In de rechtbank van Rostock zijn op woensdag 7 november de eerste uitspraken gedaan in zaken tegen mensen die bij de acties tegen de G8-top van afgelopen juni gepakt zijn.

Het betreft snelrecht-zaken waarvan de slachtoffers in beroep zijn gegaan. Dit is nog niet het begin van de grote golf processen die elk moment kan beginnen.

Van de ruim 1000 arrestanten tijden de top-dagen zelf, werden er lukraak 10 uitgeplukt die snelrecht kregen. De bedoeling was toen om snel zware straffen uit te spreken, zodat de rest van de acties geïntimideerd en gecriminaliseerd zouden worden.

Twee van de mensen die toen veroordeeld waren, gingen in beroep. Ze kwamen vrij in afwachting van dat beroep. Een 20-jarige man uit Spanje zag zijn aanvankelijke veroordeling (tot 9 maanden onvoorwaardelijk) ongedaan gemaakt omdat er fouten waren gemaakt bij zijn snelrechtproces. Hij had door een jeugdrechter berecht moeten worden. Het proces moet nu overgedaan worden. De uiteindelijke uitslag is dus nog onduidelijk.

Een 22-jarige vrouw werd tot 11 maanden onvoorwaardelijk veroordeeld omdat ze op 2 juni een steen richting relpolitie gegooid had. Ze had bij de snelrechtzaak - waar ze tot negen maanden onvoorwaardelijk veroordeeld was - bekend dat ze die steen gegooid had. Er was een video-opname waarop dat te zien was. Dat de steen geen doel trof en dat ze vervolgens zwaar mishandeld werd bij haar arrestatie (hetgeen ook op de video te zien is) maakt niet uit. Dat ze eerder tot een voorwaardelijke straf was veroordeeld wegens een opstootje met de politie, was een van de redenen om haar zwaar te bestraffen. Verder vond de rechtbank het bezwarend dat ze 'geen berouw getoond had'. In haar slotwoord legde ze nog eens uit waarom het nodig was de G8 te bestrijden.

Volgens de anti-repressiegroep die de zaken zo goed mogelijk probeert te volgen, laat de uitspraak in het geval van de vrouw zien dat de uitspraak vaak niet lichter uitvalt als je bekent. Verder was typerend dat de snelrechtzaak afgehandeld was zonder ook maar een getuige op te voeren. De verklaring van politie-agenten in het dossier, vergezeld van een videobandje volstonden om mensen maandenlang achter de tralies te zetten.

De komende weken beginnen de processen tegen de overige arrestanten van toen. Een deel van de meer dan 1000 arrestanten is geseponeerd, en een deel begint nu dagvaardingen op de deurmat te krijgen voor processen. Op 17 november zal er een demonstratie in Rostock zijn tegen de voortdurende repressiegolf.

Meer achtergrond zal volgende week zaterdag 17 november te vernemen zijn op de repressie-solidariteit-avond in Amsterdam. Ook op het 2.Dh5-festival in Nijmegen (23-25 november) zal meer nieuws hierover te verkrijgen zijn.

Uitvoerig bericht over de uitspraken op indymedia-Duitsland.