Ga naar de inhoud

G8-Update nr. 2

Een nieuw overzicht van gebeurtenissen rond de G8-top in St. Petersburg

4 min leestijd
Placeholder image

Informatie afkomstig grotendeels van de gipfelsoli nieuwsbrief.

Zie voor eerdere G8-update hier.

De datum van de G8-top in Duitsland in 2007 is bekend: 6-8 juni (zie bericht).
Dit werd bekendgemaakt bij de afsluiting van de G8-top in St. Petersburg. Alwaar de eerste veroordelingen van activisten ook al geveld zijn. Zondagavond vond de eerste massasnelrechtzaak plaats. De meeste arrestanten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 5 dagen. Ook een journalist die niets met de acties te maken had, Maksim Butkevich uit de Oekraïne, werd tot drie dagen celstraf veroordeeld. Hem en andere actievoerders uit de Oekraïne werd bovendien bevolen onmiddellijk Rusland te verlaten. Hetgeen volgens Gipfelsoli een merkwaardige combinatie is.

De volgende rechtszittingen zouden maandag en dinsdag plaats moeten vinden. Op maandag 17 juli zaten er nog tenminste 65 mensen vast. De arrestanten-ondersteuningsdienst van de demonstranten moet zich voortdurend uit de naad werken om uit te vinden waar arrestanten vastgehouden worden, en meldt dat de verzorging van gevangenen zeer te wensen overlaat. Ook wordt veel journalisten de toegang tot de rechtszaken moeilijk gemaakt door autoriteiten.

De meeste arrestanten zijn afkomstig van een blokkade-aktie van een hotel op zondagmorgen. 12 Personen die een vredesactie hielden later op die dag, en ook werden gearresteerd, zijn op een persoon na dezelfde dag weer vrijgelaten. Op zondagavond lukte het een groep van zo’n 100 personen om een “pink-en-silver” (clown/samba-demo) te houden. Tenminste, dat lukte een half uur, toen traden de ordetroepen van Putin op en arresteerden 30 mensen. Op verschillende plekken buiten St. Petersburg, zoals in Berlijn, zijn solidariteitsacties tegen de repressie geweest. Op Indymedia-Rusland staat een goed overzicht van acties tijdens de internationale actiedag op 14 juli.

Onder de arrestanten bevinden zich veel buitenlanders. Deze worden na veroordeling niet het land uitgezet, maar krijgen twee dagen de tijd om het land te verlaten. De Russische pers bericht tamelijk uitvoerig over de protesten en repressie. Met name de opmerking op het Sociaal Forum (dat in het afgesloten Kirov-stadion in een buitenwijk plaats moet vinden, zie Duitstalige impressie) dat er geen enkel verschil is met de situatie in Wit-Rusland, heeft nogal wat krantenkoppen geïnspireerd. Volgens de relatief progressieve krant Kommersant bevonden zich onder de demonstranten naast Russen ook mensen uit Oekraïne, Moldavië, Polen, Holland, Duitsland en Bulgarije.

Inhoudelijk G8

De agenda van de G8-top zelf werd voor een groot deel beheerst door het oplaaiende geweld in het Midden-Oosten. De uitspraken op de top werden grotendeels gezien als steun aan Israël en toonden zelfs begrip voor diens aanvallen op Libanon.

Daarnaast werd er gewerkt aan een oplossing van de crisis binnen de WTO. In een verklaring van 17 juli wordt opgeroepen om de onderhandelingen weer voort te zetten in Genève “to conclude the negotiations of the WTO’s Doha Development Agenda (DDA) and to fulfill the development objective of the Round.”. De deadline voor een akkoord wordt daartoe op verzoek van de G8 2 weken verlaat, en directeur-generaal Pascal Lamy wordt opgeroepen om hard aan de slag te gaan en binnen een maand een overeenkomst in elkaar te zetten. Ook de regeringsleiders van India en Brazilië waren naar St. Petersburg gehaald om – zorgvuldig afgesloten van demonstranten – in besloten kring te kunnen bekonkelen hoe uit de impasse te komen. De Braziliaanse minister van Handel Celso Amorim maakte vervolgens bekend (Reuters, 18 juli) dat er daartoe speciale bijeenkomsten van de groep van 6 (EU, VS, Japan, Brazilië, India, Australië) gepland zijn in Genève op 23-24 juli en 28-29 juli.

Verder wordt gemeld dat besprekingen om Rusland tot de WTO toe te laten verder gevorderd zijn. Allerlei maatschappelijke groepen hebben juist opgeroepen om op te houden met die hele Doha-ronde, en niet te doen alsof die op ‘ontwikkeling’ gericht is (zie brandbrief 1 en brandbrief 2.

Andere slachtoffers van de G8 waren de leden van het Oosterhoutse koor De Nachtegalen. Ze konden niet terugvliegen uit Siberië omdat het luchtruim boven St. Petersburg volledig afgesloten was en kwamen drie dagen te laat terug.

————-

Meer informatie:
http://ru.indymedia.org/int
http://www.spb8.net
http://gipfelsoli.org/
https://www.globalinfo.nl
http://www.indymedia.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)