akkoord te gaan met een nieuwe sociale huurwoning voor onbepaalde tijd, tegen een huurprijs van €550,- per maand. Ook hebben ze een jaar lang €300,- per maand teveel huur betaald en wanneer de huurcommissie daar een definitieve uitspraak over doet wordt ook dit bedrag terug uitgekeerd. Wel is het maar de vraag of hun oude woning nog sociaal verhuurd wordt nadat deze is verduurzaamd door OCP.

“We zijn door in actie te komen van een situatie waarin we binnen 2 maanden op straat zouden komen te staan zonder vervangende woonruimte in een situatie gekomen waarin we een vervangende sociale huurwoning voor onbepaalde tijd hebben opgeëist. Ondanks dat we nog steeds moeten verhuizen is dit een geweldig resultaat en hebben we hopelijk laten zien dat ook wanneer wetgeving je in de steek laat je nog steeds je rechten kunt opeisen.”

Nick, (ex)flexhuurder

Woononzekerheid is beleid

Orange Capital Partners heeft nog zo’n 5000 woningen in bezit en zegt zich onder andere te richten op sociale huurwoningen die geliberaliseerd kunnen worden, wat het grote tekort aan sociale huur niet ten goede zal komen. Tijdelijke contracten die mogelijk zijn gemaakt door de Wet Doorstroming Huurmarkt versnellen dit proces en zorgen voor grote onzekerheden bij huurders. Kortom; de bredere strijd voor woonzekerheid is nog niet gestreden en we gaan onze eisen voor fundamentele oplossingen ook aan de politiek voorleggen om te voorkomen dat nog meer mensen in woononzekerheid komen of blijven door te dure, onzekere of tijdelijke huurwoningen. 

De Bond Precaire Woonvormen stelt daarom de volgende eisen aan de politiek:

1. Stop met het faciliteren van woononzekerheid en uitbuiting door de Wet Doorstroming Huurmarkt en maak reguliere huurcontracten weer de norm.

2. Voorkom dakloosheid door het inwisselen van de ene huurder voor de andere.

3. Maak het puntensysteem bindend en maak het een economisch delict wanneer verhuurders te veel huur vragen.

4. Huizen voor mensen, niet voor winst! Stop het verkopen en omzetten van sociale huurwoningen naar vrije sector woningen met tijdelijke huurcontracten door vastgoedbeleggers en marktpartijen.

Samen voor woonzekerheid.

Nick, Stefany en de BPW bedanken iedereen die zijn komen protesteren of solidariteit getoond hebben: Speciale dank gaat uit naar: Vloerwerk, AGA Amsterdam, Vrije Bond, Doorbraak, Huurdersbelang Zuid, Niet te Koop, Huurdersvereniging Oud West, Actiegroep Kraken gaat door, BPW Den Haag, BPW Amsterdam, Nieuwland, Het Actiefonds, Revolutionaire Eenheid, Internationale Socialisten, European Action Coalition for the right to housing and the city, Recht op Stad groepen van Spanje tot Roemenië en iedereen die aanwezig was.    

Wil je ook lid worden van BPW? Meld je dan hier aan!

Betaal je ook huur aan Vivada Properties, Orange Capital Partners of een andere grote investeerder en zit je hierdoor in een onzekere woonsituatie? Deel je verhaal met ons! contact@bondprecairewoonvormen.nl