Ga naar de inhoud

Globalinfo Digest nr. 8

Wederom een lukrake verzameling links in de zogenaamde Globalinfo Digest (GID). Het betreft websites die langs komen waaien en waarvan je kunt denken: ‘ik ga het niet allemaal vertalen, maar dat moeten ze toch weten”. Vandaar.

5 min leestijd
Placeholder image

Nu nummer 8 uit is begint op te vallen dat de GID wel degelijk een aantal consistente obsessies heeft. Zo staat er in elke GID wat revolutionaire folk, iets met filosofie, komt jezus of het gristendom iha. aan bod, en zijn we altijd voor iets waar de rest van links tegen is. Rutte dit keer dan maar (de korpsbal, niet Edwin). Of kernenergie. Ach doe de hele Sovjet Unie eigenlijk maar. Ja en roken natuurlijk. Of dit leger (“we are buying ourselves into oblivion thanks to big business. Take back our freedom”)

Maar eerst dit: het zal niemand ontgaan zijn dat iedereen steeds minder tijd heeft. Zoals achter alle ellende, zijn het de kapitalisten (in Nederland ook wel ‘werkgevers’ genoemd) die daar achter zitten. Ze nemen je steeds meer tijd af. Gelukkig is er de Bond van tijddieven die je leren hoe je je tijd weer terug kunt krijgen.

Deze dame komt er wel (als de staat haar niet kapotmaakt); 13 jaar en dan opgepakt wegens het gooien van een ei naar de president!. Samen met d’r tante. In Arizona!

Genetische plantenzooi. Overal bestaat er veel weerstand tegen. Maar in nederland wordt het er ingepolderd en gaat de enige discussie nog over hoeveel afstand er tussen gentroep en gewone gewassen moet zitten. Op de website van de internationale consumentenvereniging een stuk over zin en onzin van deze ‘coexistentie’

En hier vind je de betere nieuwe filmpjes uit het neo-situationistische circuit.

Ook gemerkt hoe snel degelijke rapporten over de naderende ecologische rampen weer uit het nieuws verdwijnen? Een soort fluiten in het donker, vingers in je oren, nanananana ik hoor je lekkere niet van de media, tot volle tevredenheid van politici. Hier kun je dat doodenge rapport van de millennium assessment er nog eens op naslaan. Dat ze op radio 1 notabene lieten becommentarieren door die onsmakelijk oplichter van Clingendael Hans Labohm die altijd loopt te roepen dat alle verhalen over milieuproblemen sprookjes van de ‘milieumaffia’ zijn.

De discussie over het moedige essay van Geert Mak is gelukkig ook weer verstomd, want die ging niet over de inhoud maar over een paar tiepfouten. Interessant is nog een blik vanuit het Belgische over zijn boekje.

Geen GID zonder Chomsky; hier is weer zo’n fijne heldere lezing. Komt allen volgende week naar z’n film in de Balie.

Precariteit? Was dat nou weer, precariteit?. Hier wat filosofische beschouwingen over arbeid in de moderne samenleving. En wil je discussieren over ’the changing nature of class composition’ dan hebben we daarvoor aut-op-sy. Waarlangs weer fragmenten van bolo’bolo te vinden zijn.

Prwatch publiceerde verbluffende verhalen over businessfronts die vuile spelletjes spelen in de strijd om de privatisering van de sociale zekerheid in de VS. De informatie is verwerkt in een apart stukkie op globalinfo.

Die griezel van een Wolfowitz heeft het dus probleemloos gehaald als kapitein van de Wereldbank. Met instemming van Melkert. Maar wie benoemde hem eigenlijk?

Dan de wekelijkse afdeling rellen en barrikades. Historisch Rotterdam deze keer, volgens eigen beschrijving is Rotterdam niet echt een relstad. Maar hoe zat het ook al weer met het palingoproer. Ook Deventer kon er wat van.

Zalm in Nederland. Nog niet zo heel lang geleden kon je nog gewoon Zalm uit de rivieren scheppen. Door deze vent en zijn soortgenoten is dat al lang niet meer mogelijk.

Elke GID herdenkt ook de doden. Ger Harmsen was een grote. Zie hier een overzicht van zijn werk. Fascinerend hoe lang zo iemand het etiket ‘Marxistische professor’ bleef opgehangen worden. Pim F., die door Harmsen te kakken werd gezet in zijn memoires omdat die de hele tijd met teksten van Mao aan kwam zetten, werd natuurlijk niet zo genoemd.
En hier is de website over Rio Reiser, zanger van de legendarische Duitse revolutierockers Ton, Steine, Scherben. Naar verluidt persten ze hun eerste platen met geld van de bankovervallen van de guerrillagroep 2e Juni.

Waarom moeten we nu op woostercollective lezen dat er een zine gemaakt is voor vrouwelijke straatkunstenaars? catfight dus.
En hier zie je foto’s van de straat

Voor de fans, de zoveelste verfilming van het transgalactisch liftershandboek komt eraan. Hier heb je de site van de film die volgens de BBC (‘don’t panic’) minder erg is dan gevreesd was. Zie ook de BBC-site over de drie boeken en de enkele jaren geleden overleden schrijver Douglas Adams.

Afgelopen weekend kwamen de woordvoerders van de Wereldbank eindelijk de straat op om het volk te informeren over de goede bedoelingen van de bank.

Op globalinfo verscheen een overzicht van acties tegen multinationals. Met speciale aandacht voor de ellende die veroorzaakt wordt door grote supermarktketens zoals Sainsbury en vooral Walmart. Als nagekomen bericht werd GID gewezen op het bestaan van een speciale website over TESCO.

Muziek? Boze relfolk uit de VS komt in juni onze kant op. En dit is van Nederlandse bodem. Ook deze nazaat van Woody komt weer naar Europa. (Iedereen is op weg naar de G8-protesten…). Zelfs dit roetzwarte orkest komt eraan.

O ja, bijna Jezus vergeten. Hier is z’n weblog. Of hij te laat is, vraagt men zich hier af. Weetikveel.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)