ImageDe eerste blokkade heeft plaatsgevonden en de camps beginnen van de grond te komen... De eerste blokkade van een toegangsweg van Heiligendamm, heeft al plaatsgevonden. Leden van de milieu-actiegroep Robin Wood hingen aan touwen tussen de bomen over de weg van Bad Doberan naarRostock, met een spandoek dat protesteerde tegen de noodwetgeving (bron).

Ondertussen is de politie bezig geweest de opbouw van een van de drie camps te frustreren. Vrachtwagens met materiaal op weg naar het camp Wichmannsdorf werden tegengehouden en urenlang doorzocht . De politie zou op zoek zijn naar gestolen fietsen . In tegenstelling tot de twee andere camps (Reddelich en Rostock) heeft Wichmansdorf geen echte legale status. Er is wel een overeenkomst met de eigenaar van het land, maar bij de gemeente is het slechts aangemeld als een 'permanente manifestatie'. De politie zou nu wel het uitladen van de vrachtwagens toestaan, maar niet het opbouwen van tenten en dergelijke.

Reddelich staat al goed overeind: zie foto's.

Nadat de 'verboden zone' rond Heiligendamm door de rechter onrechtmatig werd verklaard, is dat nu ook het geval met het demoverbod rond het vliegeld Rostock-Laage. Ook daar geen verboden zone dus . De blokkade van volgende week woensdag 6 juni, de dag dat de G8-lui aan komen, kan vrolijk doorgaan.

En weer een kleine overwinning van de protesten. Werd eerst de G8-top al met een dag ingekort, nu is het Duitse leger ook bezig om een deel van de militaire inrichting van oefenterrein Bombodrom weg te halen. Daar zijn op 1 juni, in de aanloop naar de G8-top, bezettingsacties gepland en ze zijn bang dat daarbij de militaire installaties die gebruikt worden voor bombardementsoefeningen, het haasje zullen worden.

Tijdens de Karnaval der Culturen (een soort multicultiwagenparade in Berlijn) heeft de politie een kar van Attac tegengehouden omdat die op zou roepen tot acties tegen de G8.l

De fascistendemonstratie in Schwerin op 2 juni is trouwens door het lokale bestuur verboden verklaard, en meteen ook de antifascistische. Dat schijnt gebruikelijk te zijn, vervolgens stapt de nazipartij NPD naar de rechter en krijgt haar gelijk en gaat alles gewoon toch door. (bron)

Ondertussen hebben de Nederlandse media ontdekt dat Heiligendamm afgegrendeld is:

Trouw

Telegraaf: (Die wat gemist heeft: Volgens het kaartje van de Telegraaf is er nog steeds een verboden zone)

NRC-handelsblad merkt op dat de hulp aan Afrika, in tegenstelling tot de beloftes aan Bono bij Gleneagles, is gezakt.

democratische rechten voor 'buitenlanders'

 

advokatenkantoor heeft uitgezocht hoe het zit met de rechten van niet-EU-ingezetenen, mochten die met repressie te maken krijgen (pdf)

timeline

Op de Duitse indymedia is nu een timeline (ticker) ingesteld, waarop je chronologisch korte meldingen kunt volgen.