ImageOp 24 en 25 maart is er in Berlijn een informele EU-top om te vieren dat de EU 50 jaar bestaat. (Op 25 maart 1957 werd het Verdrag van Rome gesloten waarmee de EEG en EURATOM opgericht werden). Duitsland is EU-voorzitter en grijpt dit aan voor een flinke politieke manifestatie. Naast een officiële top is er een festival bij de Brandenburger Tor waar onder andere de band Mia optreedt, die bekend is geworden door z'n 'trots een Duitser te zijn'-standpunt.

Tegenstanders, die het gebeuren ook plaatsen in het kader van de groeiende anti-G8-manifestatie, organiseren er protest tegen. Een demonstratie begint op 25 maart op het Alexanderplatz en is georganiseerd door een coalitie van allerlei linkse groepen. antikapitalistische en antirassistische groepen roepen op voor een eigen blok onder het motto "Fight Fortress Europe! Er valt niets te vieren! Meer dan 500 jaar slavernij, kolonialisme en uitbuiting zijn genoeg. Zie voor meer informatie de website

Uit veel meer gematigde en hervormingsgezinde kringen komt een tegenconferentie die van 23-25 maart gehouden wordt.

Ook in Nederland wordt de 50e verjaardag van de EU trouwens gevierd, namelijk met een feestelijk gebeuren in de Ridderzaal op 22 maart met de Koningin en nog zo'n 600 genodigden. "Ook jonge mensen zullen er vertegenwoordigd zijn", is de optimistische slotzin in een karige aankondiging op de speciale EU-site voor het gebeuren

maar verder lijkt er weinig ruchtbaarheid aan gegeven te worden... Na flink zoeken op de website van BuZa waarnaar gelinkt wordt, kom je de volgende mededeling tegen (over de 50e verjaardag): "Ook in Nederland zijn activiteiten in voorbereiding. Op deze pagina kunt u daar de komende tijd meer over lezen".

De Berlijnse top is maar een van vele conferenties die Duitsland organiseert in het kader van z'n gekombineerde voorzitterschap van EU en G8. Eind mei komt er in Hamburg een grote EU/G8/ASEAN-top waar ook flinke verzet tegen georganiseerd wordt.