Voor het eerst in de geschiedenis komt de G8 van 15-17 juli in Rusland bijeen, in Sint Petersburg. Politieke vrijheid om verzet en protest te organiseren is schaars in Rusland en er worden al vele incidenten gemeld van mensen die opgepakt worden, demonstraties de verboden verklaard worden, invallen in kantoren en zo meer.

ImageIndymedia.nl heeft een helder centraal feature over dit alles vol met links naar meer berichten. Engelstalig nieuws op de Russische Indymedia kan hier gevonden worden. Zelfs de keurig aangemelde tegendemonstratie van het Russisch Sociaal Forum in St. Petersburg is verboden verklaard.

14 Juli, de dag voor begin van de top, is uitgeroepen tot internationale actiedag. Er zullen ondermeer acties zijn in Washington, Manchester, Berlijn, Heidelberg, Hamburg en Manilla. In Amsterdam vindt een fietsdemonstratie plaats, die om 14.00 uur op het Leidseplein begint aankondiging.

Ondertussen blijven geruchten rondwaren over hoe de Russische autoriteiten actievoerders het leven zuur maken. Volgens het Duitse weekblad Jungle World heeft de Russische politie misschien zelfs de beruchte knokkers van voetbalclubs ingehuurd om de straat onveilig te maken. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Ook bij de ftaa-top in Miami in 2003 (link) gaf de politie lokale criminelen de vrije hand om activisten te beroven.

Waar die G8-ers het dan over gaan hebben? Officieel staan op het programma edele doelen zoals energiezekerheid(?), gezondheidszorg en onderwijs. Vandaar dat demonstranten in Amsterdam besloten hebben om dat kracht bij te zetten met eisen als: stop klimaatverandering, gratis gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen (er is geld zat voor) en stop de oorlogen. Hier vind je een heldere tekst over het verband tussen de G8 en klimaatverandering en waarom je het kapitalisme op dat gebied nooit aan je kant zult vinden: (pdf-file)

Wie herinnert zich niet de vorige G8-top in het Schotse Gleneagles? Toen werden de wereldleiders door de mtv-miljonairs Bono en Geldoff aangemoedigd om wat te doen aan de armoede en schulden. Iedereen met verstand van zaken concludeert nu dat er niets wezenlijks veranderd is. Wat actievoerders al lang wisten, die daarom de boel maar zijn gaan blokkeren (boek Shut Them Down) wordt een jaar later ook door de reguliere media een grote mislukking genoemd.

De Britse ngo World Development Movement roept daarom op om massaal die toen bij miljoenen uitgevente witte armbandjes doormidden te knippen en terug te sturen naar Blair

Dan is er nog dat andere monster dat armoede in stand houdt, de Wereldhandelsorganisatie WTO. Die bevindt zich momenteel in een even verheugende als diepe crisis.
Directeur-Generaal en voormalig EU-commissaris Pascal lamy zou de G8-top willen gebruiken om een uitweg uit de crisis te vinden. Rusland is nog geen lid van de WTO maar wil dat wel graag worden. Een van de geheime agendapunten op de G8-top zouden de onderhandelingen zijn over toetreding van Rusland, die daartoe onder druk wordt gezet om mee te gaan zingen in het 'vrijhandels'orkest. Tijdens een ngo-top in Moskou begin deze maand, die president Putin bezocht, verklaarde deze dat ze onder meer onder druk worden gezet om daarbij hun verzet tegen gentech op te geven (bericht BBC). Verder wordt de G8-top onder meer gebruikt, onder andere door kernergiemogendheid Frankrijk, om kernenergie te propageren als oplossing voor het broeikasprobleem (bericht actie) Veel gekker kan het dus niet worden.

Reden te meer dus om de straat op te komen en het einde te vieren van zowel de G8 als de WTO. Op 14 juli kunt u mee helpen om, in navolging van zo'n honderd internationale organisaties de WTO en G8 te begraven.

Websites met meer informatie over deze hele zaak (naast de bovengenoemde):
http://spb8.net/en/
http://g8-2006.plentyfact.net/
http://www.nog8.ru/
http://ru.indymedia.org/
http://www.globalinfo.nl
en verschillende sites van het indymedia-netwerk

In augustus vind in Duitsland het actiekamp Kamp Inski plaats om verzet te organiseren tegen de G8-top die in 2007 bij Rostock gehouden dreigt worden: Nederlandse oproep.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)