Een eerste overzicht van wat er gebeurde tot en met 3 juli (deels gebaseerd op update van indymedia-redactie van 3 juli).

Image Agenda:
De Major Protest and Mobilisation Events List geeft steeds een handig overzicht van geplande akties en bijeenkomsten .

Streaming radio:
* Reportages die Radio WANklank uit Wageningen - een van de groepen van de Radical Radio Coalition - op 2 en 3 juli maakte, zijn hier live te beluisteren: interviews met deelnemers aan de MakeTradeFair demo in Edinburgh en met mensen uit het Stirling aktiekamp bij Gleneagles (3 juli).
* Op 2 juli werd er 12 uur lang MakePovertyHistory Radio gemaakt met interviews, informatie en verslagen van de demonstratie in Edinburgh.
* Anarkismo Net interviewde op 1 juli een Ierse anarchist over zijn motivatie om naar Schotland te gaan. En over een politiecontrole van de bus waarmee hij reisde (iedereen werd daarbij op videobeeld vastgelegd). Een andere Ierse anarchist, Finbarr werd gevraagd naar de voorbereidingen voor Dissent Schotland, de MakePovertyHistory (MPH) demonstratie, en het autonome kampement en naar zijn pespectief.
* Meer interviews over wat er gebeurde tijdens de MPH-demonstraties en over de aanval van de politie op het Zwarte Blok. Daarover 'twee verschillende 'perspectieven'.

Video:
Over hoe soepel de minder opvallende autonome groepen zich door Edinburgh bewegen tijdens de mobilisatie voor de G8-top... Over fietstocht, over uitzwermend leger van clowns tijdens hun radicale training.

1 juli:
In de ochtend van de 1e juli werd een Nederlandse activist met 'Polderwind' T-shirt in London uit de bus gehaald. Pas na lange tijd kon hij verder en meldde de aanwezigheid van veel militairen in de buurt van Edinburgh. Kort verslag.

2juli:
* 's ochtends vroeg (?) kraakten tweehonderd mensen een park in Edinburgh om daar een autonoom kampement op te zetten. Op de door de gemeente aangeboden accomodatie was een verdacht Closed Circuit TV-systeem aanwezig... Over bemiddeling door de gemeenteraad en ariverende politie, en onduidelijke afloop.
* Politie in Edinburgh verhinderde een antikapitalistische demonstratie die tegelijkertijd met de massale Make Poverty History-mars plaatsvond, waaraan zon 200.000 tot 225.000 mensen deelnamen. De ruim 300 deelnemers werden ingesloten en enige uren vastgehouden.

Chronologie van gebeurtenissen tijdens Make Poverty History-mars.

Foto's 2 juli:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
27 (plus verslag steun van het Clown's Leger voor arrestanten, feest op straat en de zondagochtend in het 'Irish Dissent camp at G8').

3juli:
* Anarchisten hielden vergadering over strategie en akties in stampvolle zaal. Omstreden BBC-journalist werd verwijderd.
* Een paar honderd mensen - daartoe uitgenodigd door 'MakeBordersHistory' werden in kleine groepjes door gidsen kriskras door Glasgow rondgeleid om de grenzen van deze Schotse stad aan den lijve te ondervinden. Aan het eind voegden de groepen zich samen en was er - ondanks demo-verbod - een groot feest op straat met samba en geluidssysteem.

Verder:
* Verschillende journalisten is een perskaart geweigerd voor de G8-top, zo ook een redacteur van Spinwatch. Spinwatch schakelt de Britse National Union of Journalists in.
* Op 27 juni werd de server van Indymedia Bristol door de politie in beslag genomen Een van de medewerkers werd gearresteerd op basis van een belachelijke aanklacht. Indymedia Bristol zegt gewoon door te gaan...
* Verschillende muzikanten en DJ's (van techno-house tot raging punk) gaven op 1 juli een benefietconcert - het 'Bloc Aid' - om de activisten in Edinburgh te ondersteunen. Ze werken daarbij samen met groepen als People & Planet, een Britse studentennetwerk dat campagne voert voor sociale en milieurelevante rechtvaardigheid, en Dissent!, het internationale network dat de infrastruktuur opzette voor de akties van dezer dagen.
* Overal ter wereld waren de live8-concerten van 2 juli te volgen op tv. Kijk wat Fokke en Sukke daarover te zeggen hadden op 3 juli...
* Bericht van correspondente uit Schotland (3 juli):
"Hoi, een aantal leden van de Scottish Socialist Party zijn voor een maand geschorst uit het parlement, waarbij hun salaris en onkostenvergoedingen ook zijn ingetrokken (dat betekent dat ze ook hun staf niet kunnen betalen). En de reden: Het Schotse parlement wilde geen toestemming te geven voor een demonstratie in Gleneagles. Deze parlementariers protesteerden daartegen door met borden met 'democracy' erop te protesteren in het parlement en het recht op demonstratie op te eisen [zie foto boven] . O ironie, dat je wordt geschorst omdat je in het parlement - zetel van de democratie - wordt geschorst omdat je de democratie verdedigt...
Verder waren er 400.000 demonstranten in Edinburough, waar dankzij de live8-concerten veel te weinig aandacht wordt besteed: clevere move om de politieke strijd te vervangen door een oproep tot liefdadigheid. Maar it won't wash! (Daar komen ze dus niet mee weg.)"

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Rob Bleijerveld.)