Zo'n 100 mensen uit 23 landen hebben twee weken geleden in het Zuidduitse Tübingen een weekend vergaderd over acties tegen de komende conferentie van de G8. Deze moet van 6-9 juli plaatsvinden op een landelijk gelegen golfcomplex-met-sjiek-hotel in de buurt van het Schotse Edinburgh.

ImageDe bijeenkomst werd -goed- georganiseerd door het Britse 'verzetsnetwerk' Dissent!. Die is al een jaar bezig met van alles en nog wat op te zetten dat nodig is bij een moderne topconferentie. De Dissent!-mensen stelden duidelijk dat Dissent! zelf geen acties en demonstraties organiseert, en ook geen woordvoerder ergens van is. Ze organiseren alleen de infrastructuur, zodat anderen acties en dergelijke kunnen organiseren. Eerst werd er uitvoerig informatie gegeven over de omstandigheden in Schotland. Politie en media beginnen langzaam maar zeker dol te draaien bij het idee dat er een hoop activisten op bezoek zullen komen. De Schotse politie zou volgens de Dissent!ers weinig ervaring hebben met grote manifestaties maar is doorgaans terughoudend in het gebruik van traangas. Daar staat tegenover dat ze wellicht sneller schieten en graag met paarden op mensenmenigtes inrijden. Tekenend is dat ze besloten hebben waterkanonnen te lenen van België. De wetgeving verschilt nogal met die in het zuiden van het eiland, maar er wordt ook rekening gehouden met de uitvaardiging van noodwetten tijdens de top-dagen waardoor allerlei burgerrechten buiten spel gezet kunnen worden.

Op de zaterdag voorafgaande aan de G8-top (2 juli) wordt er een grote demonstratie gehouden ('Make poverty History' website) in nabijgelegen Edinburgh. Die wordt georganiseerd
door een koepel van tamelijk gematigde ontwikkelingsorganisaties die verklaard zouden hebben zich niet tégen de G8 op te stellen maar hen te willen aanmoedigen om goede maatregelen voor de wereld te nemen. Hoe dan ook, er wordt al gesproken van de verwachting dat er meer dan 100.000 mensen aan deel zullen nemen. Radicalere actievoerders zullen ook aan de demonstratie deelnemen, onder meer achter de alternatieve leus "Make Capitalism History". Er is nog een andere initiatief dat probeert de aandacht op te eisen, G8 Alternatives (website). Dat is de zoveelste mantelorganisatie van de dogmarxistische SWP, die voornamelijk uitblinkt in het net-doen-alsof ze hevig actievoeren en waar alleen nog andere organisaties mee samenwerken als ze zich verschuilen achter een vaag platform.

Bij het Dissent!-netwerk wordt ondertussen hard gewerkt aan allerlei zaken die nodig zijn voor acties tijdens die dagen (arrestantenhulp, vergadercentra, mediastructuur, eten, onderdak, you name it). Een speciale info-groep (Trapese) heeft al op meer dan 50 plekken een 'G8-show' gehouden om te informeren over de G8 en de redenen voor verzet daartegen. Ze hebben ook een mooie cd-rom gemaakt vol informatie en filmpjes.

Johnny Walker

Gleneagles, het hotel waar de conferentie gehouden wordt, ligt in landelijk gebied, tientallen kilometers van de steden Edinburgh en Glasgow. Eigenaar van het hotel is de drankenmultinational Diageo (met merken als Johnny Walker en Baileys ed.).
In de buurt wonen voornamelijk miljonairs en grote schapenboeren. Het zal niet eenvoudig worden om in de buurt van het hotel te komen. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Zo werd er in Tubingen verteld over de traditie van 'hillwalking', door de heuvels wandelen, en zullen er routes uitgezet worden door de Ochil Hills die grenzen aan het golfoord.

Er wordt aan uiteenlopende acties gewerkt. Op de internationale bijeenkomst werd besloten dat op de eerste dag van de top, woensdag 6 juli, "de toegangswegen naar het Gleneagles-hotel geblokkeerd zullen worden". Maar in de voorafgaande dagen zullen ook acties georganiseerd worden zoals een (strikt geweldloze) blokkade van atoomduikbootbasis Faslane op maandag 4 juli (website).
8 juli is uitgeroepen tot internationale actiedag rondom klimaatverandering (een van de onderwerpen van de top) en ook een nabijgelegen illegalenbajes zal onderwerp van actie worden. Daarnaast roept de People's Golfing Association op om op 7 juli massaal te gaan volksgolfen, waarbij ze waarschijnlijk steun zullen krijgen van het leger van CIRCA. Verder zijn er groepen die per fiets komen, twee verschillende zelfs nog een fietssite, hebben feministen hun eigen organisatie en is er ook een initiatief om banden aan te knopen met lokale bewoners en samen met hen de buurt op te knappen (reshape). Voor elke hobby is ondertussen bij dissent! een werkgroep opgericht waar je je bij aan kunt sluiten, of dat nu arrestantenhulp is, koken, mediawerk of blokkeren (zie de dissent! website voor meer informatie)

In Nederland en België beginnen ondertussen ook voorbereidingen om aan te sluiten bij het netwerk. Op 31 maart zal een openbare vergadering voor Nederlandse activisten gehouden worden, en de eerste informatiebijeenkomsten zijn er op 11 april (ACU,
Utrecht), 16 april (Vrankrijk, Amsterdam) en 17 april (Klinker, Nijmegen). Er is een emaillijst voor mensen die op de hoogte willen blijven (http://lists.direkte-aktie.net/mailman/listinfo/g8).
Voor contact met de voorbereidingsgroep:
Binnenkort gaat er ook een speciale website in de lucht.

In België is ook reeds vergaderd en zijn info-bijeenkomsten in de maak. 19 maart 19:00u te Gent: Algemene open vergadering op de http://www.aboekenbeurs.be Alternatieve boekenbeurs> 8-10 april te Antwerpen: "Days of Dissent": Actie- en voorbereidingsweekend contact e-mail:
website (nog onder constructie): www.stopg8.be
inschrijven op de lijst:

Oproepje:

Geld: Dissent! staat voor hoge kosten en heeft gevraagd om vanuit het buitenland donaties te sturen. Ook de lokale voorbereidingen zullen geld kosten. Vandaar de oproep om geld te produceren voor het G8-verzet. Denk aan het organiseren van een benefiet, verkoop, inzameling, etc. Je kunt het resultaat naar XminY Solidariteitsfonds sturen (giro 609060 ovv. Bijdrage G8), dan wordt ervoor gezorgd dat de helft naar Dissent! doorgestuurd wordt, en de andere helft voor het lokale Nederlands/Belgische netwerk ter beschikking komt. Heb je hulp nodig bij het organiseren van een en ander, mail dan naar:

Websites enzo

Dissent!

Zie voor een ruim overzicht van links naar allerlei andere initiatieven rond de G8-top:dit overzicht op indy-UK

Een Nederlandse vertaling van het verslag van de internationale conferentie vind je hier

Een kopie van de anti-G8 cd-rom van Trapese kun je opvragen bij XminY in Amsterdam (website, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Ter ere van de subconferentie van G8-ministers (werkgelegenheid): Doden aan het werk: new deal for the dead.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)