Ga naar de inhoud

Festival Globalisering 26 en 27 juni

Programma-gegevens en voorstelronde van een drietal groepen die op heel verschillende wijze strijden tegen de (gevolgen van) de globaliserende economie en dit uitdragen via een of meerdere activiteiten op het festival.

7 min leestijd
Placeholder image

onderstaande tekst is afkomstig uit de nieuwste WTO-Zip

Festival Globalisering 26 en 27 juni:
BASTA-netwerk, XminY Solidariteitsfonds en GATS-Platform nodigen uit!

Het aanstaande weekend wordt het Festival Globalisering gehouden in Amsterdam. Van 10:30 tot 20 uur kun je onder het motto “Word een wereldleider!” deelnemen aan een groot aantal activiteiten over globalisering. Een uitgebreid programma met “Prikkelende discussies, podiumkunsten, beeldende kunst, modeshow, films, documentaires en veel meer”, met als doel een open forum te creëeren voor maatschappelijk debat over Globalisering. zie hier volledige programma.

Hieronder de programma-gegevens en een voorstelronde van een drietal groepen die op heel verschillende wijze strijden tegen de (gevolgen van) de globaliserende economie: het BASTA-netwerk, XminY Solidariteitsfonds en het GATS-Platform.
Een uitnodiging om deel te nemen!

I. Het BASTA-netwerk

Anders Globaliseren is hip, ontdekken steeds meer politieke partijen en grote NGO’s. En dus zie je steeds meer organisaties die zich profileren als Anders Globalistisch. Om vervolgens haastig te melden dat ze ‘natuurlijk’ niets van doen hebben met die relschoppers die grote toppen verstoren. Zij willen blijven overleggen, aanschurken bij de machthebbers in de hoop dat het kapitalistische systeem wat groener en meer solidair wordt gemaakt.
Voor de groepen binnen het Basta netwerk is dat niet genoeg. Wij willen fundamentele veranderingen, en de problemen bij de wortel aanpakken. We willen geen andere wereldleiders, niet zelf een wereldleider worden, maar de huidige wereldleiders afzetten en voorkomen dat er ooit nog troonpretedenten opstaan.
Voor ons betekent de Anders Globaliseringsbeweging, een beweging die erg divers is, die niet streeft naar het leveren van confectie antwoorden op complexe problemen, die streeft naar het afschaffen van macht in plaats van het veroveren van macht en die uitgaat van het eigen initiatief van mensen.

Het Basta Netwerk is een samenwerkingsverband van een aantal anti-autoritaire en anti-kapitalistische groeperingen in Nederland, waaronder de Activisten School, EuroDusnie, XminY, Rampenplan en Infocentrum Wageningen. Het doel van Basta is het ondersteunen van elkaars activiteiten en het versterken van de anti-parlementaire stroming binnen de Anders Globaliseringsbeweging. Meer informatie vind je op website bastanetwerk

Alle hierondervermelde activiteiten worden gehouden in zaal I 101 van het Routerseilandcomplex, van de Universiteit van Amsterdam.

– Programma Zaterdag:
* 11.00 – 12.00: Workshop “De multinational als target: hoe en waarom”, door de Activisten School, met inleider Kees Stad (XminY). Met de groeiende macht van de multinationale onderneming worden zij steeds meer het doelwit van actiegroepen en protestbewegingen. In deze workshop een uitleg over waarom dat zo is en vooral de strategie daar achter.
* Vertoning van European News Real, een video nieuwsbrief met acties uit heel europa.
* 13:00 – 14.00: Workshop “Globalisering op Internet” door Indymedia Nederland. Over open source en hoe je internet kunt gebruiken.
* 14.30 – 16.15: Lezing “De anti beweging”, door Kees Stad (XminY) en Peter Polder (Activisten School). Over de campagnes die bedrijven en hun belangengroepen voeren tegen actiegroepen en NGO’s, gevolgd door een discussie over de effectiviteit van de acties en campagnes van die actiegroepen en NGO’s.
* 16.30 – 17.30: “Actie-brainstorm”, door A Seed. Wat kunnen we doen tegen GenTech-producten in Nederland. Korte uitleg over de stand van zaken.
* 17.45 – 19:00: Film “Zanon”. In Argentinie namen de werknemers van een fabriek een drastisch besluit toen de directie aankondigde dat de fabriek gesloten werd. Ze bezetten de fabriek en namen zelf de productie over. Arbeiderszelfbestuur in de praktijk.

– Programma Zondag:
* 11.00 – 12.00: Workshop “Hoe organiseer ik mijn eigen actiegroep?”, door de Activisten School.
Verander de wereld, organiseer je zelf! Alle ins en outs over het opzetten van je eigen actiegroep.
* Vertoning van European News Real, een video nieuwsbrief met acties uit heel europa.
* 13.00 – 14.30: “PGA, Peoples Global Action”, door Eurodusnie (basis democratische collectief uit Leiden). Uitleg over PGA, een wereldwijd netwerk van anti-parlementaire andersglobalisten, en de PGA Europa conferentie in Servië (zomer 2004).
* 15.00 -16.00: Workshop “Hoe overleef ik het bezoek aan een grote top”, door de Activisten School.
Alles wat je altijd al wilde weten over het steeds riskanter wordende protesteren tegen de machtigen der aarde.
* 16.00 – 17.00: “Actie-brainstorm”, met inleiding door Eurodusnie. Wat gaan we doen met het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie?
* 17.00 -19.00: Film “Anarchists Against The Wall”. Inspirerende documentaire over de acties van Israelische anarchisten tegen de ‘Apartheidsmuur’ in Palestina. Samen met Palestijnse dorpsbewoners proberen zij de bouw van de muur door middel van geweldloze directe acties te stoppen. Het Israelische leger reageerde door een van de activisten neer te schieten. De documentaire is gemaakt door de activisten zelf.

II. XminY Solidariteitsfonds

Een andere wereld is mogelijk!
Maar met geleuter (alleen) kom je er niet.

Als het Festival Globalisering iets bewijst, is het wel dat we in Nederland heel goed zijn in eindeloos praten over hoe de wereld in elkaar zit. XminY Solidariteitsfonds doet daar graag aan mee. Maar er moet vooral ook wat gebeuren. Het daadwerkelijk veranderen van de wereld zal niet voortkomen uit theekransjes met managers van multinationals, maar wel doordat we van onderop verzet en bevrijding organiseren.

We willen daarom graag de aandacht vestigen op enkele workshops die XminY (mede) organiseert:

* Zaterdag van 10.30 – 11.30, in zaal E 151: Discussie “Gentech globaal”.
Over de plaats van gentech in de wereld en de rol van Nederland daarbinnen. En over de mogelijkheden van actievoerders om hiertegen in verzet te komen.

* Zondag van 15.00 – 16.30, in zaal A 108: “Strategieën tegen multinationals”.
Multinationals zijn het probleem (en niet de oplossing). En er zijn middelen om deze monsters te bestrijden.
* Zondag van 17.15 – 18.45, in zaal I 203: “Het einde van het poldermodel?”.
Achtergrond van en uitwegen uit een overlegmodel dat elke fundamentele verandering in de weg staat.
* Zondag van 14.30 – 16.00, op het hoofdpodium: Attac-debat “Een andere polder is mogelijk”. Over nut en noodzaak van een Nederlands Sociaal Forum.

* Hele weekend: doorlopende werkplaats over actie in zaal I 101.
* Hele weekend: De zojuist bij XminY uitgekomen CD-Rom over directe actie, in Kriterion.
* Hele weekend: infostand van XminY Solidariteitsfonds op de informatiemarkt.
Hier is deze CD-Rom en veel meer materiaal verkrijgbaar.

Om permanent op de hoogte te blijven van het laatste (actie)nieuws en de meest
recente achtergronden over globalisering is er de website: https://www.globalinfo.nl

Acties en campagnes van de andersglobaliseringsbeweging vanuit en in alle werelddelen kunnen op de steun van XminY Solidariteitsfonds rekenen. Mag XminY op uw steun rekenen? Meer info: website xminy

III. Het GATS-platform

Het GATS-platform wil in Nederland het politieke en maatschappelijke debat aanzwengelen over de wenselijkheid en de effecten van verdergaande liberalisering en commercialisering in de dienstensector, zoals gezondheidszorg, watervoorziening, onderwijs en energie, maar ook supermarkten, toerisme en banken. Die discussie wordt momenteel in Nederland nauwelijks gevoerd. Het GATS-platform eist betere informatie over internationale onderhandelingen en overeenkomsten die de publieke voorzieningen in gevaar kunnen brengen, zowel in het rijke Westen als in de derde wereld. Het GATS-platform wil dat economische belangen niet stelselmatig voorrang krijgen boven sociale belangen.

Het GATS-platform is een samenwerkingsverband van Wemos Health for All, het Transnational Institute (TNI), Corporate Europe Observatory (CEO), Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Milieudefensie, Wold Information Service on Energy (WISE), solidariteitsfonds XminY, Dwars en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) – maatschappelijke organisaties die zeer kritisch staan tegenover de gevolgen van liberalisering voor mens, maatschappij en milieu.

* Zaterdag 26 juni van 14.00 – 15.30 uur, in zaal A-B, Psychologiegebouw (geb. A) van de Universiteit van Amsterdam, Roeterseiland 15, Amsterdam:

Debat “De erfenis van Bolkestein”, door GATS-platform in samenwerking met de vakcentrale FNV.
Over de Europese richtlijn Diensten van Eurocommissaris Bolkestein, en over de gevolgen ervan, zoals de uitholling van arbeidsrechten, sociale voorzieningen en publieke diensten. Zie elders in deze WTO.ZIP een uitgebreid artikel over deze Europese richtlijn Diensten.

Met:
Ieke van den Burg – PvdA/Europarlement PES-fractie
Jan Willem Goudriaan – Europese Federatie van Dienstenbonden EPSU,
en anderen

Voor meer informatie:
Roeline Knottnerus, secretariaat GATS-platform,of tel 06-24867442 of website gats.nl
De website van het platform wordt zeer binnenkort geactualiseerd. Tot die tijd zullen folder en brochure van GATS-platform over de dienstenrichtlijn ondermeer te vinden zijn op: http://www.stelling.nl/trouble

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WTO.Zip redactie.)