Ga naar de inhoud

Green Scare: Vervolging eco-activisten VS

Veel commotie in activistische kringen in de VS naar aanleinding van de golf arrestaties die sinds eind vorig jaar loopt. Green Scare, wordt het gebeuren dan ook genoemd, naar de Red Scare van de koude oorlog die zoveel progressieve bewegingen de kop ingedrukt heeft.

5 min leestijd
Placeholder image

Acties van het Earth Liberation Front (ELF) en Animal L.F. (ALF) worden sinds de jaren ’90 gevoerd, lange tijd zonder dat er mensen gearresteerd konden worden. In 2001 echter bestempelde de FBI het ELF als de ‘belangrijkste binnenlandse bron van terrorisme’ en kreeg een enorm budget om mensen te gaan vangen. Een van de eersten die de klos was, was Jeffrey ‘Free’ Luers en zijn vriend Critter. Ze deden een actie tegen een autodealer van SUV’s en staken er ’s nachts drie in brand bij de garage, zonder dat er enig gevaar voor mensenlevens was. Ze werden veroordeeld tot ruim 22 jaar (Free) en 5 jaar gevangenisstraf. Critter is ondertussen vrij, Free gaat z’n zevende jaar in in juni.

Nu is het hek ineens van de dam. Sinds december 2005 worden er mensen van hun bed gelicht en met zeer zware beschuldigingen achter de tralies gezet. De arrestaties, die in verschillende delen van het land plaatsvinden, zijn het resultaat van een gecoordineerde federale politie-operatie onder de codenaam ‘Operation Backfire’. Zie voor meer info het stukje erover in de Wikipedia.

Eerder werd al een overzicht in het Nederlands over deze arrestatiegolf geschreven: zie maar hier.
In de tussentijd zijn er nog 2 mensen opgepakt, en heeft een hele lijst mensen re horen gekregen dat ze op een mysterieuze lijst namen staan ‘waarmee de arrestanten geen contact mogen hebben’. Over de jongste arrestaties was in het Nederlands wat te lezen op het weblog van De Vrije. In totaal zijn er nu 18 mensen aangeklaagd, waarvan de meesten gearresteerd zijn. Een van de arrestanten, Bill Rodgers, pleegde op 21 december zelfmoord (of zoals hij het zelf schreef in een briefje ‘ontsnapte uit de gevangenis’).

Bij de bewijsvoering voor de arrestaties beroept de FBI zich op betaalde informanten die geinfiltreerd zouden zijn. Ook zouden vier van de arrestanten met de politie zijn gaan samenwerken, waarschijnlijk in ruil voor strafvermindering.

De processen beginnen waarschijnlijk pas in oktober van dit jaar. Sommige arrestanten zijn in afwachting van het proces in ruil voor een hoge borgsom tijdelijk vrijgelaten, maar anderen zitten nog steeds vast. Als alle aanklachten standhouden, dreigen sommige mensen levenslange gevangenisstraf te krijgen (of zelfs een paar keer levenslang). En dat voor acties waar – nogmaals – niemand bij gewond raakte.

Wat te doen?

Een van de problemen is dat het organiseren van solidariteit met de vervolgden erg moeilijk is, omdat degenen die dat doen meteen zelf in de problemen komen en gezien worden als ‘steuners van terrorisme’. Zo worden meerdere personen die openlijk steun uitgesproken hebben voor de daders van ELF-acties, nu ook als verdachten beschouwd (zoals Rod Coronado en Craigh Rosebraugh). Complicerende factor is ook het fenomeen van de Grand Jury Trials (website. Daarbij bepaalt een geheime jury wie tot verdachte of getuige bestempeld wordt. Weigeren te getuigen verandert iemand automatisch in verdachte. (zie ook uitgebreid < http://www.infoshop.org/breakingglasspress/GrandJuries.PDF pdf-dossier>. Volgens de arts en milieu-activist Jerry Vlasak worden bewust juist ‘bovengrondse’ openlijke en bekende radicale milieuactivisten op de korrel genomen in een poging de beweging te verlammen.

Op de website Infoshop wordt een discussie gevoerd over wat te doen?

Verder is er een speciale website over deze en andere ‘politieke heksenjachten’

Een van degenen die zichzelf terugvond op de ‘Zwarte Lijst’ schreef een mooie ‘open brief’ aan de beweging. Daarin wordt opgeroepen om de arrestanten niet alleen te steunen, maar ook offensief begrip te tonen voor hun (eventuele) daden (in plaats van ze tot heiligen te bombarderen, of de hele tijd alleen te roepen dat ze onschuldig zijn). Ook wijst de schrijver op het effect van de arrestaties en de Zwarte Lijst, namelijk een enorme angst en paranoia in activistische kringen, die zeer verlammend werkt.
“De regering van de VS is erg goed in het platwalsen van mensenlevens en natuurlijk hebben ze dat bereikt met deze heksenjacht. In de afgelopen paar maanden, zijn er vele geweldige actievoerders neergeslagen, waarbij zij, hun vrienden, familieleden en bewegingen getraumatiseerd werden. Federale aanklagers hebben ook een nieuwe standaard neergezet voor potentiele straffen voor sabotage: levenslange gevangenisstrag plus, pak’mbeet, zo’n 300 jaar”.

Solidariteit

Jeffrey Luers roept op tot een ‘Weekend of resistance’ (9-11 juni):
zie website
In dat weekend gaat zijn zevende jaar in gevangenschap in.
Er is een mooi filmpje voor gemaakt.

Speciale website voor de eco-arrestanten en andere info: hier te vinden
Ook Indymedia Portland biedt veel actuele informatie.
Ook het eerdergenoemde stukje wikipedia is handig:
Over Green Scare: hier
Over Operation Backfire: hier
Arrestanten-site in Europa: brightonabc.
Over ELF: website.

aanvulling Bij een andere en niet aan ‘Backfire’ verbonden rechtzaak tegen een groepje mensen die van ELF-acties werd beschuldigd, zijn op 17 maart straffen van 6 jaar en 2 jaar celstraf uitgesproken. Twee zussen die met de aanklagers zijn gaan samenwerken, kregen de 2 jaar. De 22-jarige Ryan Lewis kreeg 6 jaar en werd meteen opgesloten. Een vierde arrestant die weigert mee te werken, krijgt later nog een proces. De groep wordt ervan beschuldigd op een bouwplaats brand te heben gesticht in Lincoln, Sacramento, waar luxe woonhuizen gebouwd werden in een natuurgebied.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door eco-activism.)