Zojuist is een inspirerende en informatieve bundel verschenen over bilaterale vrijhandelsverdragen.

 

Drie organisaties die zich bezighouden met campagnes omtrent internationale handel, hebben nu een boekwerk uitgebracht met de titel 'Fighting FTA's, The Growing Resistance to Bilateral Free Trade and Investment Agreements'. De rijk geïllustreerde brochure van meer dan 100 pagina's is het resultaat van een conferentie over verzet tegen vrijhandelsakkoorden die in 2006 in Bangkok werd georganiseerd. Daar kwamen progressieve bewegingen uit de hele wereld bijeen om kennis te delen over strategieën tegen de 'corporate' vrijhandelsagenda.

In de brochure wordt uitvoerig en deskundig geanalyseerd wat de effecten van bilaterale vrijhandelsverdragen zijn en waarom verzet ertegen noodzakelijk is. Het is, 'colonisation redux' zoals een van de hoofdstukken heet. Maar bovendien worden inspirerende beschrijvingen gegeven van campagnes in uiteenlopende delen van de wereld. De brochure besluit met een hoofdstuk 'strategische lessen' waarin onder meer geadviseerd wordt om 'niet in de val van coöptatie te trappen'. Leerzaam materiaal, zeker voor ngo's in Nederland die zich tot nu toe voornamelijk op de vlakte hebben gehouden wat deze thematiek betreft.

De brochure is in papieren versie verschenen maar ook geheel terug te vinden op de speciale website fightingftas.org/ (in de talen Engels, Frans en Spaans)

Enkele hoofdstukken zullen de komende tijd in Nederlandse vertaling op globalinfo.nl verschijnen. 

(mochten er zich nog vertalers  willen aanbieden, dan graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)