Ga naar de inhoud

Google vindt vertrouwelijke web-informatie

Google vindt ook de zaken op uw website die u niet aan de openbaarheid prijs had willen geven. Er is wat tegen te doen.

1 min leestijd
Placeholder image

Volgens het blad Computer!Totaal straft Google de onzorgvuldigheid van tienduizenden Nederlandse websites af met behulp van speciale zoekcommando’s. De zoekmachine diept met doelgerichte zoekacties allerlei vertrouwelijke informatie op. In het zomernummer van het blad enkele voorbeelden, zoals het laten rondslingeren van een Engelstalige handleiding over de eigen webserver (iPlanet) door het Nederlandse ministerie van Defensie. En interne testresultaten die per ongeluk achtergelaten zijn op de site van het Nationaal Instituut voor Kernfysica NIKHEF in Amsterdam.

Volgens Google wordt alles (?) dat op het web gezet wordt geindexeerd naar inhoud door een automatisch proces van webcrawling. “Websites worden bezocht zonder menselijke tussenkomst. Onze crawlers zijn echter niet in staat om te bepalen welke informatie vertrouwelijk is en welke niet”.

In Computer!Totaal tips voor webmasters hoe te voorkomen dat vertrouwelijke informatie via het web openbaar wordt gemaakt. (website computertotaal.nl)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Rob Bleijerveld.)