Ga naar de inhoud

FNV pleit voor Hema-wet

2 min leestijd

(Overgenomen van website FNV, door Mariëtte van Dijk, illustratie van campagne 2019)

‘We moeten af van de hoge mate van schuldfinanciering. De schuldeisers bij Hema worden al jarenlang door de overheid gefaciliteerd. Zij kunnen gegarandeerde winst maken door gigantische rente-tarieven te rekenen. Ook nu weer 50 miljoen. Feitelijk wordt deze regeling door de rest van de maatschappij betaald. Ondertussen is het bedrijf uitgehold en blijft er geen cent over om de medewerkers fatsoenlijk te betalen. Het is absurd dat we dit in Nederland toestaan, dit moet veranderen’’, zegt Danielle Wiek, bestuurder bij FNV Winkelstraat

Sluw inspelen op loyaliteitsgevoel medewerkers

Medewerkers zijn loyaal aan Hema en daar wordt nu op een sluwe manier gebruik van gemaakt. Medewerkers worden door AVV opgeroepen om een deel van hun spaarzame geld in een plan te stoppen, dat waarschijnlijk een bodemloze put is. Het plan lijkt misschien sympathiek, maar spekt uiteindelijk alleen de kas van Boekhoorn en de andere schuldeisers. De FNV roept medewerkers op om geen cent in het plan te steken; de investeerders hebben de afgelopen jaren al voldoende verdiend over de ruggen van al die mensen die Hema draaiend hebben gehouden.

Medewerkers van Hema hebben de hele coronacrisis gewerkt. De afgelopen jaren hebben zij moeten toezien hoe Boekhoorn en de directie ondanks de schuldenlast miljoenen staken in uitbreiding in het buitenland met honderden winkels. Investeringen in de eigen medewerkers bleven uit. De waardering voor de medewerkers, en de mogelijkheid tot inspraak is altijd ver te zoeken geweest.

Achtergrond

De FNV voert veel actie bij Hema onder het motto ‘Laat Hema weer écht Hema zijn’. Aanleiding was onder meer de loondump in 2019 (vermindering tot 25% van het loon), die kon worden doorgevoerd doordat AVV instemde met een gigantische loonbevriezing en uitkleding van de arbeidsvoorwaarden in de grote dump-cao voor de winkelstraat. FNV heeft onder meer de vrachtwagenchauffeurs gesteund met het bereiken van een loonsverhoging tussen de 20% en 25%. De FNV voert ook op politiek niveau actie om de toestanden bij Hema te verbeteren, zoals aanpassing van de regels rondom private-equity, en de acties rond de primarkpremie.